Kanadský bard Bryan Adams zahrál v Brně

19.06.2014 12:45 - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Země hokeje a nekonečných lesů, Kanada, světové hudbě rozhodně nedala tolik hvězd jako jižní sousedé z USA. Tou dost možná nejznámější je ale zpěvák Bryan Adams a právě ten ve středu opět úřadoval v České republice, když tradiční Prahu poprvé vyměnil za moravskou metropoli Brno. Jaké to bylo?

Live: Bryan Adams


místo: Velodrom, Brno
datum: 18. června 2014
setlist: Run To You, It's Only Love, Kids Wanna Rock, C'mon Everybody, Here I Am, This Time, Hearts On Fire, Can't Stop This Thing We Started, If Ya Wanna Be Bad Ya Gotta Be Good, The Best Of Me, (Everything I Do) I Do It For You, Cuts Like A Knife, Summer Of '69, One Night Love Affair, 18 Til I Die, When You're Gone, Cloud Number Nine, Heaven, The Only Thing That Looks Good On Me Is You, Somebody, You've Been A Friend To Me, Back To You, Straight From The Heart, All For Love

Bryan Adams Live
© bryanadams.com
Ani ne čtrnáct dní po koncertu heavymetalové legendy Iron Maiden do Brna zavítala další světová hvězda – nezničitelný kanadský rocker Bryan Adams. Ten stejně jako britská šestice vystoupil pod širým nebem v zastaralém areálu Velodromu a bez předkapely předvedl téměř dvouhodinovou poctivou show.

Absenci rozehřívače lze hodnotit kladně, neboť většina přítomných by asi stejně nebyla zvědavá na nějakou nevkusnou českou poprockovou sebranku, na kterou by nejspíš vzhledem k žánrovému zaměření večera padla volba.

Zkušený bard nastoupil se svou doprovodnou kapelou do ideálního počasí pár minut po půl osmé večer a odpálil čtyřiadvacetichodové menu vypalovačkou "Run To You“, během které se poprvé rozsvítily povedené vizuální projekce na poměrně nízko umístěných velkoplošných obrazovkách.

Ty měly ještě před koncertem jednu další, poměrně originální a interaktivní úlohu - přítomní fanoušci totiž mohli tweetovat s označením oficiálního hudebníkova Twitteru svou nedočkavost před začátkem vystoupení.

Bryan Adams Live
© bryanadams.com
Adams byl evidentně velmi dobře naladěn a jednotlivé skladby prokládal vtipnými hláškami. Někdy nejspíš i nezáměrnými, například když odkazoval na svá předchozí vystoupení v Praze, chválil nádheru našeho hlavního města a ptal se fanoušků, zda mají Prahu taky tak rádi, což vyvolalo zrovna v Brně asi nepřekvapivou reakci...

Nečekaný moment nastal během bluesového kousku se silně erotickým nádechem "If Ya Wanna Be Bad Ya Gotta Be Good", kdy si zpěvák vytáhl z kotle jednu ze slečen na vyvýšenou plošinu uprostřed davu a nechal ji tančit ala barová tanečnice a zpívat spolu s ním, což dodalo skladbě na atmosféře. Šlo o nejsilnější moment večera.

Největšího ohlasu se samozřejmě dočkaly hity jako "(Everything I Do) I Do It For You" a "Summer Of '69". Mou generaci, která vyrostla na televizních hitparádách devadesátých let, zase potěšily dobové pecky "When You're Gone" a "Cloud Number Nine".

Bryan Adams Live
© bryanadams.com
Velodrom ve středu rozhodně vyprodaný nebyl, plocha v zadní části se zaplnila poměrně řídce, což sice znamenalo stánky s občerstvením a WC téměř bez čekání, na druhou stranu rozhodně nelze tvrdit, že by atmosféra byla nějak žhavá. Diváci přišli spíš poslouchat než si zaskákat nebo zazpívat, a to včetně kotle. Když totiž Adams nastavil mikrofon do davu, místo burácivých refrénů se ozvalo jen tiché přizvukování.

Celkově se jednalo o poctivou show zkušených hudeníků, kteří odehráli vše podstatné ze zpěvákova letitého repertoáru, a fanoušek tak mohl odcházet spokojen. Určitě tomu pomohlo i počasí, které na stejném místě před pěti lety naopak pohřbilo koncert žánrového kolegy Lennyho Kravitze.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY