Aireyho oslava čirého muzikantství

22.03.2014 14:58 - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Legendární rockový klávesista Don Airey se v rámci svého evropského turné zastavil i v České republice, konkrétně v brněnské Melodce. Kromě velmi kvalitních skladeb ze svých sólových alb nabídl naplněnému klubu i klasiky od Rainbow, Deep Purple nebo Russe Ballarda.

Live: Don Airey

support: The Pant
místo: Melodka, Brno
datum: 20. března 2014

Don Airey
© facebook interpreta
Skvělý zážitek pro všechny fanoušky poctivého hard rocku nabídla ve čtvrtek brněnská klubová stálice Melodka. Na svém evropském turné se zde totiž zastavil dost možná nejzáslužnější rockový klávesista všech dob - Don Airey. Vždyť kdo jiný, než právě on, o sobě může říci, že nejen koncertně prošel takovými kapelami jako Deep Purple, Rainbow, Whitesnake, Judas Priest a Ozzy Osbourne, ale podílel se i na jedněch z nejslavnějších rockových evergreenů všech dob? V řadách prvně jmenovaných kmenově působí nyní po skonu svého slavného předchůdce Jona Lorda.

Ačkoliv je bezpochyby významnou veličinou historie rockové hudby, pouze podle jeho jména v programu klubu jsem nečekal popravdě nějakou horentní návštěvu, navzdory uvedení Deep Purple na všech plakátech i propagačních materiálech. Opak však byl pravdou, a tak Melodka přímo praskala ve švech návštěvníky především z řad starších generací. Velmi příjemné překvapení.

Jako předkapela se představili The Pant z Břidličné a svým hard rockem se silným heavymetalovým feelingem splnili úlohu trošku rozehřát publikum před příchodem hlavní hvězdy, rozhodně však ale nelze říct, že by nějak extra nadchli. Kolem deváté už nastoupil mistrův ansámbl a předvedl téměř dvouhodinový slabikář progresivního rocku, kde kromě hutných riffů a hymnických vokálů nebylo nouze ani o artrockové etudy v duchu Emerson, Lake & Palmer. Airey jako hlavní hvězda přitahoval většinu pozornosti, i proto, pochopitelně navzdory tradiční žánrové pódiové logistice, rozestavil své vybavení do čela celé stage, aby se všichni mohli kochat jeho muzikantským mistrovstvím.

Deep Purple, Praha, O2 Arena, 26.10.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Minimálně stejným dílem však ke skvělému zážitku přispíval i zkušený zpěvák Carl Sentence. Ten neměl sebemenší problém ani s náročnými party po legendárním Diovi, kdy zazněly hity "Spotlight Kid", "All Night Long" a "Lost In Hollywood" od jeho původní formace Rainbow. Dočkali jsme se i několika jamů a sólových vsuvek celé instrumentální čtveřice.

Téměř polovinu setlistu zabrala Donova sólová tvorba, a ačkoliv ji, troufnu si tvrdit, většina přítomných nemá nijak zvlášť naposlouchanou, jde o natolik chytlavé a dobře napsané písničky, že vás při koncertním provedení prostě baví i bez jejich předchozího nastudování.

Vrchol večera přišel v přídavkovém bloku s hitem "Since You Been Gone" od Russe Ballarda a nejslavnější položkou večera - "Black Night" od Deep Purple. Aireyho band předvedl na Melodce poctivou rockovou show jako oslavu čirého muzikantství. Bylo krásně vidět, jak se pánové skvěle baví a spolu s nimi i jejich vděčné publikum.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY