Znouzectnost přišla na "Beat Simplicitas" s povedenou deskou plnou osobité poetiky

16.09.2014 09:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Plzeňská punková (?) legenda Znouzectnost si s novou deskou dala skutečně na čas. Od poslední studiovky "Heavy Model aneb Srdce pro Anubise" totiž uplynulo neuvěřitelných šest let. Navázat na tak povedenou nahrávku však bude velmi složité. Jak výsledek v podobě novinky "Beat Simplicitas" dopadl?
7/10

Znouzectnost - Beat Simplicitas

Skladby: Čech Orba, Každý věk má hrdiny, Jedeme v autě, Plán, Jericho, Kovboj jménem Dan, Vlak do Ženevy, Federální, Trosečníci, Nejlepší ze všech světů, Šroubek, Ziggy Boy, Postfederální, Avignon
Vydáno: 8.9.2014
Celkový čas: 38:24
Vydavatel: Sisyfos Records
Znouzectnost vznikla v roce 1986 a o rok později vydala svou první (demo) nahrávku "Vítejte v blázinci, hraje vám Znouzectnost". Plnohodnotným počinem se však staly až v roce 1990 "Odrhovačky a baladajky". Úspěch znouze na sebe nenechal dlouho čekat a pánové (a tehdy i dámy) začali vydávat pravidelně nové a nové desky, jejichž kvalita byla vždy na vysoké úrovni. Znouzectnost si za tu dobu vybudovala na tuzemské scéně neuvěřitelnou pozici. Ačkoliv se v jejich případě nedá moc mluvit o pravém punku, je jim přisouzen a prezentují se i na žánrových festivalech, kdy na texty o trpaslících, dámské zelenině, hasičích či různých pohádkových motivech pogují skuteční punkáči s číry a pivem v ruce. Pro nezasvěceného věc více než bizarní. Kdo však tohle, aktuálně pouze trio, zná, už se asi nediví.

Ačkoliv o málokterém albu jejich diskografie se dá říct, že by bylo skutečně slabé, přece jen byla poslední řadovka "Heavy Model aneb Srdce pro Anubise" skutečně výborná a má šanci aspirovat na jejich nejlepší počin. Kapela na nich nabídla vyzrálé a hitové skladby jako "Pro císaře slávu", "Srdce pro Anubise" či "Valíme hroudy". O to těžší to novinka má. Tentokrát je i nezvykle krátká stopáž s pouhými třiceti osmi minutami.

Na novince "Beat Simplicitas" se skupina prezentuje tím, co ji dělá zajímavou a oblíbenou těch několik dekád existence. Jednoduchými, ale údernými texty, melodickými refrény i hitovými ambicemi jednotlivých skladeb. Pravda, někdy to zavání už trochu sebevykrádáním ("Jedeme v autě"), ale většinou opět uhodili hřebík na hlavičku. Koncertní jistotou bude pravděpodobně úvodní skočná "Čech Orba" a zřejmě i "Kovboj jménem Dan". Nejen rychlé písně, ale i balady jsou silnou stránkou téhle formace. K těm nejlepším, které skupina napsala, patří i závěrečná "Avignon" s krásným poetickým textem. Dobře jí sekunduje i neméně povedený "Šroubek" či mrazivé "Jericho".

Znouzectnost aktuálně opustili dva více či méně stálí členové Romana Kohoutová (zpěv a saxofon) a Michal Röhrich (kytara). Skupina se tedy opět po čase ocitla ve třech a i přes nesporné kvality obou muzikantů a míře jejich přínosu to kapelu nijak významně nezasáhlo a desku nahrála tradičně dobrou. Minulému "Heavy Modelu..." se sice asi nevyrovná, ale to může být i věcí názoru. Novince bych snad jen vytkl dvě až tři slabší skladby, jinak jde o velmi vyrovnaný počin s ryze tradičním zvukem znouze. Snad jen to čekání nemuselo být tak dlouhé.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY