Hitům Michala Hrůzy akustika sluší

20.01.2014 17:15 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Dalším z řady domácích interpretů, kteří se zúčastnili akustického projektu G2 Acoustic Stage pod hlavičkou hudební televize Óčko a Universalu, je Michal Hrůza. Populární zpěvák a úspěšný skladatel pojal svůj první živý počin jako průřez celou kariérou.
8/10

Michal Hrůza - G2 Acoustic Stage

Skladby: 1+1, Jsi ma baletka, co tančí, Budu ti vyprávět, Duše do vesmíru (feat. Klára Vytisková), Venuše (feat. Klára Vytisková), Bílá velryba, Winston Smith, Černý brejle, Namaluj svítání, Stopy zahladím (feat. Aneta Langerová), Zejtra mám, Hotel Morava, Napořád
Vydáno: 22.11.2013
Celkový čas: 50:45
Vydavatel: Universal
Nejdříve bořil hitparády s Ready Kirken, pak se vydal na sólovou dráhu a vyplodil další úspěšné hity. Na svědomí má i seriálovou hymnu "Budu ti vyprávět" nebo nejúspěšnější singl Anety Langerové "Voda živá". Michal Hrůza se zkrátka nálepkou hitmaker může pyšnit právem. A právě rádii prověřené tóny většinou znějí i na jeho prvním živáku. Bez napětí mají jen o něco syrovější podobu a vyniknou v nich zpěvákův muzikantský cit a láska k písničkářství.

Díky unplugged úpravám získaly některé Hrůzovy skladby mnohem silnější atmosféru - třeba profláklý hit "Černý brejle" Kirkenů disponuje v akustickém provedení tesknější náladou, kterou navíc podtrhují skvěle zaranžované smyčce. Skladba si i přesto uchovala chytlavý náboj, díky němuž si ji spolu s interpretem prozpěvují i přihlížející diváci. Právě zapojení smyčcového kvarteta prospělo zvuku nahrávky snad nejvíce, koncertní deska se díky nim nese v daleko komornějším a plouživějším rytmu, než je u Hrůzy obvyklé. Dvě houslistky, violistka a violoncellistka zjemnily svými nástroji i původně kytarovější kousky jako "Namaluj svítání" nebo "Bílá velryba", v nichž zajímavě kontrastují s původním pojetím.

Skvěle si rodák z Turnova zvolil také hosty. Ti vycházejí z tradice, kterou Hrůza na svých sólových albech dodržuje - tedy na každé desce se objevuje duet se zpěvačkou. Na sólovém debutu "Bílá velryba" hostovala Lenka Dusilová, druhou nahrávku "Napořád" obohatila Katarína Knechtová a dva roky starý disk "Noc" láká na Anetu Langerovou. Na další desce "Den", která by měla vyjít už letos na jaře, uslyší fanoušci Kláru Vytiskovou, s níž nazpíval Michal hned dvě písně pro film "Martin a Venuše". Jak energií napěchovaná "Duše do vesmíru", tak cajdák "Venuše" patří na "G2 Acoustic Stage" k tomu nejpovedenějšímu. Skutečný vrchol alba však přichází v osvědčeném spojení s Anetou Langerovu. S někdejší zlatou slavicí si zpěvák po dlouhé době střihl "Stopy zahladím" a z jeho provedení čiší neuvěřitelná vyzrálost. Zpěvaččin nádherný hlas, který zde exceluje v jeho nejsilnější písničkářské poloze, i pohlcující atmosféra songu přináší opravdový požitek.

Hrůza se naživo nebál rychlých změn nálady. Hned po křehkém duetu s první českou SuperStar proto do setlistu zařadil "Zejtra mám", tedy další kousek z repertoáru jeho bývalé formace. Svěží tempo i našlapaný zvuk bubnů vytrhne posluchače z nostalgie a plynule přechází do svižnější poslední čtvrtiny koncertu. Ta finišuje písní "Napořád" - jedním z muzikantových největších hitů, při níž ožívá i přihlížející publikum. Závěr vystoupení se tak nese v poměrně energickém tempu.

Michal Hrůza pojal svůj první koncertní balíček CD a DVD jako rekapitulaci dosavadní kariéry a ohlédnutí se za největšími hity. Chytře poskládaný setlist (snad jen škoda nezařazení skladby "Krasohled") vyniká díky povedeným novým aranžím i zpěvákově přirozenému muzikantství. Tvorbu jednoho z nejúspěšnějších českých autorů posledních patnácti let ukazuje "G2 Acoustic Stage" ve velmi pozitivním světle.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY