OneRepublic jsou s "Native" po roce a půl konečně v Top 10 britských alb, žebříčky vedou Sheeran a Nico & Vinz

17.08.2014 22:48 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Zatímco v singlech moc výrazných změn neproběhlo, albový žebříček přinesl pár zajímavých výsledků. Ed Sheeran osmým prvenstvím v řadě vyrovnal vítěznou šňůru Jamese Blunta z roku 2005, do Top 10 se probojovaly tři novinky a poprvé za rok a půl od vydání se v ní ocitli OneRepublic s "Native".
Nico & Vinz - Am I Wrong
© facebook interpreta
SINGLY - Zatímco v posledních týdnech vládla v Británii okurková sezóna především v albovém žebříčku a v tom singlovém se stále něco dělo, tentokrát se karta obrátila. Desítka nejúspěšnějších skladeb totiž v polovině srpna nabídla jen málo přesunů: hned polovina míst zůstala beze změny a další tři hity se pohnuly jen o jediný stupínek.

Složení medailových pozic se dokonce od minula vůbec nepřeskupilo, první příčku drží ve svých rukou stále norští Nico & Vinz s letním hitem "Am I Wrong". Nico Sereba a Vincent Dery, kteří pro svou domovinu po více než osmadvaceti letech od triumfu A-ha znovu dobyli singlové zlato, tak těsně pod vrcholem nadále drží MAGIC! s bývalým číslem jedna "Rude", jež je nesmírně populární zejména v USA. Z trojky se pak mohou znovu radovat OneRepublic zásluhou "Love Runs Out".

O nejvýraznější rozruch v popředí se tak postarala Kanaďanka Kiesza. Ta to sice s novinkou "Giant In My Heart" nedotáhla tak vysoko jako s předchozím singlem "Hideaway", který před časem celému pořadí kraloval, ale i čtyřka je velmi slušným výsledkem. Zpět do první pětice se vrací Ella Henderson, jejíž "Ghost" boduje v nejvyšších patrech už desátý týden. Zpěvačka za tu dobu Top 5 opustila jen jednou (minule, kdy skončila šestá) a je dost možné, že bude v první desítce bodovat až do té doby, než v září oficiálně vyjde její druhý singl "Glow", jenž zatím sklízí podobně nadšené ohlasy.

Skvělou trvanlivost vykazuje i šestý George Ezra s "Budapest", který si s osmnáctiletou nastupující hvězdou pouze prohodil pozice. Zato Zhu a Ariana Grande ve spolupráci s Iggy Azeleou se ze sedmičky a osmičky neodlepili. V poměně statickém kole potkal největší pokles Cheryl Cole, jejíž "Crazy Stupid Love" na devítce ztrácí hned pět míst. Elitu doplňuje desátá Charli XCX.

Na dveře první desítky už klepe jedenáctý Ed Sheeran s "Don't", ten má ze své červnové desky "X" v první dvacítce hned tři kusy - na šestnáctce najdeme baladu "Thinking Out Loud" a devatenáctku si připisuje bývalé #1 "Sing". Skok kola zaznamenaly Iggy Azalea a Rita Ora, vydání klipu napomohlo "Black Widow" o sto padesát jedna příček výš, nyní se dámy usadily na čísle třicet dva. Pomalu stoupá i Katy Perry s "This Is How We Do", pro aktuální #86 to ale zatím na takový úspěch jako v případě "Roar" nebo "Dark Horse" nevypadá.

    Top 10 - singly:
  1. Nico & Vinz - Am I Wrong
  2. MAGIC! - Rude
  3. OneRepublic - Love Runs Out
  4. N Kiesza - Giant In My Heart
  5. Ella Henderson - Ghost
  6. George Ezra - Budapest
  7. Zhu - Faded
  8. Ariana Grande feat. Iggy Azalea - Problem
  9. Cheryl Cole feat. Tinie Tempah - Crazy Stupid Love
  10. Charli XCX - Boom Clap

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Ed Sheeran - X
© facebook interpreta
DESKY - Tak to opravdu dokázal! Ed Sheeran v posledních týdnech trpělivě směřoval k metě, kterou před devíti lety vytyčil James Blunt se svým nejžádanějším počinem "Back To Bedlam" - osm týdnů v řadě na čele albového žebříčku. Písničkářova druhá studiovka "X" se tomuto triumfálnímu tažení právě vyrovnala, čímž se třiadvacetiletý zrzek smí hrdě řadit k nejúspěšnějším britským mužům jednadvacátého století. Nyní může Sheeran pomalu začít pomýšlet i na dostižení Adele, jež v roce 2011 díky "21" hitparádě kralovala dokonce jedenáctkrát za sebou.

Alespoň malou změnu na medailových pozicích obstaral druhý Sam Smith, který s "In The Lonely Hour" předčil minule stříbrnou Dolly Parton a poslal ji tentokrát na bronz. Čtyřka a pětka se nese ve znamení novinek - brambory sklízí američtí rockeři The Gaslight Anthem s pátou řadovkou "Get Hurt". Za nimi odstartovali sourozenci Johnsonovi alias Richard And Adam, bronzoví z loňské série Britain's Got Talent. Ti před rokem s debutem "The Impossible Dream" vylétli rovnou na jedničku, s "At The Movies" se musí spokojit s číslem pět.

George Ezra i tento týden dodržel tradici a znovu je jeho album "Wanted On Voygage" na stejném místě jako singl "Budapest", tentokrát na šestce. Paloma Faith a Paolo Nutini se v první desítce pohybují už tak dlouho, že k jejich sedmičce a osmičce snad není třeba víc dodávat. To OneRepublic se s "Native" rok a půl od vydání povedl husarský kousek - poprvé se svou třetí studiovkou vtrhli do první desítky. K devátému místu pomohlo vydání rozšířené edice, což vedlo k obřímu skoku o šedesát jedna míst. Základní verze desky přitom loni v březnu startovala až ve čtvrté desítce, to ale bylo před tím, než přišly hity "Counting Stars" a aktuální "Love Runs Out". Desítka patří rekapitulujícím The Saturdays díky "Finest Selection - The Greatest Hits".

Z Top 10 poprvé vypadli Coldplay s "Ghost Stories" (11.), z novinek na dalších místech nejvíce zaujme Sinéad O'Connor, pro níž znamená dvaadvacítka novinky "I'm Not Bossy, I'm The Boss" nejlepší albové umístění od roku 1994.

    Top 10 - alba:
  1. Ed Sheeran - X
  2. Sam Smith - In The Lonely Hour
  3. Dolly Parton - Blue Smoke - The Best Of
  4. N The Gaslight Anthem - Get Hurt
  5. N Richard And Adam - At The Movies
  6. George Ezra - Wanted On Voyage
  7. Paloma Faith - A Perfect Contradiction
  8. Paolo Nutini - Caustic Love
  9. OneRepublic - Native
  10. N The Saturdays - Finest Selection - The Greatest Hits

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY