Nové desky pro 38. týden

14.09.2014 22:56 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hudební novinky příštího týdne nabízí takovou všehochuť. Můžete se těšit na popové The Script a Train, rockového Slashe, alternativní r'n'b v podání Jhené Aiko, tradiční duety Barbry Streisand, hip hop s Chrisem Brownem, metal naživo Sepultury, Mötley Crüe á la country a především pak na novinky českých kapel Poletíme? a Zrní.
Pokud se v pondělí 15. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Barbra Streisand - Partners (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: tradiční pop

Barbra Streisand - Partners
Barbra Streisand se po dvanácti letech rozhodla navázat na album "Duets" a nachystala další nahrávku plnou duetů s názvem "Partners". Pro zachování určité kontinuity i na tuto nahrávku zařadila písně, které zazněly již na předchůdci. V případě deluxe edice, která přinese o pět písní více, to budou dokonce čtyři z něj přímo pocházející. Jedná se spolupráci s Barry Manilowem, Bryanem Adamsem, Frankem Sinatrou a Barrym Gibbem. Pátou je "Lost Inside Of You", kde Krise Kristoffersona nahradil Babyface. Toho ale najdete i na standardní edici, kde budou už písničky zcela nové, respektive nazpívané jinými zpěváky. Mezi nimi, vedle již zmíněného Babyface, který se podílel i na produkci alba, najdete ještě Andrea Bocelliho, Michaela Bublého, Jasona Goulda, Joshe Grobana, Billyho Joela, Johna Legenda, Johna Mayera, Lionela Richieho, Blakea Sheltona, Stevieho Wondera a v neposlední řadě fanoušky čeká virtuální duet s králem rock'n'rollu Elvisem Presleym. První nahlédnutí pod pokličku je "It Had to Be You" s Michaelem Bublém.


Poletíme? - Turbošansón (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní pop / rock

Poletíme? - Turbošansón
Pokud toužíte po něčem divočejším a svižnějším, nenechte si tento týden ujít novinku od našinců "Poletíme?". "Turbošansón" je plný svižné muziky s vtipnými texty ze života a samozřejmě také zábavy. Charakteristiky nové desky se ujal sám frontman Rudolf Brančovský: "Pro naši kapelu se těžko hledá stylové zařazení. Na šraml jsme málo dřevění. Na country jsme příliš punkoví. Na jazz se máme příliš rádi. Na swing jsme málo zvědaví. Hrajeme jemně a pak hned zase jako burani. Pomalu a pak rychle. Žijeme pro písničky - příběhy - šansony. A protože je šanson většinou takovej trošku ukňouranej, tak my ho potřebujeme turbo, aby nás to bavilo." Sami se o jeho slovech přesvědčte v novém klipu ke skladbě "Mimochodem".


Chris Brown - X (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / hip hop / r'n'b / soul

Chris Brown - X
Americký zpěvák a skladatel Chris Brown se po dvou letech od alba "Fortune" hlásí s šestou, a prý poslední, deskou, kterou nazval krátce "X". Při její přípravě se ve studiu potkal jak se s osvědčenými producenty, jakými jsou třeba Diplo, Timbaland, Roccstar, nebo Danja, ale i s méně známými jako Nic Nac, BAM nebo Count Justice. Přímo za mikrofonem ho pak doplnili Lil Wayne & Tyga, Usher & Rick Ross, Trey Songz, Akon, R. Kelly, Kendrick Lamar a Jhené Aiko. První singly jako "Don't Think They Know", "Love More", nebo "Loyal" naservíroval svým fanouškům již vloni, ovšem nyní si klestí cestu na vrchol hitparád ten poslední - "Fine China", o kterém sám zpěvák říká: "Chtěl jsem se hudebně dotknout tvorby Michaela Jacksona, Stevieho Wondera a Sama Cooka a spojit všechny jejich vlivy do jednotného celku, který bude znít ale velmi současně.". Mezi sedmnácti songy standardní verze jej však, bohužel, nenajdete. Je ke slyšení pouze na deluxe edici, kam mezi čtyři bonusové písničky zařadil i již zmíněné "Don't Think They Know", což je virtuální duet s Aaliyah, a "Love More", kde si zahostovala Nicki Minaj. Většinu z nich ale uvidíte na VEVU Chrise Browna.


Sepultura - Metal Veins (Alive At Rock In Rio) (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: thrash metal

Sepultura - Metal Veins (Alive At Rock In Rio)
K příležitosti třicátého výročí od založení slavné metalové Sepultury připravili muzikanti pro své příznivce nový živák s titulem "Sepultura And Les Tambours du Bronx: Metal Veins - Alive At Rock In Rio". Jak název napovídá, formace se na scéně nechala obklopit industriálním perkusionistickým ansámblem Les Tambours Du Bronx a společně předvedli slavné songy jako "Refuse/Resist", "Territory" a "Roots Bloody Roots". Kromě toho najdete na desce cover verzi kousku "Firestarter" od The Prodixy. Živák si můžete koupit na CD, DVD a poprvé v historii kapely také na Blu-ray disku.


Counting Crows - Somewhere Under Wondelrand (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk rock / alternativní rock

Counting Crows - Somewhere Under Wondelrand
Je to už více jak šest let, co jsme naposledy psali o americké rockové kapele Counting Crows. Není to ovšem tak, že by si vzali volno, pouze po vydání alba "Saturday Nights & Sunday Mornings" kapela odešla od vydavatelství Geffen a nějaký čas vydávala na nezávislém labelu. Mimo to se členové věnovali i individuálním projektům. Nicméně letos na jaře se Adam Duritz a spol. rozhodli, že s další deskou chtějí opět do světa, a tak podepsali smlouvu s Capitol Records. Výsledkem je album "Somewhere Under Wondelrand", pro které napsali a nahráli celkem devět skladeb. Pokud by vám to přišlo málo, pak vězte, že první singl "Palisades Park", má téměř osm a půl minuty. Není tedy divu, že klip k němu, který najdete na webu kapely, nazývají krátkým filmem. Přímo na něj navazuje i další singl "Scarecrow", který hledejte tamtéž.


Mr. Big - ...The Stories We Could Tell (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Mr.Big - ...The Stories We Could Tell
Tři roky po vydání alba "What If..." se Mr. Big hlásí o slovo s další plnohodnotnou studiovkou "...The Stories We Could Tell". Novinka vznikala pod dohledem producenta Kevina Sirleyho, známého ze spolupráce s Aerosmith nebo Rush i Iron Maiden. Že kapela chystá nov album bylo fanouškům delší dobu utajováno a zástupci vydavatelství se to sami dověděli, až byla deska hotová. "Jsme docela zvědaví, co pro nás pánové Billy Sheehan, Paul Gilbert, Pat Torpey a Eric Martin přichystali," stojí v prohlášení. Dosavadní recenze zatím nešetří chválou a nám nezbývá, než si počkat na CD.


Jhené Aiko - Souled Out (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní r'n'b / neo soul

Jhené Aiko - Souled Out
O americké zpěvačce Jhené Aiko jsme dnes již psali v souvislosti s albem Chrise Browna, kde si zahostovala, ovšem uslyšíme o ní asi čím dál více. Společně s nedávnou zmíněnou Banks totiž patří mezi nejvýraznější představitelky alternativního r'n'b a neo soulu, které se momentálně dostávají do kurzu. Jhené Aiko má za sebou již jedno velmi úspěšné EP "Sail Out", podobně povedený mixtape "Sailing Soul(s)" a nyní se konečně dostává i na plnohodnotný debut "Souled Out". Na něm přinese celkem tucet skladeb, kde míchá r'n'b a soul s elektronikou, chill-outem a dalšími styly a netají se například, že některé skladby vznikly i pod vlivem marihuany. Na debut navíc přilákala i několik hostů, kterými jsou Cocaine 80s, Common a Miyagi and Namiko. Produkci pak mají na svědomí No I.D., Key Wane, Fisticuffs a Dot Da Genius. Více tuto dámu a především její tvorbu můžete poznávat na jejím webu.


Paul Gilbert - Stone Pushing Uphill Man (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: instrumentální rock

Paul Gilbert - Stone Pushing Uphill Man
"Byla skutečná výzva hrát na kytaru tolik vokálních melodií. Ale právě ta výzva byla to, co jsem chtěl," říká hned na úvod Paul Gilbert. Na své třinácté studiové desce se totiž rozhodl vtisknout novou tvář dobře známým "oldies" songům. Nahrávka "Stone Pushing Uphill Man" obsahuje jedenáct kousků, z toho osm právě slavných hitů a trojici nových autorských kompozicí. Posluchač se tak může těšit na "Back In The Saddle" od Aerosmith nebo "I Got The Feelin'" z dílny Jamese Browna. Ve studiu kromě Gilberta žádili také pánové Philip Naslund a bubeníci Kenny Aronoff a Mike Portnoy. Na strákách YouTube.com najdete k poslechu jeden ze slavných šlágrů "Working For The Weekend".


Různí - Nashville Outlaws: A Tribute To Mötley Crüe (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk rock / country rock/ alternativní country

Různí - Nashville Outlaws: A Tribute To Mötley Crüe
Jak už asi víte, americká metalová formace Mötley Crüe by měla v průběhu příštího roku, až dojede své rozlučkové turné, skončit. Už ale dopředu vznikají této kapele tribute alba. Toho prvního, nazvaného "Nashville Outlaws: A Tribute To Mötley Crüe", se kupodivu ujaly countryové hvězdy. Velké hity kapely si tak například zazpívali Rascal Flatts, LeAnn Rimes, Gretchen Wilson, Big & Rich, Aaron Lewis, The Mavericks, Justin Moore, Brantley Gilbert, Eli Young Band, nebo třeba Darius Rucker. Celkem jich připravili patnáct a vy se můžete díky ukázkám v internetovém obchodě Amazon.com přesvědčit, že i někteří countryoví interpreti to umí pořádně rozbalit.


Train - Bulletproof Picasso (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop rock

Train - Bulletproof Picasso
Americká pop-rocková kapela Train, která má na svém kontě hity jako "Hey, Soul Sister", "Drops Of Jupiter (Tell Me)", nebo "50 Ways To Say Goodbye" a například i tři Grammy, se po třech letech od posledního alba "California 37" vrací s novinkou nazvanou "Bulletproof Picasso". Deska je první nahrávkou, na které se nepodílel bubeník Scott Underwood, který kapelu opustil před jejím nahráváním. Train by se díky tomuto počinu chtěli stát více mainstreamovou kapelou, a tak mírně protřídili producentský tým. Ze sestavy z posledního alba zůstal pouze Butch Walker a pochopitelně duo Espionage, za nímž se skrývá Espen Lind a Amund Bjørklund. Prvním singlem se stala píseň "Angel In Blue Jeans", jejíž videoklip s Dannym Trejem a Hannah Simone jsme vám již představili.


The Script - No Sound Without Silence (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop rock

The Script - No Sound Without Silence
Nejvýraznějším hitem irské pop-rockové formace The Script byl singl "Hall Of Fame" ze zatím posledního řadového alba "#3", kde si s nimi zazpíval i will.i.am. Singl se dlouho držel v popředí světových singlových i rádiových hitparád, a tak všichni očekávají, s čím přijdou Irové letos. Je tím v pořadí čtvrté studiové album "No Sound Without Silence", které kapela nahrávala během svého posledního turné přímo v tour busu. Fanouškům se tak snažila přiblížit pocity, jaký má kapela, když seběhne z velkých pódií. Zároveň má být novinka pomyslným předchůdce debutu. Co tím kapela přesně myslela, můžete zkoumat třeba v prvním singlu "Superheroes".


Jonas Kaufmann - You Mean The World To Me (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: vážná hudba / opera

Jonas Kaufmann - You Mean The World To Me
Ještě ani neutichlo nadšení po velmi úspěšných a vyprodaných letošních vystoupeních tenoristy Jonase Kaufmannna v České republice a už je tu, alespoň pomyslně, opět zde. Připravil totiž nové album "You Mean The World To Me", na němž přepracoval populární melodie a evergreeny hudební historie. Zaměřil se především na ty z dvacátých let minulého století, například na dílo rakouského tenora Richarda Taubera, a pokračoval až do éry prvních zvukových filmů, kdy se tenoři, jako třeba Richard Schmidt, stali filmovými hvězdami. To vše uskutečnil za doprovodu Berlin Radio Symphonic Orchestra pod vedením dirigenta Jochena Riedera. Na speciální stránce jeho webu najdete nejen video se spoustou informací a ukázek, ale třeba i to, v kolika verzích lze album sehnat.


Tip týdne

Zrní - Následuj kojota (Kapela) (vlastní náklad / distr. Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativa

Zrní - Následuj kojota
Po díle "Soundtrack ke konci světa" se tuzemská formace Zrní hlásí s novinkou "Následuj kojota". Kapela na něm opět spolupracovala s producentem Ondřejem Ježkem ze studia Jámor. Natočila s ním už zmíněné předchozí album. "Zvukově, nástrojově, aranžérsky je deska bohatší a hravější než ta minulá, víc na ní experimentujeme," uvádí zpěvák Honza Unger a dál říká: "Kojot je na desce průvodcem. Významný zvíře mnoha indiánskej mýtů, šibalskej a prolhanej tvůrce vesmíru. Vede tě." Kapela se chystá také ne koncertní turné, keré zahajuje za pár dní v pražském divadle Ponec. Následně navštíví také Teplice, Trutnov nebo i Chomutov a Cheb. Další informace včetně hudebních ukázek najdete na oficiálním webu kapely.


Slash - World On Fire (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Slash - World On Fire
Každá novinka z dílny slavného kytarista Slashe, známého především díky Guns N' Roses, je malým svátkem. Výjimkou není ani aktuální "World On Fire", která nese už pořadové číslo tři. Produkci novinky, na které se podílel opět Myles Kennedy a kapela The Conspirators, svěřil kytarista do rukou Michaela "Elvise" Baskettea. Společně dali dohromady sedmnáct písní, z nichž úvodní a titulní "World On Fire" můžete znát také z rádií. Připomenout si ji můžete také poslechem na odkaz ven.


Znouzectnost - Beat Simplicitas (kapela)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / rock / pop

Znouzectnost - Beat Simplicitas
Šest let si museli fanoušci plzeňské rockové formace Znouzectnost počkat na nové album. Po vzoru oblíbeného latinského sousloví dostala deska do vínku jeho upravenou podobu "Beat Simplicitas", což samo o sobě o mnohém svědčí. Pohádkové motivy na ní najdete jen stěží, za to se můžete směle těšit na hudební barevnost a také třeba dva kovbojské kousky "Jericho" a "Kovboj jménem Dan". Kritika hodnotí nahrávku docela pozitivně - minimálně z toho důvodu, že se opět připomněla svým posluchačům a při návštěvě oficiálních stránek za ni v podstatě ani nic nechtějí.


Dále vychází:

Blonde Redhead - Barragán (Mystic Production)
Christopher Cross - Secret Ladder (Mystic Production)
Elina Garanca - Meditation (Universal)
Interpol - El Pintor (Mystic Production)
New Model Army - Between Wine And Blood (Mystic Production)
Richie Kotzen - The Essential Richie Kotzen (Mystic Production)
Status Quo - Frantic Four´s Final Fling (Live At The Dublin 02 Arena) (Mystic Production)
Steak - Slab City (Limited Edition) (Mystic Production)
Tarja - Left In The Dark (Limitovaná Edice) (Mystic Production)
The Madden Brothers - Greetings From California (Universal)
TNT - 30th Anniversary 1982-2012 (Live In Concert With Trondheim Symphony Orchestra) (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Jimi Hendrix - Rainbow Bridge (Sony Music)
Jimi Hendrix - The Cry Of Love (Sony Music)
Train - Bulletproof Picasso (Sony Music)

Reedice:
Jimi Hendrix - Rainbow Bridge (Sony Music)
Jimi Hendrix - The Cry Of Love (Sony Music)
Television - Adventure (Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY