Paramore dosáhli v USA prvního Top 10 singlu a kompilace Now! vyzrála na Frozen

16.05.2014 02:16 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

"Frozen" bylo konečně poraženo. O skalp se postaralo jubilejní padesáté vydání kompilace "Now!". Novinky přinesli Santana, Lily Allen a Lykke Li. Těsný souboj o prvenství v singlech opět vyhrál John Legend před Pharrellem, Iggy Azalea po Arianě Grande převzala bronz a do první desítky se dostali Paramore.
John Legend - All Of Me
© facebook interpreta
SINGLY - Boj o první místo se dále zamotává. "All Of Me" si připsalo druhý týden v čele, "Happy" však stáhlo náskok na pouhé 0,1 %, tedy desetinu procenta, promili či chcete-li tisícinu rozdílu v celkovém Billboard vzorci. Minule byl přitom rozdíl ještě necelé jedno procento, omylem jsme však napsali 0,009 %, protože takto chybně to uvedli redaktoři Billboardu, kteří nechápou, že se nemůže napsat "procento" a zároveň posunout desetinnou čárku o dvě místa. Takže teprve tentokrát je to pořádně těsné vítězství.

Johnu Legendovi spadli čísla ve všech metrikách, Pharrell Williams je na to však také hůř a hůř. Proto už nasadil další singl, "Come Get It Bae" startuje na 82. příčce. "Marylin Monroe" zatím v USA oficiálně nasazeno nebylo.

A jak to dopadlo s nejbližšími adepty na nové vládce žebříčku? "Problem" Ariany Grande pochopitelně zaznamenal vysoký propad downloadů, oproti 438 tisícům měl jen 235 tisíc, streamy ale vzrostly o polovinu na 6,5 milionu a rádia dokonce o 70 % na 41 milionů impresí, oba skoky stačily na Streaming, respektive Airplay Gainer ocenění. Přesto Ariana nestačila na jí hostující Iggy Azaleu s jejím vlastním singlem. "Fancy" totiž mělo 7,4 milionu streamů, 216 tisíc downloadů a 71 milionů v rádiích a bronzový stupínek na pódiu je tak nově jeho.

Katy Perry udržela pětku, šestí skončili DJ Snake a Lil Jon, když přeskočili Jasona Derüla, Justin Timberlake a Idina Menzel pozice nezměnili. První desítku ale otvírají nové tváře: Paramore. Jejich prvním Top 10 hitem se stala skladba "Ain't It Fun". Doposud byli nejlépe dvacátí čtvrtí s "The Only Exception" a "Still Into You". Kapela benefituje především z popularity v rádiích, streamy i downloady jsou nízké.

Ze zbytku žebříčku se hodí zmínit ještě dvě významné novinky: Usher vábí na připravované osmé album singlem "Good Kisser"na sedmdesátce a Sia pověsila svůj "Chandelier" na sedmdesát pětku.

A ještě poslední informace: v žebříčku už nenalezneme "Radioactive" Imagine Dragons. Kvůli pravidlu, že singly s pobytem delším než 20 týdnů jsou vyhozeny, pokud se neumístí v Top 50, se rekordní návštěva singlu zastavila na čísle 87 týdnů. AWOLNATION se "Sail" žebříček opustili už o něco dříve, po 79 týdnech. Dosud byl rekordmanem Jason Mraz s "I'm Yours" a 76 týdny.

    Top 10 - singly:
  1. John Legend - All Of Me
  2. Pharrell Williams - Happy
  3. Iggy Azalea feat. Charli XCX - Fancy
  4. Ariana Grande feat. Iggy Azalea - Problem
  5. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse
  6. DJ Snake & Lil Jon - Turn Down For What
  7. Jason Derülo feat. 2 Chainz - Talk Dirty
  8. Justin Timberlake - Not A Bad Thing
  9. Idina Menzel - Let It Go
  10. Paramore - Ain't It Fun

Now! 50
© facebook interpreta
DESKY - Celosvětově populární kompilace hitů "Now That's What I Call Music!" v USA debutovávala i s více než půlmilionovými prodeji. V dnešní době streamů a downloadů singlů je tak skoro s podivem, že kulaté padesáté vydání zaznamenalo nejlepší prodej série za posledních pět let, 153 tisíc.

Na "Now! 50" najdeme poslední #1 hity od Pharrella, Legenda nebo Perry a na deluxe disku výběr starých fláků z předchozích kompilací, který vzešel z internetového hlasování. Nechybí "Poker Face", "I Gotta Feeling" nebo "...Baby One More Time". A z padesátého vydání se tak stalo osmnácté zlaté. Všechny ostatní dosáhly minimálně Top 10.

A kam zmizel vládce posledních sedmi týdnů? "Frozen Soundtrack" přidal dalších 99 tisíc, počet vítězných týdnů se ale tedy prozatím zastavil na čísle 13. Jinak v Top 10 zůstal pouze Pharrell, Luke Bryan a zpátky je konzistentní Lorde. Zbytek připadlo na další novinky.

Bronzovou medaili si poprvé v kariéře odnáší Hunter Hayes. Dvaadvacetiletý country zpěvák tak s druhým počinem "Storyline" vylepšil sedmičku debutového eponymního alba a oproti 18 tisícům první týden prodal hned 69 tisíc. Za ním se umístili kanadská zpěvačka Sarah McLachlan s deskou "Shine On" a rapper Tech N9ne se "Strangeulation", což je jeho čtrnácté LP a páté ze série "Collabos".

Tech N9ne si vydává desky nezávisle na majorech, což je případ i jeho hiphopových kolegů, dua Atmosphere, které najdeme se "Southsiders" na osmičce. Na devítku si dobrnkal Carlos Santana, "Corazón" je 22. album jeho kapely Santana, a tentokrát je celé latinské.

Mimo Top 10 uspěly dvě Evropanky. Lily Allen s třetí řadovkou "Sheezus" po prvenství v rodné Británii brala v Americe dvanáctku a švédská Lykke Li obsadila dvacet devítku. "I Never Learn" je taktéž její třetí studiovkou.

Příští týden mají šanci na vítězství The Black Keys a Michael Jackson. "Turn Blue" a "Xscape" míří ke 150 tisícům.

    Top 10 - alba:
  1.  N Různí - Now That's What I Call Music! 50 (153 tisíc)
  2. ▼ Různí - Frozen Soundtrack (99, -7 %)
  3.  N Hunter Hayes - Storyline (69)
  4.  N Sarah McLachlan - Shine On (42)
  5.  N Tech N9ne Collabos - Strangeulation (36)
  6. Pharrell Williams - G I R L (24, +13 %)
  7. Luke Bryan - Crash My Party (24, +42 %)
  8.  N Atmosphere - Southsiders (23)
  9.  N Santana - Corazon (22)
  10. Lorde - Pure Heroine (19, +39 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady. Spotify playlisty se automaticky updatují, takže budou odpovídat vždy jen aktuální týden vydání článku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY