Páni kluci

11.01.2014 17:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Or se s ničím nepářou. Hrajou naplno, řvou své texty. Ne pro efekt, zcela upřímně. Jako mladá dobrá krev přinášejí do své hudby energii, emoce a opravdovost. "LP" navíc zabalili do obalu vyvedeného tak kreativně, jak se to často nevidí. Dost důvodů pro to sehnat si vinyl do sbírky. Tady mp3 stačit nebudou.
7/10

Or - LP

Skladby: Západ, Stará dobrá mladá krev, Sny, T. o. E., 5, To samý
Vydáno: září 2013
Celkový čas: 33:56
Vydavatel: Silver Rocket
Or jsou a byli živlem. Přímočarým post-punkovým démonem, který vezme do ruky nástroje a pustí to do vás. Naplno. Bez zábran. Bez ohledu na nějaké případné chyby. A všechno najednou, do sebe. Bez toho, abyste si odpočinuli. Aby si uši odpočinuly. To všechno platí i tady. Na "LP", jež přináší tu drobnou změnu, že bylo zmasterováno ve studiu. Hudba se tak stává čitelnější a víc hudbou, přitom se ale daří zachovat i ten znepokojující pocit. Emoce, sílu mládí. Výraz. Výrazný.

Těžký bílý vinyl Or najdete v graficky netradičně pojatém obalu. Je zhotovený z šedostříbrného kartonu a i texty jsou vložené na listu ze stejného materiálu. Veškerý tisk je řešen stříbrnou barvou, která prosvítá z drsných struktur tvrdého povrchu jen pod některým úhlem. Vystupuje z recyklovaného materiálu a zas se v něm ztrácí. Moc hezká symbolika.

Or jako by nechtěli nic zbytečně dokrášlovat. Dokreslovat. Podtrhovat. A stejně jako k vskutku minimalistickému obalu přistupují i k hudbě. Or na svém "LP" vyřvávají své názory, své abstraktní a na první pohled leckdy nesouvisející hesla ve vlnách. Skladby se vyznačují neustálými přívaly nové a další energie, která jako by byla nekonečná. Vedle toho ale i výraznou melodičností.

Or - 5

sundej tu zeď
zboř tu masku
stejnej novej den
zapomeň

z lebky ven
kladivem do plechu
neotevřeš
dvacet tisíc mil
na kokosovým ořechu
pro pět slov

Ale když se do těch sdělení zaposloucháte, spojíte si vizuální prezentaci alba, bolestnou touhu vyhřeznout své poselství dál, dojde k prolnutí. Silnému. To, co možná zpočátku vypadá jako náhodné házení riffů, slov a výkřiků, do sebe zapadá. A je jedno, zda jde o dokonale promyšlený koncept, nebo zda vzniká v podstatě intuitivně. Funguje. A to je podstatné.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY