Krátký film Apollo zaostřil na "Šero" Bratrů Orffových

06.02.2014 14:21 - Václav Trávníček | foto: Honza Průša, musicserver.cz

Osm let práce se jim zúročilo, minimálně co se přijetí kritikou týče. Bratři Orffové loni vydali po dlouhé pauze druhou desku "Šero" a ve středu večer za ni získali cenu Apollo. Po Bonusovi a Borisi Carloffovi se tak stali už třetím držitelem ikonické sošky z dílny výtvarníka Maxima Velčovského.

Ceny české hudební kritiky Apollo 2013

vystoupili: Prago Union, Ille, Dan Bárta & Illustratosphere, Never Sol, Kittchen, Houpací koně, Bratři Orffové (Post-hudba)
místo: La Loca, Praha
datum: 5. února 2014
Fotogalerie

Bratŕi Orffové, Apollo 2013, La Loca, Praha, 5.2.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Na rozdíl od předchozích dvou ročníků, jež se konaly ve větších prostorech, pořadatelé pro závěrečný ceremoniál tentokrát zvolili malý klub. Slavnostní večer proběhl v novém pražském podniku La Loca, který charakteru cen sedl jako ulitý. Hodinovým oficiálním programem provázel písničkář Jan Burian a s každým nominovaným provedl krátký rozhovor. Na pódiu se tak vystřídali zástupci sdružení Prago Union, Ille, Dan Bárta & Illustratosphere, Never Sol, Kittchen, Houpací koně a Bratři Orffové.

Ačkoliv podle původních plánů měli všichni interpreti zahrát po dvou písničkách, nakonec každý z nich představil pouze jednu, což dodalo akci dynamiku. Houpací koně, favorit kuloárů, předvedli akustickou verzi singlu "Everest" ze stejnojmenné desky. Kato z Prago Union si zase užil "Jessli dovolíte", která otevírá jejich album "Vážná hudba" a Dan Bárta improvizovaně vysekl příspěvek a capella, jelikož se mu po cestě na stage ztratil baskytarista.

Jediný, kdo naživo nevystoupil, byl pozdější vítěz, Bratři Orffové. Frontman Ivan Gajdoš se totiž z předávání dopředu omluvil a tak se jejich "Na dně krnovské propasti" zhostila v povedeném coveru pražská Post-hudba.

Boris Carloff, Apollo 2013, La Loca, Praha, 5.2.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
O vítězi rozhodla ještě před začátkem ceremoniálu diskuzí tzv. úzká porota. Ta byla letos oproti loňskému roku výrazně obměněná a tvořili ji Honza Balušek, Honza Průša (oba musicserver.cz), Blanka Huňátová (Óčko), Jana Kačurová (Full Moon), Jarda Konáš (Hudební masakry), Petr Meškán (Česká televize), Michal Novák (Bandzone.cz), Jaroslav Špulák (Právo), Petr Urban (Radio 1) a Hana Slívová (Koule.cz). Debata podle porotců netrvala déle než půl hodiny a na jejím konci přišlo rozhodnutí udělit cenu právě kapele ze slezského Krnova.

Pro sošku si na pódium přišel kytarista skupiny Lukáš Novotný, jenž získal také šek na 60 tisíc korun od Ochranného svazu autorského, poukaz na inzerci na musicserveru.cz v hodnotě 50 tisíc a také účast na čtyřdenním hudebním workshopu s francouzským producentem a renomovaným hudebním lektorem Jeanem Pierrem Mathieu z Le Studio des Variétés, který organizuje rovněž OSA. "Ceny si vážíme a těch šedesát tisíc věnuji na honoráře kapelám, aby k nám mohly do Krnova přijet zahrát," prohodil sympaticky trochu zaskočený, ale pohotový Novotný.

Spekuluje se, že oceněná deska "Šero", která vyšla osm let po debutu "Bingriwingri", by mohla být poslední nahrávkou krnovské party. "Tematicky představuje konec našeho hrdiny Serži Vantóše a také konec určité poetiky, se kterou byla spjatá i předchozí deska," poznamenal Novotný. "Jestli je to konec kapely, to se nedá říct. Nikdy nic nekončí," uvedl neurčitě.

Bratŕi Orffové, Apollo 2013, La Loca, Praha, 5.2.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Po rapperu Bonusovi a hudebníku a producentovi Borisi Carloffovi se Bratři Orffové stali už třetím laureátem ceny Apollo. Ta letos pravděpodobně nalezla polohu, která jí svědčí nejvíc. Večer v klubu La Loca byl totiž příjemný a zároveň neokázalý. Nezastřel punkové prvky a spíš než hollywoodský trhák, připomínal krátký film s omezeným budgetem. Přesně tyhle atributy vystihují českou hudební scénu v roce 2014.

Dokument o letošním ročníku cen Apollo, který natáčel Šimon Šafránek, se objeví v březnovém programu stanice ČT Art.

Poslechněte si oceněnou desku "Šero" Bratrů Orffových:



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY