Fall Out Boy umí šokovat - ve zbrusu novém singlu samplují Suzanne Vega a inspirují se Emilem Zátopkem

10.09.2014 17:27 - Jan Trávníček | foto: musique.jeuxactu.com

Zdá se, že příznivci punk-rocku a všech jeho přidružených odnoží budou mít letos albové žně. Po Rise Against, Yellowcard, Set It Off a dalších se s novinkou náhle zjevili i úspěšný comeback zažívající Fall Out Boy. Nová deska přitom vůbec nebyla v plánu, formace z Chicaga totiž momentálně brázdí Ameriku po boku Paramore a New Politics na vyčerpávající šňůře "Monumentour" a nezahálí ani po návratu domů: přírůstek do rodiny nedávno ohlásil basák Pete Wentz a v říjnu se potomka dočká i jeho souputník, zpěvák Patrick Stump.

"Po tom zápřahu z loňska jsme absolutně neplánovali, že do toho skočíme znovu... jenže písničky si vás občas najdou samy. 'Centuries' si nás našla, zatímco jsme byli na turné. A že jsme na něm viděli věci: od malých, propocených klubů v Austrálii až po neuvěřitelně obrovské festivaly v Británii... (My jsme vám přinesli reportáž z Německa, pozn. red.) Nebylo možné na všechny ty podněty nereagovat, neinspirovat se jimi a nechtít je vykřičet zpět do světa. Nechtěli jsme se vracet zpět, toužili jsme po něčem novém. Snažili jsme se v tom všem zorientovat a najít si tam své místo.

Fall Out Boy - Centuries
© kickass.to
Ostatně ten pocit, že i jako neznámý kluk z amerického zapadákova můžete ve světě zanechat svůj otisk, je úžasný. A co je důležitější, tato zpráva se stane inspirací pro další dítě, které pak vezme do ruky kytaru a bude vědět, že mezi prsty svírá zbraň. Ale nechápejte mě špatně, 'Centuries' je ve své podstatě příběh Davida a Goliáše. Je to taková naše paralela k tomu, jak se cítíme během těch krátkých momentů, než nastoupíme na pódium. Je to o tom, jak zdánlivě bezvýznamný človíček může silou vůle s potem a krví ve tváři setnout obra. Občas totiž ti zdánlivě špatní mají pravdu. Občas se stane, že když křičíš dostatečně hlasitě, svět začne poslouchat. Občas i podceňovaný protivník může vyhrát a obr padnout."

Našince navíc jistě potěší, že zprávu o novém singlu a potažmo i albu (termín a název prozatím neznámý), jež bude nástupcem úspěšného "Save Rock And Roll" (resp. bonusového EP "PAX AM Days", abychom byli úplně přesní), kvarteto doplnilo titulním citátem Emila Zátopka o tom, že "Běžec musí běžet se snem v srdci, a ne s penězi v kapse."

Navzdory okamžitému katapultování mezi trojici nejstahovanějších skladeb na iTunes ale "Centuries" prozatím vyvolává spíše smíšené reakce. Na Fall Out Boy nezvykle se táhnoucí skladba totiž postrádá razanci a údernost starší tvorby a ke všemu ještě mate samplem "Tom's Diner" od Suzanne Vega, kterou před pár lety s úspěchem zresuscitovalo i pozapomenuté italské duo Karmah. Spolu s nevýrazným refrénem tak "Centuries" nezní jako něco, co by mělo sklátit obra, ale spíš jako podivný splácanec z nevydaných písní, které se nevešly na "Save Rock And Roll".

Fall Out Boy jsou ale známí svou nepředvídatelností a dosud ještě nevydali vyloženě špatný materiál, proto se i přes momentální rozpaky na nečekaný dárek od Patricka Stumpa a spol. nesmírně těšíme. Vy si svůj názor můžete udělat sami poslechem singlu pod článkem. Ale pozor, video snímané pomocí aplikace Hyperlapse při tom ignorujte, protože tyto doprovodné obrázky jsou zatím jen provizorní, opravdový videoklip se teprve chystá.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY