Supraphon vydá soundtrack "Magický hlas rebelky" ke stejnojmennému dokumentu ze života Marty Kubišové

15.06.2014 13:02 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Život Marty Kubišové by sám o sobě mohl být pojmut jako celovečerní dokumentární film. To si řekla režisérka Olga Sommerová a výsledek její práce bude k vidění už 17. července, kdy bude mít film pod názvem "Magický hlas rebelky" premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Realizaci filmu je možné podpořit ještě tři dny prostřednictvím HIT HIT.

Marta Kubišová - Magický hlas rebelky
© facebook interpreta
Vydavatelství Supraphon nezaváhalo a u této příležitosti vydá už 27. června soundtrack složený z těch největších hitů kariéry jedné z nejzásadnějších zpěvaček historie našeho popu. Na albu zájemci najdou také ještě novotou vonící duet s Anetou Langerovou "Život není pes".

"Martu Kubišovou miluju od svých mladých let, její elpíčko 'Songy a balady' jsem v šedesátých a sedmdesátých letech poslouchala pořád dokola. Když bolševici v roce 1970 zakázali Martě zpívat, nesla jsem to v beznadějných sedmdesátých letech jako další ránu svobodě," říká Olga Sommerová a dodává: "Možnost natočit o Martě životopisný film je pro mě pocta. V její osobnosti se potkávají dva nejdůležitější komponenty lidského charakteru - vysoká umělecká profesionalita a integrita osobnosti - stát za svou pravdou a nenechat se ďáblem nalákat na pohodlnou cestu za cenu ztracené sebeúcty."

Film se natáčel v průběhu jednoho roku. Štáb se zúčastnil několika koncertů Kubišové, navštívil její bývalou chalupu, kde podepsala Chartu 77, jíž se záhy stala mluvčí, a kde byla po léta sledována Státní bezpečností. Při návštěvě Archivu bezpečnostních složek také poprvé nahlíží do svazků, které o ní StB vedla. Zpěvačka se ve filmu potká nejen se svými přáteli z Charty - Danou Němcovou, Pavlem Kohoutem, Vlastimilem Třešňákem a Jaroslavem Hutkou, ale objeví se v něm i její další kamarádi Milan Hein, Václav Neckář, Petr Malásek, Karel Štolba, Fero Fenič, Iva Janžurová a osoba nejbližší - dcera Kateřina.

Tracklist výběru je následující: Já chci být volná (s Anetou Langerovou), Chci právo trubky mít, Depeše, Nechte zvony znít, S nebývalou ochotou (Walkin' Back To Happiness), Loudá se půlměsíc (Ange est venu), Magdalena (Aleluya), Nepiš dál, Hej, pane zajíci! (s Helenou Vondráčkovou), Už se léto schovává (Playing Solitaire With My Memories), Cesta, Modlitba pro Martu, Proudy (Prove It), Hej, Jude (Hey, Jude), Mamá (When My Dollies Have Babies), Ring-o-ding, Denně čekám (Anyone Who Had A Heart), Šlechtici (s Václavem Neckářem a Helenou Vondráčkovou), Lampa, Tajuplnej hráč, Dobrodružství s bohem Panem (Greensleeves), Vyznání, Život není pes (s Anetou Langerovou) - novinka 2014.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY