Cheryl Cole se zařazuje k nejúspěšnějším britským sólistkám, Sheeran jde ve stopách Adele

28.07.2014 00:22 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Pět týdnů se drží deska "X" Eda Sheerana na prvním místě britského albového žebříčku, což se naposledy podařilo před třemi lety fenomenální Adele. V singlech se o významný milník postarala Cheryl Cole, která se čtvrtým hitem number one zařadila po bok nejúspěšnějších britských interpretek.
Cheryl Cole feat. Tinie Tempah - Crazy Stupid Love
© facebook interpreta
SINGLY - Pohled na aktuální čelo singlového žebříčku dokazuje, že Cheryl Cole je opravdovým miláčkem Británie. Zpěvačka a porotkyně X Factoru se může těšit už ze svého čtvrtého sólového #1 hitu, což se jí podařilo jako teprve třetí britské interpretce v historii. Před ní to dokázaly Geri Halliwell a Rita Ora, která čtvrtý zářez přidala teprve před pár týdny. Aktuálně vedoucí skladba "Crazy Stupid Love", v níž hostuje Tinie Tempah, láká na zpěvaččino čtvrté řadové album "Only Human", jehož vydání proběhne na podzim.

Pokud bychom brali v potaz i písničky dívčí skupiny Girls Aloud a charitativní "Everybody Hurts" na pomoc Haiti, byla Cheryl součástí dokonce už devíti vítězných songů. Sólově se jí jedničky podařilo dosáhnout s "Fight For This Love", "Promise This", "Call My Name" a nyní tedy s "Crazy Stupid Love". Na nejvyšším stupínku už to dobře zná i Tempah, jehož jméno se v čele žebříčku objevuje popáté, z toho potřetí v roli hosta.

Obří skok zaznamenala kanadská formace MAGIC!, která se z padesáté příčky vyšvihla až na stříbro. Pokud si pokládáte otázku, co stojí za tak náhlým nárůstem popularity, pak vězte, že singl "Rude" v Británii oficiálně vyšel až 20. července. Jeho předchozí výsledky byly tedy založeny výhradně na výsledku streamů.

Na bronz se z minulé čtyřky vrací Ella Henderson, která s "Ghost" už sedmým týdnem boduje v elitní pětici, přičemž v červnu si připsala dvě vítězství. Jako trvalku můžeme označit i George Ezru, momentálně bramborového s "Budapest". Na pětku se přesunuly Ariana Grande a Iggy Azalea, "Problem" alespoň drží prvenství v dílčí statistice streamů, za uplynulý týden jich nasbíral 1,2 milionu.

Charli XCX má po úspěchu "I love It" Icona Pop a "Fancy" Iggy Azaley konečně vlastní singl v Top 10, když se na šestku probojovala její novinka "Boom Clap". Za ní najdeme dva poslední vítěze - sedmou dvojici will.i.am a Cody Wise, triumfující před dvěma týdny, a také chlapeckou partu Rixton. Její debutový singl "Me And My Broken Heart" potkal drtivý pád ze zlata až na osmičku. V elitní desítce ještě pobývají Jess Glynne s "Right Here" a Ed Sheeran zásluhou "Sing".

Zmiňme ještě výsledek Clean Bandit s "Rather Be". Ne že by devětadvacáté místo bylo pro bývalý #1 hit nějaké terno, ale před pár dny přesáhl prodej singlu na tamním trhu už jeden milion kopií.

    Top 10 - singly:
  1. N Cheryl Cole feat. Tinie Tempah - Crazy Stupid Love
  2. MAGIC! - Rude
  3. Ella Henderson - Ghost
  4. George Ezra - Budapest
  5. Ariana Grande feat. Iggy Azalea - Problem
  6. N Charli XCX - Boom Clap
  7. will.i.am feat. Cody Wise - It's My Birthday
  8. Rixton - Me And My Broken Heart
  9. Jess Glynne - Right Here
  10. Ed Sheeran - Sing

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Ed Sheeran - X
© facebook interpreta
DESKY - Jestliže Cheryl Cole, vítězka singlového žebříčku, je na ostrovech miláčkem, pak Eda Sheerana můžeme směle označit za fenomén. Jeho červnová druhá studiovka "X" je už popáté za sebou nejprodávanější a celkově si ji pořídilo už více než úctyhodných 400 tisíc Britů. Naposledy se takto dlouho na jedničce zdržela Adele, jež v roce 2011 albovému žebříčku s veleúspěšnou deskou "21" kralovala dokonce jedenáct kol v řadě, navíc se na vrchol ještě několikrát vrátila a s třiadvaceti týdny v čele a více než čtyřmi a půl milionu udaných kusů má na triku jedno z nejprodávanějších alb v britské historii.

Kdybychom hledali, kdy se naposledy podobně dařilo nějakému mužskému interpretovi, museli bychom listovat až do roku 2005. Tehdy žebříček na osm týdnů ovládl James Blunt s "Back To Bedlam". Nutno ovšem dodat, že Sheeran těží i z toho, že vydal album těsně před prázdninami, takže konkurence novinek není v posledních týdnech tak silná jako v jarním či podzimním období. Nic to ovšem nemění na skutečnosti, že už teď "X" kandiduje na nejprodávanější britské album roku. Zajímavostí je, že i písničkářův debut "+" z roku 2011 jde stále na dračku, aktuálně je patnáctý, což opravdu začíná lehce připomínat tažení Adele, kdy se po úspěchu "21" začali kupující vracet i k předchozí "19".

Dolly Parton se posunula už na stříbro, což pro "Blue Smoke - The Best Of" znamená nové maximum. Skvěle se nadále prodávají i nováčci Sam Smith, jenž bere s "In The Lonely Hour" bronz, a George Ezra, který díky "Wanted On Voyage" obsadil číslo čtyři. Z osmého postu se o tří místa výše posouvají Coldplay, což znamená, že v nejúspěšnější pětce bychom tentokrát novinku hledali marně.

Ta nejvýše umístěná se totiž zastavila na čísle šest, přitom ještě v polovině týdne to pro La Roux a "Trouble In Paradise" vypadalo na jednu z medailových pozic. Druhá studiovka synthpopového projektu, v němž už zůstala zpěvačka Elly Jackson sama, tedy nenavázala na stříbro pět let starého debutu a zaznamenává o něco horší start. Jelikož máme konec července, asi nikoho nepřekvapí, že se v první desítce jedná o novinku jedinou. Zbytek elitní sestavy obstarali Paolo Nutini, 5 Seconds Of Summer nebo Paloma Faith, raritou je deváté místo Ellie Goulding, jejíž "Halcyon" i po dvou letech od vydání Britové kupují jako diví.

    Top 10 - alba:
  1. Ed Sheeran - X
  2. Dolly Parton - Blue Smoke - The Best Of
  3. Sam Smith - In The Lonely Hour
  4. George Ezra - Wanted On Voyage
  5. Coldplay - Ghost Stories
  6. N La Roux - Trouble In Paradise
  7. Paolo Nutini - Caustic Love
  8. 5 Seconds Of Summer - 5 Seconds Of Summer
  9. Ellie Goulding - Halcyon
  10. Paloma Faith - A Perfect Contradiction

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY