Nové desky pro 31. týden

27.07.2014 12:58 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Letos okurky prostě nebudou. Jak jinak si vysvětlit, že uprostřed prázdnin představuje Eric Clapton se svými přáteli poctu JJ Caleovi a vychází nová alba takových legend jako Tom Petty nebo Keitha Emersona a Grega Lakea. K nim se navíc přidává i rapper Common, tvrďáci Ill Niño a představíme i folk popovou Gossling a blues rockové Blues Pills.
Pokud se v pondělí 28. července vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Eric Clapton & Friends - The Breeze (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: blues / jazz blues

Eric Clapton & Friends - The Breeze
Je to prakticky přesně rok, co ve věku sedmdesáti čtyř let zemřel americký bluesový kytarista a zpěvák J.J. Cale, který ovlivnil řadu muzikantů. Jedním z nich je i Eric Clapton, který se nikdy netajil tím, že právě J.J. Cale byl jeho asi největším hudebním vzorem. Není tedy divu, že to je právě on, kdo převzal záštitu nad jeho tribute albem. Název "The Breeze" vychází pochopitelně z jedné z jeho nejslavnějších skladeb "They Call Me The Breeze", která celé album uvádí a jejíž videoklip najdete na YouTube.com. Vedle ní nabídne album nové interpretace notorický známých songů jako "Someday", "Starbound", "Magnolia", nebo "The Old Man And Me" a kromě Claptona se v roli hostitelů představí i pár dalších hudebních legend - Tom Petty, Mark Knopfler, John Mayer, Willie Nelson, Derek Trucks a Don White. Album s Claptonem produkoval Simon Climie, který se podílel i na přípravě společného alba "The Road To Escondido" a celkem jich v tomto složení připravili šestnáct. Jejich ukázky nabízí internetový obchod Supraphonline.cz.


Tom Petty And The Heartbreakers - Hypnotic Eye (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / rock and roll

Tom Petty And The Heartbreakers - Hypnotic Eye
Jako už se od roku 2002 a alba "The Last DJ" stalo takřka zvykem vydávají po čtyř letech Tom Petty And The Heartbreakers své nové album, které tentokrát nazvali "Hypnotic Eye". Jeho nahrávání ovšem začalo už před třemi lety, kdy vznikla skladba "Burnt Out Town". K ní pak přidali ještě dalších deset, respektive jedenáct, pokud desku pořídíte digitálně, na vinylu nebo jako Blu-Ray audio. Pro inspiraci si tentokrát pánové šli do historie a to dokonce své vlastní. Stylově se totiž na "Hypnotic Eye" vracejí k svým prvním dvěma albům z druhé poloviny sedmdesátých let "Tom Petty And The Heartbreakers" a "You're Gonna Get It!". Zda vám tento návrat sedne, či nikoli, můžete zjišťovat prostřednictvím oficiálního YouTube.com kanálu, kde je podstatná část alba již ke slyšení.


Common - Nobody's Smiling (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop / rap

Common - Nobody's Smiling
Stejně jako v případě předchůdce "The Dreamer/The Believer" i v případě novinky "Nobody's Smiling" si americký rapper Common nechal na přípravu poměrně dlouhé tři roky. Za tu dobu samozřejmě hostoval na albech svých kolegů a svoji vlastní desku začal nahrávat v lednu loňského roku s tím, že připravuje pouze EP. Nakonec ale od této myšlenky upustil, a tak se na pulty obchodů dostává regulérní album, která má v případě standardní verze deset a v případě deluxe edice hned třináct skladeb. Ty produkoval společně s No I.D. a podílela se na nich také řada hostů jako například Big Sean, Cocaine 80s, Jhené Aiko, Malik Yusef, nebo Vince Staples. První dva singly - "Kingdome" a "Diamonds" - již mají své videoklipy na Commonově VEVU a zbytek alba si můžete poslechnout v krátkých ukázkách na Supraphonline.cz.


Ill Niño - Till Death, La Familia (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: nu metal

Ill Niño - Till Death, La Familia
Fanoušci si na sedmou studiovku americké nu-metalové formace Ill Niño museli počkat dva roky. Odměnou jim je dílo s titulem "Till Death, La Familia", na kterém spolupracovali s producenty Eddie Wohlem a Davem Chavarrim. Výsledkem dřiny ve studiu je jedenáct kousků, které podle zpěváka Cristiana Machado spoustu lidí překvapí. "Nemyslím si, že patříme k těm kapelám, které by pořád dokola vydávaly stejné desky. Vždy se snažime posouvat se po hudební stránce o něco dál, abychom jako muzikanti neustále rostli. O novém albu bych ještě řekl, že je velmi chytlavé. Skladby jsou podle mě po textové stránce jedny z nejlepších, jaké jsme kdy napsali. Všichni na tom máme velký podíl." Ukázku v podobě kousku "Live Like There's No Tomorrow" najdete na YouTube.com.


Ginger Baker - Why? (Bertus)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz

Ginger Baker - Why?
Dnes už jsme tu měli Erica Claptona, nicméně nezůstane jediným členem legendárních Cream, kterého zmíníme. Tím dalším je Ginger Baker, bubeník této formace, který po dlouhých osmi letech vydává své sólové album "Why?". Ovšem ono sólové je třeba brát s mírnou rezervou, protože jej natočil jako lídr Jazz Confusion Quartet, jehož dalšími členy jsou neméně vyhlášení muzikanti - saxofonista Pee Wee Ellis, basista Alec Dankworth a ghanský perkusista Abass Dodoo. Jak už napověděl název uskupení, osm skladeb, které na desku zařadili, se nese převážně v jazzovém duchu. Vedle původních z pera samotného Bakera a Ellise na "Why?" zařadili i převzaté kompozice Waynea Shortera a Sonny Rollinse. Titulní skladbu můžete slyšet na webu časopisu Rolling Stone.


Keith Emerson & Greg Lake - Live From Manticore Hall (Bertus)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: prog rock

Keith Emerson & Greg Lake - Live From Manticore Hall
Keitha Emersona a Grega Palmera si můžete pamatovat z tria Emerson, Lake & Palmer. Hudebníci se v roce 2010 vydali na světové turné, ze kterého nyní posílají k fanouškům vydatný koncertní záznam. Uslyšíte na něm nejznámější skladby kapely jako "Lucky Man", "From the Beginning" a "Tarkus". Živák "Live From Manticore Hall" popisují hudebníci jako retrospektivní výlet do tvorby ELP. "Greg a já jsme to pojali velmi osobně," dodal ještě Keith Emerson. Nahrávka obsahuje celkem deset kousků, jejichž ukázky si můžete poslechnout na stránkách internetového obchodu Amazon.com.


Gossling - Harvest Of Gold (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk-pop

Gossling - Harvest Of Gold
Folk-popová zpěvačka Helen Croome, kterou hudební svět zná spíše pod pseudonymem Gossling, vydává po třech EP svoje první LP nazvané "Harvest Of Gold". V její rodné Austrálii vyšlo album již loni a setkalo se s velmi pozitivním přijetím nejen fanoušky, ale i odbornou kritikou. Jednatřicetiletá zpěvačka na svůj debut vybrala celkem deset písniček, jejichž producentem je John Castle, kterého mohou někteří znát ze spolupráce s Vance Joy, nebo The Bamboos. Uslyšíte mezi nimi i duet se zpěvákem rockové kapely Sparkadia Alexanderem Burnettem. Nejlépe ale uděláte, když tvorbu Gossling budete objevovat například prostřednictvím jejího soundcloud.com.


Tip týdne

Blues Pills - Blues Pills (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / blues

Blues Pills - Blues Pills
Fanouškům rockové muziky by tento týden za žádnou cenu nemělo uniknout debutové album mladé a nadějné formace Blues Pills. Kvartet muzikantů původem z Ameriky, Švédska a Francie vytváří hudbu plnou atmosféry: Dohromady míchají soul, blues a rock'n'roll. Hlas frontmanky Elin Larsson dává písničkám nadpozemský feeling, o čemž se můžete ostatně přesvědčit i sami poslechem preview eponymní desky na YouTube.com. O desítce nových skladeb muzikanti prozradili: "Svět nyní tíží závažná témata a zdá se, že se to čím dál tím víc zhoršuje. Nenávist, násilí a chudoba jsou na denním pořádku. Doufáme a věříme, že s naší deskou se lidem alespoň na chvilku podaří zapomenout a nemyslet na věci, které je tíží."


Různí - Guardians Of The Galaxy (soundtrack) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: soul / filmová hudba

Různí - Guardians Of The Galaxy (soundtrack)
Příští týden přijde do kin další filmové zpracování jednoho z marvelovských komiksů "Guardians Of The Galaxy", tedy "Strážce galaxie". Vzhledem k tomu, jak velký je to projekt, nikoho nepřekvapí, že k němu vyjdou soundtracky hned dva. Ten první přinese originální hudbu k filmu, kterou napsal Tyler Banks. Tím druhým je kompilace s písničkami, které ve filmu zazní. Ovšem, kdo by čekal nějaké elektronické nebo techno skladby, ten by se mýlil. Prim tu totiž hraje soul a pop v podání interpretů jako David Bowie, The Runways, The Jackson 5, 10cc, Raspberries nebo Marvin Gaye. Na Supraphonline.cz najdete ukázky jak z prvně zmiňovaného, tak i z písničkové podoby.


Theory Of A Deadman - SaVages (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní metal

Theory Of A Deadman - SaVages
Kanadská rocková formace Theory Of A Deadman připravila po třech letech novinkovou studiovku. V pořadí pátá řadovka dostala název "SaVages" a posluchačům přináší třináct nových kousků. Pilotním singlem se stala skladba "Drown", ke které vznikl i videoklip, který najdete ke zhlédnutí na oficiálních stránkách formace. Produkoval ho Howard Bendson, známý ze spolupráce i s Halestorm nebo My Chemical Romance. A jak charakterizují novinku její autoři? "Vrátili jsme se zpátky k našim kořenům, ke vzteku a temnotě. Vše je přesně tak, jak má být," prozradil zpěvák Tyler Connolly.


Různí - Get On Up - James Brown Story (soundtrack) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz

Get On Up - James Brown Story
Americký biografický snímek "Get On Up" přiblíží fanouškům příběh slavného zpěváka Jamese Browna. K filmu, který režíroval Tate Taylor a ve kterém si v lavní roli zahrál Chadwick Boseman po boku dalších hereckých kolegů jako Nelsan Ellis nebo Tika Sumpter, vychází nyní i tématický soundtrack. Uslyšíte v něm i kousek "Please Please Please", který pochází z živého vystoupení z roku 1966. Můžete si ho poslechnout na stránkách deníku USA Today. Znalcům není třeba ji blíže představovat, ale ostatní by měli vědět, že se jednalo o Brownův první velký hit. Z dalších písní, které se na albu objeví, je třeba "It's a Man's Man's Man's World", jež pochází ze stejné show. V tracklistu nesmí chybět osvědčené klasiky jako "Night Train", "Out of Sight", "I Got You (I Feel Good)", "Papa's Got a Brand New Bag", "Cold Sweat" a Get Up (I Feel Like Being A) Sex Machine".


Dále vychází:

Beck - Song Reader (Universal)
Burden Of Grief - Unchained (Mystic Production)
Corrupt Moral Altar - Mechanical Tides (Mystic Production)
Crystal Eyes - Killer (Mystic Production)
Demonic Resurrection - The Demon King (Mystic Production)
Entrails - Resurrected From The Grave (Demo Collection) (Mystic Production)
Goatwhore - Constricting Rage Of The Merciless (Mystic Production)
Jimmie Spheeris - Dragon Is Dancing / Ports Of The Heart (H'art)
Klangkarussell - Netzwerk (Universal)
Linda Ronstadt - Hand Sown...Home Grown / Silk Purse / Linda Ronstadt (H'art)
Natalie Cole - Thankful / I Love You So / Don'T Look Back (H'art)
Různí - Disney Junior Get Up And (soundtrack) (Universal)

Vychází na vinylu:
Eric Clapton - The Breeze (Universal)

Reedice:
Echobelly - Everyone's Got One (Expanded Edition) (Bertus)
Echobelly - On (Expanded Edition) (Bertus)
Hindemith - Hudba Pro Violu (Hosprová) (Supraphon)
I. Haendel - Prague Recordings (Supraphon)
Quincy Jones - The Italian Job (Universal)
The Human League - Dont You Want Me (singl) (Universal)
Václav Neumann - Early Recordings (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY