Smažka DJ, sinatrovská óda na hulení i sundavání kalhotek. Novým Mig 21 humor opět nechybí

23.10.2014 08:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Mig 21 vydali svou poslední řadovku "Pop Pop Pop" v roce 2004. Od té doby sice sem tam přišli s nějakou novou skladbou, kterou prezentovali na koncertech, ale čekání na plnohodnotnou studiovku se neustále prodlužovalo. Čtvrtý počin si však nakonec přece jen našel cestu ven. A opět je plný vtipu.
7/10

Mig 21 - Album

Skladby: Štěstí hejbe planetou, Diskobůh, V tropické zahradě, Máma se vrací, Orle, Na zotavenou, Kalhotky si sundej, Venkovan kluk, Policajtka, Karafiát, Chci ti říct, Život je poušť, Mávej
Vydáno: 3.10.2014
Celkový čas: 46:29
Vydavatel: Supraphon
Kdo by je neznal. Mig 21 jsou dlouholetou festivalovou a koncertní jistotou, která vždy baví zástupy nadšených fanoušků. V čele s hercem a zpěvákem Jirkou Macháčkem sice aktivně koncertují takřka nepřetržitě, s vydáváním alb je to však o poznání horší. Poslední řadovka "Pop Pop Pop" vyšla před deseti lety a mezitím stačili pánové vydat pouze živák ve spolupráci s Lelek Orchestra a jednu výběrovku. Nové "Album" však také neobsahuje vždy zrovna čerstvé kousky. Novinka se víceméně skládá z písní, které Mig 21 během desetiletého intervalu stačili složit a hrát na koncertech. Nechybí proto ani filmová "Chci ti říct" či z předchozích turné známá "Máma se vrací".

Migové nechtěli nic uspěchat, nenechali se tlačit do povinného nahrávání nástupce svých předchozích desek a rozhodli se počkat, až prostě přijde chuť. A je to tak v pořádku. Lepší než vyprodukovat něco, za čím by si především pánové Macháček a Polák, kteří mají největší podíl na skládání textů a hudby, naplno nestáli. Skupina, jež debutovala v roce 2001 veleúspěšným počinem "Snadné je žít", sázela vždy na vtip, humor, funky-popový rytmus, chytlavé melodie a charisma frontmana. Vše najdete nejen na předchozích třech řadových deskách, ale i na novince. Oproti Nightwork, kteří svou recesi dohnali do extrému, jenž postupně spadl do skutečného braku, si Mig 21 umí udržet laťku s hlavou vztyčenou, i když i v tomto případě se najdou drobné výjimky, o kterých lze polemizovat, třeba píseň "Policajtka". "Album" je ale povětšinou zaplněné znamenitými písničkami, které pobaví. A postupně si zamilujete téměř všechny. A je jedno, že to není zrovna nejosvícenější umění, stejně tak nevadí, že Macháčkův zpěv je spíš taková pěvecky erudovanější forma recitace.

Lídr formace ani tentokrát nešetřil svým věhlasným humorem a darem napsat mistrně zamaskovaný zhudebněný vtip jako v případě skladby "Kalhotky si sundej", jedné z nejlepších písní desky, kde byl velmi vtipně použit cimrmanovský absolutní rým: "Zvolna kalhotky si sundej, odpusť, jestli trochu naléhám. Neznám rým na slovo sundej. Touha je silnější než já." Nejinak tomu je u výše uvedené beat-boxové "Policajtka" či v coververzi Sinatrova hitu "My Way", přejmenovaného na "Mávej" a přepracovaného na dojemnou baladu o hulení.

Překvapivých momentů, na rozdíl od těch předpokládaných, moc nečekejte. Jeden takový se najde hned v úvodu, kdy otevírák "Štěstí hejbe planetou" působí až epicky a filmově. Zbytečně vyznívá snad jen "Na zotavenou", která nevyčnívá hudebně ani textem a v kolekci asi nejvíce zapadá do průměru. Rádiem putující "Diskobůh" má sice potřebné hitové parametry, ale sklouzává spíš směrem ke kýči než k ověřeným peckám z minulosti. Naopak již nyní časem prověřená je titulková "Chci ti říct" z úspěšného Vejdělkova filmu "Muži v naději", jež uhájila post největšího hitu Migů posledních let. V závěsu je chinaskovská, sympatická balada "Venkovan kluk".

"Album" se povedlo. Desetiletá pauza sice mohla přinést ještě nabušenější kolekci hitů, ale jak bylo zmíněno na začátku, jak se budete postupně novinkou proposlouchávat, nakonec si ji zamilujete téměř celou. A kdo navíc ocení herecký talent frontmana, může si vychutnat nové, ale i staronové písně naživo v rámci "Album Tour", které započalo 3. října a skončí až 6. prosince v Plzni. Trojkoncert odehraný v pražském Lucerna Music Baru se uskuteční 25. až 27. listopadu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY