Koop aneb Jak chladní Švédové roztáli

25.04.2002 05:00 - Klára Vlková | foto: facebook interpreta

Když vyšlo album "Waltz For Koop" švédské dvojice Koop, vyvolalo všude notný poprask - není přeci běžné, aby "album roku" vyšlo hned krátce po jeho zahájení. Deska s devíti jazzově lehkými melodiemi si však ani jiný titul nezaslouží. Ať už v zimě nebo v létě, tohle album vás pokaždé zahřeje u srdce.
9/10

Koop - Waltz For Koop

Skladby: Waltz For Koop feat. Cecilia Stalin, Tonight feat. Mikael Sundin, Baby feat. Cecilia Stalin, Summer Sun feat. Yukimi Nagano, Soul For Sahib, Modal Miles feat. Earl Zinger, In A Heartbeat feat. Terry Callier, Relaxin' At Club F****n, Bright Nights feat. Yukimi Nagano
Celkový čas: 35:00
Titulní skladbu alba "Waltz For Koop" jsem poprvé slyšela na kompilaci Gillese Petersona "Worldwide", která vyšla k desátému výročí labelu Talkin' Loud, jehož je Peterson šéfem. Nádherná píseň prodchnutá křikem racků a hlasem zpěvačky Cecilie Stalin mě přiměla, abych po Koop začala pátrat, ale mým jediným objevem se stalo starší album nazvané "Sons Of Koop", které vyšlo v roce 1997 u švédského vydavatelství Gra. Jeho chladná krása však působí ve srovnání s aktuálním albem jako nebe a dudy.

Jakkoli mohlo debutové album obsahovat náznaky pozdějšího jazzového zvuku, jeho vyvrcholením je až na začátku tohoto roku u mnichovského labelu Jazzanova Compost Records vydané "Waltz For Koop". Devět skladeb na albu nepřesáhne stopáž pouhých 35 minut, čímž Koop podle vlastních slov symbolizují návrat k původním klasickým jazzovým nahrávkám, které "byly krátké délkou, ale bohaté obsahem". Slovo "Koop" má konotace v kooperaci a tu představuje především spolupráce dvojice hudebníků - Magnuse Zingmarka a Oscara Simonssona. Studenti z univerzity v Uppsale, později usazení ve Stockholmu, začali společně objevovat krásy jazzu a rozhodli se tento žánr navrátit do Švédska.

Náladu desky Koop, která je povětšinou tvořena klavírem, bongy a lehkými perkusemi, výrazně dotváří sada známých i méně známých vokalistů. Vedle Cecilie Stalin, jejíž hlas je možné slyšet také ve skladbě "Baby", považované za "mladší sestru" "Waltz For Koop", to byl Mikael Sundin, Earl Zinger, Terry Callier a objev desky - mladičká zpěvačka z Japonska Yukimi Nagano. Teprve patnáctiletou ji Koop objevili na jakési soutěži jazzových talentů a je to právě její vokál, který stojí za úspěchem pilotního singlu "Summer Sun". Ale nepředbíhejme, "Summer Sun" není jediná skvělá skladba, kterou deska obsahuje, byť je všeobecně považována za "nejveselejší a nejeuforičtější píseň" mnoha posledních let. Ostatně, skvělé jsou na albu vlastně všechny skladby - ať už flétnou Magnuse Lindgrena okořeněná "Soul For Sahib", která upomene na tvorbu japonských United Future Organization, náladová "Modal Miles" s životem unaveným Earlem Zingerem nebo "In A Heartbeat" s procítěným zpěvem Terryho Calliera. Svou magickou atmosféru má i "Relaxin' At Club F****n", která je poctou nejrespektovanějšímu hudebnímu klubu ve Stockholmu - deep-houseový úsporný rytmus doplňuje jazzová trubka, lehce poletující nad rytmickým základem. Jako ukolébavka na dobrou noc působí "Bright Nights" s Yukimi Nagano opět v hlavní "roli".

Málokdy se něco povede právě tak jako toto album Koop. Kombinace tradičních jazzových postupů a moderních elektronických zvuků ústí v originální fúzi nu-jazzu, která však nepostrádá duši a onu zvláštní lehkost, která vám dá zažít nádheru této desky. S albem "Waltz For Koop" udělali oba švédští producenti radost lidem po celém světě a soudě nejen podle prodejnosti, dostává se jim silné odezvy i u nás.

CD k recenzi poskytla distribuce Panther.

Album: Koop - Waltz For Koop
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: 35:00
Skladby: Waltz For Koop feat. Cecilia Stalin, Tonight feat. Mikael Sundin, Baby feat. Cecilia Stalin, Summer Sun feat. Yukimi Nagano, Soul For Sahib, Modal Miles feat. Earl Zinger, In A Heartbeat feat. Terry Callier, Relaxin' At Club F****n, Bright Nights feat. Yukimi Nagano


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY