Přesně po roce vyjde druhý díl albové trilogie Olympicu "Souhvězdí drsňáků"

12.10.2014 17:53 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Fanoušci Olympicu ještě ani nestihli dostatečně oposlouchat výtečnou loňskou desku "Souhvězdí šílenců" a 31. října, tedy přesně po roce (jak kapelník Petr Janda slíbil), na ně čeká pokračování albové trilogie, tentokrát pod názvem "Souhvězdí drsňáků".

Novinku Olympic piloval doma v Propasti od konce srpna až do poloviny září. Jak název napovídá, mělo by jít o desku ostřejšího charakteru. "Bude znít, alespoň doufám, velmi odlišně od všeho, co jsme kdy udělali. To je zásadní záměr. Bude i drsnější," říká sám Petr Janda. Tentokrát by drsňáci ukazovali na hardrockovou jízdu, které by byl Olympic schopen, ale nakonec tuhle cestu zvolil jen v několika případech - například v písních "Leguán" nebo "Muzikál".

Olympic - Souhvězdí drsňáků
© facebook interpreta
Tak či onak je to nepochybně rockověji znějící deska, s minimem akustických nástrojů i zábavně zarputilými riffy, zahájená a capella popěvkem a doplněná několika vskutku funkčními baladami (např. "Němá"), především však tažená ráznými kytarovkami. Nechybí ovšem třeba ani "Tancovačka", song s berkovským klavírem mile připomínající období "Želvy" či "Rosomáka", navíc doplněný notoricky proslaveným samplem. Hodně skladeb je svižnou příležitostí pro výborně šlapající rytmiku Broum/Vajgl, Valentovy dobře dávkované klávesy a Jandu s kytarou u mikrofonu.

Muzika je výhradně Petra Jandy, o texty se podělil s Alešem Brichtou, Ondřejem Fenclem, Pavlem Chrastinou, Vlastimilem Henychem, Eduardem Krečmarem a Karlem Šípem. Ti vnesli na album rozličně drsnou tématiku, od úspěšné obrany rockera proti pádícím létům přes možnou fackovačku se sokem v milostném zelí až po klukovského kamaráda kriminálníka.

Petr Janda píše, hraje a zpívá písničky přiměřené věku a zkušenostem, kam se vejdou vzpomínky na šedesátá léta, proježděné dny, propařené noci či lásky minulé i současné. Tohle je prostě Olympic: vždy okamžitě poznatelný, stále hodný obdivu, nově spokojeně energický. Ostatně můžete sami posoudit z ukázek, které jsou k dispozici zde.

Názvy písní na desce jsou následující: Mám radost ze života, Leguán, Kámen, co se valí, Němá, Muzikál, Je to tak, Noc horká jako dech, Dlouhán, Tancovačka, Láska divoká, Souhvězdí drsňáků, Průserář, Můžeš být můj vykřičník.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY