Staré pušky už na ryzí punk moc nedají, raději ho naředili country, folkem i popem

12.10.2014 15:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Staré pušky vydali v roce 2010 debutové album "Sladkých 11", které nejen na našem serveru získalo velký obdiv. Skupina složená ze členů punkových uskupení Degradace, Proti směru a Naarden se čtyři roky poté vrací s dalším počinem "Stálo to za to". Uspějí i napodruhé?
7/10

Staré pušky - Stálo to za to

Skladby: Od tebe, Slavíci z plastelíny, Perný rok, Starý a starší, Za vzory, K.C.H.S., Tvé místo, Stálo to za to, 8. kilo, Není důvod lhát, Není to nějak málo, Když to na mě příde, Holka s papírovou krabicí
Vydáno: březen 2014
Celkový čas: 40:48
Vydavatel: Cecek Records
Ač se Staré pušky již značně proflákle označují za tuzemský punkový allstar band, v případě novinky je označení punkový již spíš zavádějící. Druhá deska "Stálo to za to" je žánrově pestřejší a je prodchnutá blues, country, folkem a klasickým tuzemským songwritingem jak z dob Semaforu (ve vší vážnosti). Z typických tříakordových punkových či chcete-li punk-rockových vypalovaček tu zbylo jen pár momentek, posun od frontmanovy domovské Degradace je opravdu silně patrný. Holt nikdo nemládneme.

I nyní jsou hlavním nosníkem skladeb texty, které jsou vesměs velmi povedené, leč docela odlišné od těch na první desce. Témata nejsou tak těžká a řekněme velká, spíš osobní až intimní, i když opět humorně a odlehčeně servírovaná. Zpěvák Sydney je svým charismatickým projevem nadto skutečně osobitě předkládá svým posluchačům. Krásnou písní jsou zejména "Slavíci z plastelíny", kde si skupina s vtipem sobě vlastním stěžuje na nikdy nepřicházející slávu, "Starý a starší" je zase, jak název napovídá, o stárnutí.

Vtipně zpracovaný je i obal, který navazuje na minulou nahrávku a dává tušit, o čem vlastně nástupce bude. Staré pušky na něm disponují silným arzenálem, jehož síla tkví v zapamatovatelných melodií, chytrých a osobních textech i zkušených muzikantech. "Stálo to za to" je albem, který je lehké si zamilovat, neboť písně jako "K.C.M.S", "Perný rok" nebo třeba "Tvé místo" mají vlastní duši, kterou do skladeb hudebníci vložili díky upřímné potřebě sdělit daná témata svým posluchačům. Album není komerčním produktem, ale osobitou výpovědí, a to je na něm velmi cenné.

Na závěr je třeba říct, že podobných desek se moc nevydává. Díky své nezaměnitelné osobitosti má tu moc posluchače vtáhnout do sebe. Srozumitelné texty pak v nás budují pocit, že hudebníkům rozumíme, že jejich zážitky a starosti sdílíme s nimi. Nepochybuji, že těchto třináct příběhů si najde své fanoušky. Stojí totiž za to.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY