Veselé velikonoce s Total Science

02.04.2002 18:48 - Klára Vlková | foto: facebook interpreta

Na poslední březnovou sobotu nám agentura Eastbase nachystala jedno malé drum'n'bassové povyražení. Rozhodla se totiž uspořádat další ze Shadowbox parties, které kromě domácí dnb špičky představí vždy některého ze současných světových "lamačů beatů". Tentokrát měla volba padnout na producenta Marcuse Intalexe, nezdařilo se, a tak jej nakonec nahradilo oxfordské duo Total Science.
Total Science
© facebook interpreta
Na poslední březnovou sobotu nám agentura Eastbase nachystala jedno malé drum'n'bassové povyražení. Rozhodla se totiž uspořádat další ze Shadowbox parties, které kromě domácí dnb špičky představí vždy některého ze současných světových "lamačů beatů". Tentokrát měla volba padnout na producenta Marcuse Intalexe, nezdařilo se, a tak jej nakonec nahradilo oxfordské duo Total Science.

Velikonoční období se dle mého názoru na párty podepsalo jediným způsobem - návštěvností. Ta tedy byla rozhodně o dost menší, než když jsem v lehce obskurně-komunistickém prostředí klubu Mánes viděla DJku Alley Cat. Menší návštěvnost asi nenadchla promotérky Eastbase, pro návštěvníky se tím však prostředí Mánesu s jeho četnými koženými sedačkami a letitými číšníky stalo mnohem více "friendly".

Párty zahajoval nový objev Shadowboxu a vítěz loňského LIVC DJ champu v kategorii drum'n'bass Nitrous, který si nevedl špatně, při jeho setu však parket víceméně zel prázdnotou, ačkoli kolem něj bylo narváno. U tanečního parketu je nutné udělat menší zastávku - ten v Mánesu má totiž svá specifika. Oproti Alley Cat byl DJský pult umístěn na protější straně, což podle mě hudební produkci jenom prospělo. Teď přichází ta největší bomba - z levé strany se díky řadě oken rovnou z tanečního sálu nabízí výhled na Vltavu a Žofín. To v žádném jiném pražském klubu prostě nenajdete! Skutečnost, že Mánes vlastně stojí na vodě a z jedné strany je prosklený, se však trochu negativně podepisuje na zvuku. Čím blížeji k DJskému pultu, tím jiskřivější a ve výškách bolavější sound byl.

Kolem půl dvanácté nastala DJská výměna a gramofony ovládl Koogi, který je již dlouhodobou domácí dnb konstantou. V jeho podání dnb viditelně, či spíše slyšitelně ožil, jeho set byl našláplý a rozjetý, místy i vokální. Publikum začalo vřít a Koogi jej tak ideálně připravil na příchod hlavních hvězd - Total Science. Tuto dvojici tvoří Jason Greenlaugh (Q-Project) a Paul Smith (Spinback), kteří se znají již od roku 1987. Od začátku se jako DJ profiloval spíše Paul a Jason se věnoval produkování vlastních tracků. Společně začali pracovat teprve v roce 1994, nejdříve jako Funky Technicians, později pod jménem Total Science. Založili label C.I.A.a povedl se jim skvělý debut "Advance". Tím výčet jejich činností zdaleka nekončí, patří sem i další labely Advanced a Skindeep, příprava nového alba a vydávání kompilací.

Zvukově byli střídající se Total Science příjemní a zajímaví. Slyšet zahraniční DJe je vždy přínosné, a to se týká i jich. Nepředvedli sice nic převratného, ale dařilo se jim celé dvě hodiny bavit sál a řekla bych, že i sebe. Je příjemné slyšet, že oni ani takový Koogi již neváhají do svých setů zařadit vokální složky. Co mi na Total Science poněkud vadilo, byly ne příliš vydařené mixy, jednou se jim povedl i vyslovený "DJ kicks". Špatný mix není taková pohroma z technického hlediska, ale dlouhé prodlevy, které nutí tanečníky trapně přešlapovat na místě, aby potom další deska navázala v jiné rychlosti, nejsou zrovna ideální. Ale je třeba zdůraznit, že vzhledem k celkové příznivé atmosféře to vlastně ani nevadilo. Jejich set se zvukově pohyboval v současném dnb, došlo i na profláklejší kousky, sem tam bylo slyšet také atmosféričtější zvuk. Po třetí hodině, když už jsme byli jednou nohou pryč, anglickou dvojku vystřídala IM Cyber. Z jejího setu jsem slyšela první dvě věci, takže ho nemohu posoudit, ale zdálo se, že jako vždy bude rychlejší, oproti Total Science přesnější a celkově perfektní.

Místo příjemné, lidé příjemní, atmosféra uvolněná, takový byl Shadowbox s Total Science. Dvěma slovy - vydařená párty. Agentuře Eastbase i Koogimu za projekt Shadowbox se daří mapovat současnou světovou dnb scénu a spíše než hvězdy vozí zajímavé a hlavně osobité producenty a DJe. Nezbývá než popřát další úspěchy a my se můžeme těšit na květen, kdy do Prahy a Ostravy zavítá skotský DJ a producent Kemal a září, které bude dobou pražské návštěvy DJe Matrixe. A jednou snad dojde i na stornovaného Marcuse Intalexe...

Shadowbox - Total Science, Koogi, IM Cyber, Nitrous, Mánes, Praha, 30.3.2002


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY