Jožo Ráž nepodepsal s Elánem smlouvu, ale má s ním práce na tři roky dopředu

17.08.2014 09:17 - Milan Menčík | foto: elan.cz

Kolem slovenské legendy Elán je poslední dobou hodně rušno. Na podzim chystá sérii mamutích koncertů s názvem "The Best Of 2" i nové album. Na světě je také singl "Živých nás nedostanú", takže si fanoušci užívají pořádné hody. Co nevidět ale může veškerý humbuk také skončit.

Jožo Ráž už totiž od příštího roku nechce být součástí kapely. A manažer formace Michal Čimera uvedl, že pro ostatní členy je další činnost bez frontmana nepředstavitelná. Pro facebookové stránky skupiny se vyjádřil takto: "V Elánu to už léta funguje tak, že v polovině daného roku podepisujeme smlouvu pro ten následující. Tentokrát ji Jožo Ráž zatím nepodepsal. Vůbec si nedovolím odhadnout, co to může znamenat. Je všeobecně známo, že Jožo už nějakou dobu mluví o tom, že se stáhne z veřejného života, ale vůbec poprvé takto váhá podepsat smlouvu, která je pro fungování kapely klíčová."

Jenomže lidé, kteří dění ve formaci pozorují velmi podrobně, vědí, že různé (ne)konce a loučení byly na programu už mnohokrát. Hned po revoluci kapela zřetelně ubrala plyn co do počtu koncertů, Ráž se začal věnovat byznysu s motorkami a musel značně omladit sestavu Elánu. Ten v roce 1998 absolvoval úspěšné turné "Unplugged" a tehdy v rozhovoru pro měsíčník Melodie Ráž pravil, že se cítí jako v počítačové hře a 'Game is over'.

Rok nato se ale fatálně střetl s automobilem německého řidiče Hanse-Jörga Falka a dva měsíce byl v kómatu. Vyšla v pořadí pátá kompilace pod názvem "Legendy" s podtitulem "Posledná..." Jenže nedlouho po nehodě - v době obrovského nárůstu popularity - se formace přes Rážovy slyšitelné problémy s intonací znovu vrací na pódia, ale je tu hned další rozlučka - koncert na letenské pláni, jediný absolvovaný v roce 2003, a to hned po vydání alba "Tretie oko". Ani tohle ale nebylo nic definitivního. Kapela zvolila model několika koncertů ročně s výpravnou show a efekty.

Vašo Patejdl
© Jano Taufer
Na další desku bylo třeba čekat do roku 2010, ale "Anjelská daň" stála za to. Několik let se o konci nemluvilo, ale zhruba před dvěma lety Jožo znovu začal dráždit své fandy slovy: "V roce 2013 odejdu. A co bude s kapelou, není moje věc." Jenže se objevily nové problémy. Rážův byznys s motorkami zkrachoval a také samotný frontman uvedl, že jeho spoluhráči mají mladé přítelkyně a malé děti a potřebují je živit. "On to s tím koncem vždycky myslí vážně a pak se stane něco, co ho přinutí odehrát další koncerty. Kdyby Elán už nehrál, byla by to veliká ztráta. Ale každý z nás má právo říct si dost. Nikdo ho nemůže nutit, aby pokračoval, když se mu doopravdy nechce. To by bylo kontraproduktivní," vyjádřil se k celé situaci druhý stěžejní člen formace Vašo Patejdl pro Plus 7 dní.

U této kapely zkrátka nikdy nevíte. I nyní může vše znamenat jen planý poplach nebo promoakci před chystanými podzimními koncerty. Nové písně měly původně vznikat postupně a měly být dávány ke stažení volně na internet. Jenže vydavatelství Warner Music nabídlo formaci odpovídající kontrakt a ta své plány zredukovala na jediný singl "Živých nás nedostanú", ke kterému dostanou fanoušci na podzimních koncertech zdarma obal. I aktuálně nepodepsaný kontrakt Ráže má háček: v rozhovoru pro portál casprezeny.sk hudebník oznámil, že ho s Elánem čekají ještě dva až tři roky práce a v hlavě nosí sen na zfilmování muzikálu "Osmy svetadiel".

Nejúspěšnější česko-slovenské rockové seskupení konce minulého století získalo čtyřikrát za sebou Zlatého slavíka v kategorii skupin, osmkrát v řadě slovenského Slávika a letošní rok je už pětatřicátým v jeho kariéře. Pánové prodali na pět milionů alb a zatím posledním vydaným nosičem bylo DVD "Elán v divadle".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY