Soulmates Dan Šustr se Zuzanou Vintrovou připravili tribut svým spřízněným duším

07.05.2014 08:15 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Na Neilu Youngovi, Zeppelinech nebo Tomu Pettymu, ale i řadě dalších muzikantů zřejmě vyrůstal nejeden rocker. Podobné to měli i Dan Šustr a Zuzana Vintrová, kteří se právě těmito hudebníky nechali formovat. "The Soulmates Tribute Project - vol. 1." přináší šest coververzí v jejich podání.
8/10

Dan Šustr & Zuzana Vintrová - The Soulmates Tribute Project - vol. 1.

Skladby: Old Man, Rockin´ In The Free World, Needle And The Damage Done, The Battle Of Evermore, Refugee, For The Turnstiles
Vydáno: 17.2.2013
Celkový čas: 23:57
Vydavatel: Pop Dissident Records
Miluji dobrá tributní alba a ve své sbírce jich mám řadu. Jak těch, kde je deska věnovaná jednomu umělci a pestrá paleta muzikantů přispívá svým pohledem na něj (třeba "Hard To Believe" pro Kiss nebo "I'm Your Fan" pro Leonarda Cohena), tak těch druhých, kdy jedna kapela vytvoří sbírku více či méně souvisejících coverů (třeba "Kicking Against The Pricks" od The Bad Seeds nebo "Medium Rare" od Foo Fighters). "The Soulmates Tribute Project - vol. 1." patří ke druhým jmenovaným a přináší pohled na muziku, která hudebně formovala písničkářku Zuzanu "Winter" Vintrovou a Dana Šustra.

Ten, ať jako člen Tiché dohody nebo 2Wings, se předělávkám nikdy nebránil. A vždycky měl skvělou ruku při volbě přepracovávané písně i při jejím ztvárnění. Ať už to byly třeba Van Morrisonova "Gloria", Bowieho "Heroes" s českým textem, "The Beatles And The Stones" od House Of Love a další kousky, výsledná podoba fungovala a nezáleželo na tom, jak moc originál ctí, či se od něj liší. Šustr neměl potřebu silou rvát do skladeb svůj názor, naopak velmi dobře věděl, kde se nachází jejich duše a tu nezranil.

A toto pravidlo pokračuje i na aktuální desce. Na té sedmičlenná kapela s font(wo)many Danem Šustrem a Zuzanou Vintrovou ctí původní autory a interprety. Neznásilňuje je, naopak jsou spřízněnými dušemi. Jsou soulmates. A šestici písní převážně ze sedmdesátých let minulého století a dvoutřetinově od Neila Younga (kromě kanadského písničkáře je tu po jedné skladbě od Led Zeppelin a Toma Pettyho) podávají s grácií, přirozeně a s pokorou.

"The Soulmates Tribute Project - vol. 1." je vylisovaný do drážek desetipalcového vinylu a sám o sobě je pěkným sběratelským artefaktem. Navíc se povedlo dosáhnout i excelentního dynamického zvuku odpovídajícího zvolenému nosiči. Vychutnávat si ty nesmrtelné skladby (z nichž "Rockin' In The Free World" je moje skutečná srdcovka) v klídku z gramofonu, otáčet desku a užívat si poslech má prostě své kouzlo. Tady nelze než limitovanou verzi čítající jen 200 kusů vinylu fakt doporučit (i když jednotlivé tracky lze stáhnout i na soundcloudu).

"TSTP vol. 1" už ze svého názvu naznačuje, že by mohli přijít nějací bratříčci, což by bylo skvělé. Je otázka, do jakých hudebních vod se Šustr s Vintrovou pustí příště, zda zůstanou u Younga, nebo zkusí zpracovat jinou partu muzikantů, kteří je svou tvorbou ovlivnili. Ať už to bude jakkoliv, zůstávám plný očekávání.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY