Výsledky III. ročníku hudebních cen Vinyla: Vložte kočku, Nylon Jail a Piana na ulici

27.02.2014 16:42 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Ozvěny vinyly plakát
© facebook interpreta
Vítězové III. ročníku hudebních cen Vinyla byli vyhlášeni v průběhu slavnostního večera v brněnském klubu Fléda. Ocenění našla své majitele ve třech kategoriích. Za Desku roku kritici zvolili nahrávku "SEAT" od skupiny Vložte kočku, objevem roku se stali Nylon Jail a počinem roku pak projekt Piana na ulici.

Oceněním pro vítěze se stala LP deska, která vyšla v limitované edici sto kusů a obsahuje po jednom hudebním tracku od všech nominovaných. Obal vytvořil přední český výtvarník Krištof Kintera a exempláře určené jako ocenění navíc autorsky dotvořil a signoval.

"Chtěli jsme vytvořit funkční cenu a nikoli jen artefakt, na který se práší. Vinyl vyšel především díky podpoře společnosti GZ Media, která se stala partnerem ceny a vinyl vyrobila," dodává k ocenění Tomáš Grombíř za koordinátory ceny, občanské sdružení Goliart. Slavnostní vyhlášení proběhlo pod taktovkou moderátorské dvojice Martin Tvrdý & Hortenzie Vzteklá.

Ocenění předala Rada hudební ceny Vinyla, která funguje jako odborný garant a ideově formuje směřování ceny. Rada je pro ročník 2013 složená z Petra Ference (His Voice), Jany Grygarové (Full Moon), Viktora Paláka (the aardvark) a Karla Veselého (nezávislý publicista). "Podle pravidel ceny je to pro Karla Veselého poslední funkční období a bude nahrazen další osobností české hudební žurnalistky, aby Vinyla dostávala stále nové impulzy," vysvětluje za organizátory Pavel Uretšlégr.

Pražské ozvěny Vinyly - jednodenní festival

Na brněnské vyhlášení naváží pražské ozvěny Vinyly, které proběhnou v sobotu 8. března ve vršovických barech a klubech a budou mít podobu jednodenního festivalu. V klubu Pilot vystoupí první vítěz Vinyly 2011 v kategorii Deska roku skupina B4 a Nylon Jail, kteří se stali objevem roku 2013. V Café v lese proběhnou přednášky hudebních publicistů Antonína Kocábka ("Porevoluční kvas - Svoboda tvorby, odpovědnost a možnosti vs. Hudba 2014") a Pavla Klusáka ("Revolta, vzpoura, konflikt vs. Hudba 2014"). Café Sladkovský nabídne blok českého videoartu na pomezí výtvarného umění a hudby a knihkupectví Baobab workshopy pro děti s hudební tématikou.

"Hudební ceny Vinyla se snaží vnímat hudbu v širším kontextu, a proto v rámci pražských Ozvěn nechceme nabídnout jen koncerty, ale také přednášky předních domácích hudebních publicistů nebo videoart propojující výtvarné umění s hudbou," podotýká k programu Pavel Uretšlégr. Vstupné do klubu Pilot činí symbolických 100 Kč, ostatní události jsou zdarma. Více informací najdete zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY