"Happy Birthday" Mekyho Žbirky je důstojná oslava s několika otazníky

12.08.2014 16:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Ač se to nezdá, Miro Žbirka letos slaví šedesát dva let. Je člověkem, který žije hlavně přítomností a má spoustu plánů do budoucna, jako je letošní vánoční turné. Občas se však naskytne podstatný důvod k ohlédnutí, jako tomu bylo v případě jeho dva roky starých kulatin.
6/10

Miro Žbirka - Happy Birthday

Skladby: DVD 1: Balada o polných vtákoch, Dr. Jekkyll a Mr. Hyde, Možno sa ti zdá, 22 dní, Jesenná láska, Biely kvet, Zažni, Múr našich lások, Len s ňou, Denisa, Medley, Milionkrát, Co bolí, to přebolí, All You Need Is Love, Hey Jude, Atlantída, Mám rád DVD 2: Dievčatá, Biely kvet, Atlantída, 22 dní, Ticho, Pozri, Tvár, S tebou je kríž, Ticho - Mesačný svit - S tebou je kríž, Slávou opitý, Kúp mi knihu, Katka, Možno sa ti zdá, Len s ňou, Adriana, Medley (směs), Lets Make A Summer, Mayday, Myslím, že ti rozumiem, Mám rád, Co bolí to přebolí, Cesta zakázanou rýchlosťou, Daj mi, Tento song, Tadam dam si dám
Vydáno: listopad 2013
Celkový čas: DVD 1: 84 minut, DVD 2: 79 minut
Vydavatel: Česká muzika, spol. s r.o.
Miro Žbirka tehdy svou oslavu pojal velmi pompézně. Do nejmodernější haly v Česku si pozval spoustu hostů v čele s Moravskou filharmonií Olomouc a dirigentem Adriánem Kokošem. Asi není třeba dodávat, že na toto vystoupení byla zvědavá zcela zaplněná O2 arena.

Pro ni měl Meky připraveno mnoho překvapení, sám oslavenec se ale jednoho takového dočkal hned na začátku, když mu filharmonie vystřihla známou melodii "Happy Birthday", podle které pak dostal celý projekt název. Žbirka své vystoupení otevřel verzí jedné z mých nejoblíbenějších písní v jeho podání - "Baladě o poľných vtákoch". Zde se hned naplno ukázaly krásy spojení zpěvákovy písně a filharmonie. Skladba je v originále na albu "Doktor Sen" nahrána ve velmi střídmé aranži pouze s klávesovými nástroji, tento orchestrální kabátek jí však velmi pristane. Žbirka předvedl intonačně jistý výkon po dobu celého koncertu, jako by však z jeho hlasu už vypadla ta jiskra, která ho zdobila před lety. Jeho vokál na mě působil v mnoha chvílích hodně zastřeně, ale je jasné, že věk člověk nezastaví. Ani tohle podání ale celkové vyznění koncertu nijak neshodilo, ba naopak.

Hned od začátku mohl oslavenec sázet samé hity, později dokonce sám se svým typickým anglickým suchým humorem přiznal: "Máme jeden problém. Příliš mnoho hitů." Proto zahrál i dnes mezi hudebníky tak populární medley, zkrácené verze několika známých písní za sebou. Ještě předtím ale může divák zažít nadšení a zklamání zároveň. Během předehry k písničce "22 dní" Žbirka uvedl na pódium člověka, který s ním objížděl prakticky dvě desetiletí koncertní sály už v dobách Modusu a posléze i na jeho sólové dráze - Laca Lučeniče. Ten se v sestříhaném záznamu objevuje ve dvou položkách (kromě zmíněné ještě "Biely kvet"), mezi obě však dramaturg DVD nepochopitelně vměstnal baladu "Jesenná láska". Což o to, písnička je to nádherná a podobně jako ve skladbě "Balada o poľných vtákoch" znovu v parádní úpravě, proč ale dvě písně s Lučeničem byly násilím roztrženy, bůh ví.

Naštěstí se jedná o jediný výraznější nedostatek prvního disku. Na živém koncertu jsem nebyl, dle reportáže kolegy Pavla Parikrupy však byl dramaturgicky dost odlišný a podstatně delší. Těžko říci, proč byl pro potřeby DVD zvolen jiný postup, odlišné pořadí písní a koncert nemají fanoušci k dispozici celý i s hosty Davidem Kollerem a Janou Kirschner, kteří mezi gratulanty nechyběli. Kdo však nemá možnost tohle porovnávat, ničeho si nevšimne, vyjma toho divokého prostřihu mezi písněmi s Laco Lučeničem.

Miro Žbirka však záznam vydal až rok po koncertě a v mezidobí zřejmě hodně dlouho přemýšlel, čím ho ozvláštní. Rozhodl se proto navštívit archiv České televize, která se podílela i na přenosu narozeninové události, a vybíral podle něj to nejzajímavější, co pro naši veřejnoprávní televizi natočil. Fanoušci, kteří se těšili na výběr těch nejlepších klipů, tak musejí být zklamáni, že zde vidí především Žbirkova na playback zpívaná vystoupení z akcí typu Atlet roku, Sportovec roku či různých Silvestrů. I oni se však dočkají.

Navíc jsou zde některé písně z nepochopitelných důvodů duplicitně, tu samostatně, tu v různých směskách ("Pozri", "Katka", "S tebou je kríž"). Pravých videoklipů by se mezi vybranou pětadvacítkou dalo spočítat na prstech jedné ruky. Na druhou stranu i zde najdeme velmi povedené věci - živé verze songů "Myslím, že ti rozumiem" a "Mayday" z kdysi legendární Noci s Andělem či málo známou skladbu "Tvár". Vyloženě potěší i těch pár vzpomínaných klipů. DVD, na kterém budou všechny Mekyho klipy, se však fanoušci již velmi brzy dočkají. Chystá ho vydavatelství Universal na letošní podzim a sám zpěvák ho podpoří prostřednictvím turné "Best Of Video Tour".

Platí výsledný kladný dojem z celého 2DVD. Těch pár perel, co se nachází na druhém disku, se vyplatí pustit několikrát. Jako vábnička na věci chystané působí parádně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY