Lipo bude "O duši" vyprávět bez rapperů, zato s Černochovou nebo Kovalovou z Calm Season

08.05.2014 08:04 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Už za pár dní se příznivcům rappera Lipa dostane do rukou jeho druhá řadovka, a nastal tedy správný čas ujasnit si všechny detaily. Novinka "O duši" se v obchodech objeví již v pondělí 12. května, už o tři dny dříve, v pátek 9. května, ale bude exkluzivně k poslechu prostřednictvím streamovací služby Spotify.

Jak interpret již předem upozorňoval, na svém druhém studiovém materiálu chce vykročit za hranice klasického pojetí hip hopu a pokusit se ho propojovat s jinými žánry, což už naznačil pilot "Město, co spí" s hostující operní zpěvačkou Ester Pavlů. Videoklip k němu se i přes experimentální zvuk songu těší oblibě diváků a na YouTube již za pár týdnů nasbíral téměř sto padesát tisíc zhlédnutí.

Lipo - O duši
© facebook interpreta
Pohled na finální seznam skladeb však naznačuje, že nečekaně znějící vlaštovka nezůstane osamocena. Tvůrci totiž slibují, že disk bude zahrnovat také zvuky indického sitaru, steel kytary nebo jazzových trumpet. Ve funky songu "Plameny" se pak vedle někdejšího člena skupiny BPM objeví Tereza Černochová, v písničce "Hlubiny" zase posluchače překvapí violoncello a vokál Terezie Kovalové z formace Calm Season. Refrén kousku "Všechno má svůj čas" pak obstará Kühnův dětský sbor. Naopak rapové hosty by tentokrát na albu fanoušci hledali marně. Kolekci aktuálně propaguje popově pojatý duet "Kruhy" se zpěvačkou Yannou, k němuž rapper právě v těchto dnech pořizuje videoklip.

Produkce celé nahrávky se ujalo trio Lipo, Martin Ledvina a ODD, všechny texty pocházejí z pera samotného interpreta. "Hip hop je dnes asi jediný styl populární hudby, kde ještě můžete přijít s úplně novým soundem. V jedné písni kombinovat věci, které před vámi ještě nikdo nezkombinoval, a tím mantinely významu slova 'píseň' rozšiřovat. Při tvorbě alba jsme napínali hranice vlastního vkusu, opírali jsme se o kořeny hudby jako takové, a to v celé jejich šíři a hloubce, od baroka až po ten nejsoučasnější beat. Zároveň jsme nechali naši vlastní fantazii jet svobodně na sto dvacet procent," dodává Ledvina, který je již podepsán pod zvukem oceňovaných počinů Lenky Dusilové, Anety Langerové nebo Debbi. Přebal kolekce si můžete prostudovat výše.

Tracklist novinky čítá těchto deset položek: O duši - Prolog, Město, co spí (feat. Ester Pavlů), Hlubiny (feat. Terezie Kovalová), Kruhy (feat. Yanna), Vím, že jsi tam někde, Sen, Plameny (feat. Tereza Černochová), Poslední údolí, Všechno má svůj čas (feat. Kühnův dětský sbor), O duši - Epilog. Bonus obstará song "Pořád jen to svoje", jehož loňský videoklip už na YouTube nastřádal přes jeden milion zhlédnutí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY