Na obzoru žádné změny: Milky Chance a Tomáš Klus drží zlato

08.04.2014 12:00 - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Čtrnáctý týden s sebou přináší velké množství skvělých novinek. Nezbývá, než doufat, že se uchytí, neboť rozvíření českých rádií je úkolem nadlidským. Adeptem na rozruch v éteru je například sdružení romantických chemikářů My Chemical Romance, belgická elektronická naděje Stromae nebo Blunt, James Blunt.
Milky Chance - Stolen Dance
© facebook interpreta
RÁDIA - Pro čtrnáctý týden je charakteristické to, že všichni interpreti se buď na lepší pozici vyšvihli, nebo si dobrou pozici udrželi. Jedinou výjimkou je trochu nešťastně Pharrell Williams, který si minulou dvojku neudržel, a musí se tak spokojit až s bramborou příčkou. Pharrell také nedávno vystoupil v pořadu "Saturday Night Live" nejen s obligátní "Happy", ale také s patrně největší peckou z jeho aktuální desky "G I R L", orchestrálně laděným opusem "Marilyn Monroe". Kvůli autorským právům videa se dlouho nedařilo získat záznam, Pharrell ho ale nedávno zveřejnil sám.

Sílí také pozice Katy Perry. Názory na vizuální doprovod k "Dark Horse" se sice různí, počet zhlédnutí ale mluví za vše - od 20. února registruje YouTube takřka dvě stě milionů views. Zpěvačka také nedávno oznámila čtvrtý singl. Tak trochu nečekaně se jím stala skladba "Birthday", pocházející z pera Maxe Martina, a svým pozitivním laděním už dává tušit, že bude vybavena velkým party-videem. Spoustu fanoušků ale s výběrem singlu není spokojena a navrhují místo narozeninové oslavy orientální romantiku "Legendary Lovers". S rozhodnutím o "Birthday" ale už nic nenadělají, a tak nezbývá, než čekat na zveřejnění videa. A že ty klipy Katy Perry stojí (většinou) za to.

V novinkách stojí za pozornost Justin Timberlake. "Not A Bad Thing" sice ztratilo na děsivě nudném videoklipu , síla audia je ale obrovská. Skvělý text tvoří spolu s krásným kytarovým riffem, který vám uvízne v hlavě ještě nadlouho, jeden z vrcholů obou částí "The 20/20 Experience". A co je ještě lepší - pokud posloucháte neosekanou verzi písně, jste odměněni působivým skrytým trackem "Pair Of Wings".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Milky Chance - Stolen Dance
  2. Faul & Wad Ad vs.Pnau - Changes
  3. Chinaski - Hlavolam
  4. Pharrell Williams - Happy
  5. Pitbull & Ke$ha - Timber
  6. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse
  7. Clean Bandit & Jess Glyne - Rather Be
  8. A Great Big World & Christina Aguilera - Say Something
  9. Kryštof & Tomáš Klus - Cesta
  10. Klingande - Jubel

Top 100 RÁDIO 14/2014 - novinky:
66. Justin Timberlake - Not A Bad Thing
75. Coldplay - Magic
79. Stromae - Tous Les Memes
82. My Chemical Romance- Fake Your Death
88. Indila - Derniere Danse
89. Calvin Harris - Summer
92. Little Mix - Word Up!
92. James Bluntt - Heart To Heart

Tomáš Klus a jeho cílová skupina - Proměnamě
© facebook interpreta
PRODEJNOST - A překvapení se nekoná! Tomáš Klus, aniž by měl za zády nějaké obří vydavatelství, slaví s "Proměnamě" velké úspěchy. Mohlo by to být tím, že se k desce přikládá arch s mandalou, omalovánkou pro duši, a sada barevných tužtiček. Ale spíše je to tím, že opět zafungovala největší zbraň Kluse - schopnost napsat dobrou písničku a umět jí osobitě podat.

Mezi novinkami se tentokrát ocitají i dvě metalácké položky: němečtí Gamma Ray a finští Sonata Arctica. Druzí jmenovaní byli po třinácti letech opuštěni baskytaristou Markem Paasikoskiem, kterého na nové desce "Pariah's Child" nahradil Pasi Kauppinen. První singl "The Wolves Die Young" byla jedna z prvních písní napsaných pro desku a sami hudebníci ji charakterizují jako song podobný těm ze začátku kariéry.

Zajímavosti v novinkách je také vynikající komplikace největších hitů My Chemical Romance. Neslavný konec kapely nemohou mnozí dosud akceptovat, to však nic nemění na tom, že chlapci měli vždycky co říct, a na tracklistu výběrovky je to vidět. "Helena", "I'm Not Okay", "Welcome To The Black Parade", "Mama" nebo klidně i "Sing" z dosti rozporuplné desky "Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys" - to všechno ukazuje Gerarda Waye a jeho partu jako super chlapíky s velkým hudebním nadáním a nezastavitelnou energií. Snad si jednoho dne řeknou: "Jo, to byly časy... dáme si to znovu?"

Top 10 - prodejnost:
  1. Tomáš Klus - Proměnamě
  2. Radůza - Gaia
  3. Vladimír Mišík - Královský večer: Balady
  4. Jaromír Nohavica - Jarek Nohavica a přátelé
  5. new Gamma Ray - Empire Of The Undead
  6. Anna K. - Poprvé akusticky
  7. Karel Kryl - Solidarita
  8. Vypsaná fiXa - Krásný smutný den
  9. Mike Oldfield - Man On The Rocks
  10. ▲ Různí - Křídla vánoc
  11. Hana a Petr Ulrychovi - Půlstoletí

TOP 50 Prodejní 14/2014 - novinky:
5. Gamma Ray - Empire Of The Undead
16. Sonata Arctica - Pariah's Child
25. My Chemical Romance - May Death Never Stop You
35. Zuzana Michnová a hosté - La Fabrika/Praha
36. Asia - Gravitas

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 14. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY