Brněnským IAN na debutu stačí ke štěstí málo

29.08.2014 09:00 - Jan Trávníček | foto: hudebniknihovna.cz

Více jak stovka koncertů, účinkování na prestižních festivalech u nás i v zahraničí i předskakování písničkářům, jako jsou Millow nebo Tyler Ward. To jsou IAN, nováčci na české scéně s potenciálem, vkusem a teď už i první deskou. Jaká je, se dozvíte v recenzi.
7/10

IAN - Voyage

Skladby: She, From Venus To Mars, It's Time, Right Lane, Mom 'N' Dad, Reevolution, Know Your Name, Every Heartbeat, Pictures I, Pictures II, Friends, Bon Voyage
Vydáno: 17.4.2014
Celkový čas: 38:52
Vydavatel: Championship Music
Brněnské duo IAN vzniklo v únoru 2013, když se jeho členové shodli na tom, že dosavadní hudební kariéra ve skupinách Model Bazaar a Hyperion už jim nevyhovuje, a chtěli zkusit něco jednoduššího, čistšího, přirozenějšího. Že spolupráce má smysl, se kytarista a zpěvák Ian Yvese s violoncellistou Janem Kaňkou přesvědčili záhy, to když se po uskupeních Flattus a Bek Ofis stali se singlem "Mom 'N' Dad", jehož videoklip se natáčel na střeše brněnského planetária, třetími vítězi Českého YouTube festu. Výhra nad kapelami jako Dirty Blondes, We On The Moon, Evelynne nebo I Like You Hysteric jim kromě nezanedbatelné mediální pozornosti přihrála také koncertování na festivalech, jako jsou Rock For People nebo maďarský Sziget. A z těchto, jistě obohacujících, zkušeností, čerpají pánové dodnes.

IAN, nazvaní podle skutečnosti, že se oba muzikanti jmenují Jan, na svém debutu "Voyage" neexperimentují s elektronikou ani přeplácanou produkcí a nabízejí přesně ty ingredience, které jim pomohly k vítězství. Za pomoci kytary, smyčců a Yvessova vokálu utvářejí v zásadě prosté, anglicky zpívané písničky, které bez nadbytečných kudrlinek fungují a posluchač si při nich vybaví jak Republic Of Two nebo Kings Of Convenience, tak Franka Turnera, nebo dokonce Mumford & Sons.

Pokud byste ale čekali, že vás na ploše necelých devětatřiceti minut čeká jen samé vznešené krasosmutnění, byli byste na omylu. IAN dokážou psát energické písničky, které zavání folkem ("Friends"), country ("She"), a dokonce i funkem ("Know Your Name"). Překvapit umí filmovostí a dramatickou výstavbou skladby ("Reevolution"), ale stejně dobře jim jde i roztančená bezstarostnost jako ze španělských ulic ("Right Lane").

Jak si ale příjemně nečeská deska plná nejednoznačných textů a jemně chytlavých melodií pohodově plyne, nelze se při končení stopáže vyhnout poznatku, že z ní vlastně v hlavě mnoho neuvízne. Přes všeobecnou spokojenost jí totiž až na asi nejpovedenější "Bon Voyage" chybí nějaký výrazný moment, který by chytl za srdce a nutil by vás se k ní častěji vracet. Možná za to může ta studiová učesanost, kdy v Yvessově hlase chybí tytéž vypjaté emoce, které tak dobře fungují na koncertech, možná je za tím jen fakt, že IAN zatím nenapsali opravdový hit.

Proto debut "Voyage" neberte jako prostředek k dlouhodobému domácímu poslechu, ale spíše jen jako jakousi učebnici textů a melodií, které pak následně s chutí zužitkujete při koncertě. Právě na pódium totiž IAN patří především.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY