Potřebujete zlepšit náladu? Zkuste Jelena!

04.09.2014 18:00 - David Böhm | foto: facebook interpreta

Nazvat kapelu Jelen českými Imagine Dragons je možná silné tvrzení, ne však zcela zcestné. Obě skupiny mají energie na rozdávání a "Světlo ve tmě" jasně dokazuje, že pro kvalitní hudbu nemusíme chodit za hranice. Ne nadarmo si je pro své podzimní turné jako hosty vybral Divokej Bill.
8/10

Jelen - Světlo ve tmě

Skladby: Jelen, Nelítám, Nebe nad Prahou, Magdaléna, Z kola ven, James Dean, Světlo ve tmě, Smutný pocit, Pár letních chvil, Listopad, Až příště přijdeš, Neumírám
Vydáno: 23.05.2014
Celkový čas: 44:23
Vydavatel: Universal
Když se v roce 2011 setkal pražský písničkář Jindra Polák (zpěv, kytara) v nahrávacím studiu RePrague se dvěma členy přibyslavské folk-rockové kapely Šatlava Ondrou Málkem (zpěv, kytara, basová kytara, bicí) a Martinem Kasalem (zpěv, housle, klávesy), asi málokdo tušil, jak toto setkání dopadne. Po pár společných jam sessions se rozhodli k založení nové kapely, kterou pojmenovali po své písni "Jelen". Po loňském EP "Magdaléna" se letos přihlásili s debutovou deskou "Světlo ve tmě".

Muzikanti se autorsky podílejí na všech svých skladbách a nutno podotknout, že to dělají opravdu s láskou sobě vlastní. Melodie jsou velmi silné, plné energie a emocí a vy už se velmi záhy přistihnete, že si je sami broukáte. Ano, pod kůži se dostanou velmi rychle a pocit to není vůbec špatný.

Nejinak je to i s texty. Jelen se věnuje tématům, která jsou lidem a posluchačům známá a oblíbená. Obrací se k přírodě ("Jelen", "Listopad"), řeší mezilidské vztahy ("Pár letních chvil", "Světlo ve tmě") a nebojí se dotknout ani tématu smrti ("Smutný pocit", "Neumírám"). Kapela čerpá ze svých zkušeností a z jejich písní jsou cítit pozitivní emoce a chuť k životu. A i když se tu a tam dotknou temného tématu rozchodu nebo smrti, podají vše tak, že posluchače velmi rychle přesvědčí, že se vůbec nic neděje, vše je dříve či později zapomenuto a život plyne dál svým směrem a tempem.

Byla by škoda opomenout booklet, pod jehož designem se podepsal samotný vůdce kapely. Najdeme v něm jak texty, tak pěkné ilustrace či fotky - jako příklad uvedu stránku s písní "Nebe nad Prahou," na které můžeme vidět siluetu Pražského hradu a Starého města.

Jeleni si navíc skvěle získávají fanoušky - během koncertů jsou vstřícní a promlouvají k publiku nebo pořádají pikniky, na nichž si můžete s kapelou zahrát s vlastními hudebními nástroji a zkrátka se příjemně pobavit.

Jelen má velmi dobře našlápnuto a album "Světlo ve tmě" je na té nejlepší cestě získat si srdce toho, kdo má rád inteligentní texty a kvalitní, živou hudbu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY