Přípravy na souboj Hlasu a X Factoru vrcholí

08.01.2014 09:50 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

The Voice vs. X Factor
© starcasm.net
Na konci loňského roku, takřka souběžně s finálovými koly Česko Slovensko má talent, se prvně na Nově objevily upoutávky na druhou řadu Hlasu Česko Slovenska a především termíny castingů. Televize Nova a slovenská Markíza tedy na čas opustila SuperStar a dala druhou šanci pořadu, od kterého v první řadě jistě čekala více. A tentokrát to nebude mít vůbec lehké.

Takřka vzápětí totiž na Slovensku začaly prosakovat zprávy o tom, že tam poprvé zavítá X Factor, který je aktuálně ve světě daleko populárnější než formát Pop Idolu. Vše spustila nevinnou fotkou Celeste Buckingham na svém facebooku, kde pózuje se zkříženýma rukama před logem pořadu. První informace ovšem neříkaly nic, že by se k tomuto projektu slovenské televizní stanice Joj hlásila i česká Prima, která ovšem již poměrně dlouhý čas práva na tento pořad vlastní. Do této doby se zdálo, že se nechce s Novou pouštět do konfrontace na poli hudebních reality show, nicméně úspěch Talentu mohl její pohled na věc změnit. Ještě před koncem roku tak zástupce Primy potvrdil její vstup do X Factoru, a české diváky tak v prvním pololetí čeká velký souboj X Factoru a Hlasu.

Hlas Česko Slovenska
© nova.cz
Zatím ovšem není úplně jasné, jak velká bitva se ve výsledku odehraje, tedy jak moc se budou pořady krýt. První spekulace mají ovšem jasno, že i kdyby se obě relace sešly v jeden čas, televize je jistě nenasadí přímo proti sobě. Prima a Jojka budou mít pravděpodobně tendenci zachovat si neděli, zatímco Nova s Markízou budou hledat jiný vysílací čas. Především se budou snažit X Factor o nějaký týden předběhnout, a tak není divu, že jsou s přípravami o něco dál. Díky tomu je o Hlasu k dispozici potvrzených i více informací.

První, trošku překvapivá, ale vcelku logická je ta, že se na Novu vrací moderátor Leoš Mareš. Dvojice Zora Kepková a Roman Juraško se při SuperStar neosvědčila a Prima by neměla pro Mareše v X Factoru uplatnění, protože má osvědčené duo Pyco - Prachař a na kouče některého z týmu se moderátor nehodí. Ve dvojici se opět potká se slovenskou zpěvačkou Tinou. Dalším známým prvkem je pak složení poroty Hlasu. Zůstává v ní Dara Rolins, Josef Vojtek a Michal David, ovšem rapper Rytmus tentokrát odmítl. Rozhodl se nyní věnovat hlavně obnovenému Kontrafaktu, a tak ho nahradil jeho slovenský konkurent Majk Spirit. Do poroty navíc zasedne ještě pátý člen, kterým se stala Marta Jandová. Zbývá pouze dodat, že tři slovenské a tři české castingy proběhly již v první polovině prosince.

X Factor
© nova.cz
O X Factoru zatím tolik informací k dispozici není. Jednou z mála potvrzených je ta, že jedním ze čtyř mentorů bude již zmíněná Celeste Buckingham. Spekuluje se, asi i díky porotcování v Talentu, že dalším jménem bude Lucie Bílá. Nějaký čas se hovořilo i o Ewě Farne, která v porotě X Factoru opravdu zasedne, ovšem v sousedním Polsku. X Factor má za sebou již velmi úspěšné slovenské castingy a nyní jsou, díky pozdějšímu vstupu Primy, na řadě ty české, které se uskuteční o víkendu 18. a 19. ledna v osmi krajských městech. Otázkou je, zda vzbudí podobný zájem jako na Slovensku.

Kdy se budou obě soutěže vysílat, prozatím známo není, jisté ale je, že příznivci hudebních soutěží budou mít letos na jaře doslova televizní žně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY