Nejvíce alb letos prodal Bruno Mars, singlům kraloval Robin Thicke

28.12.2013 16:18 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Bruno Mars
© last.fm
Titulem nejprodávanějšího alba roku 2013 se může pyšnit Bruno Mars. Jeho loňský počin "Unorthodox Jukebox" totiž předčil všechny letošní desky, když si jej v uplynulých dvanácti měsících pořídily čtyři miliony fanoušků. Finální prodeje za právě končící rok zveřejnila společnost Mediatraffic, která sestavuje celosvětový žebříček prodejnosti alb a singlů United World Chart.

Z nahrávek, které vyšly v tomto roce, si nejlépe vedl březnový comebackový počin Justina Timberlakea "The 20/20 Experience". Ten zlákal celkem 3,8 milionu kupujících. Přes tři miliony prodaných nosičů se v roce 2013 přehouplo ještě elektronické duo Daft Punk a jejich "Random Access Memories." Z desek vydaných letos na podzim pak největší úspěch slavil Eminem, jehož listopadový komplet "The Marshall Mathers LP 2" si pořídilo celkem 2,9 milionu posluchačů. První pětici uzavírá Pink se svou zatím poslední řadovkou "The Truth About Love", která sice vyšla již loni v září, přesto s prodejem 2,9 milionu kopií zachraňovala nevýrazný rok mezi zpěvačkami. V Top 10 už se totiž žádná jiná žena letos neobjevila.

Nejžádanějším letošním počinem zpěvačky je tak až čtrnáctá nahrávka "Prism" Katy Perry (1,8 milionu), pár dní stačilo na zisk čtyřiadvacátého místa eponymní desce Beyoncé (1,4 milionu), Lady Gaga bere s "ARTPOP" pětadvacáté místo (1,3 milionu) a Miley Cyrus se s "Bangerz" umístila jako devětadvacátá nejprodávanější (1,2 milionu).

Také letos nechybí ve výročním žebříčku nejprodávanější deska předchozích dvou let - kultovní "21" Angličanky Adele. Ta počátkem příštího roku oslaví už třetí narozeniny, přesto si jí i letos pořídilo 1,6 milionu fanoušků, což stačilo na osmnácté místo. Globální prodej alba již celkově činí více než 26 milionů prodaných kusů.

Top 10 nejprodávanějších alb roku 2013 podle Mediatraffic:
1. Bruno Mars - Unorthodox Jukebox (4 miliony)
2. Justin Timberlake - The 20/20 Experience (3,8 milionu)
3. Daft Punk - Random Access Memories (3,1 milionu)
4. Eminem - The Marshall Mathers LP 2 (2,9 milionu)
5. Pink - The Truth About Love (2,9 milionu)
6. One Direction - Midnight Memories (2,5 milionu)
7. Mumford & Sons - Babel (2,4 milionu)
8. One Direction - Take Me Home (2,4 milionu)
9. Imagine Dragons - Night Vision (2,3 milionu)
10. Michael Bublé - To Be Loved (2,3 milionu)

Miley Cyrus a Robin Thicke (MTV VMA 2013)
© vanityfair.com
Singlově byl rok 2013 především rokem Pharrella Williamse. Ten se totiž jako producent podepsal na zvuku prvního i druhého nejprodávanějšího singlu roku. Nejvíce letos v přehrávačích rotoval Robin Thicke s letním hitem "Blurred Lines", který za celý rok nasbíral více než 11,6 milionu bodů. Druhé místo patří "Get Lucky" francouzských Daft Punk s číslem přesahujícím devět milionů prodaných kopií.

V uplynulých měsících se mimořádně dařilo také hiphopovému duu Macklemore and Ryan Lewis - v Top 10 má rovnou dvojnásobné zastoupení. Třetím nejpopulánějším singlem letoška se stal "Thrift Shop" (8,6 milionu), sedmé místo obsadila skladba "Can't Hold Us" (6,7 milionu). V první pětici se dále umístil také švédský DJ Avicii s "Wake Me Up" (8,6 milionu) a ženský prapor stejně jako v albech drží zásluhou osmi milionů bodů duetu "Just Give Me A Reason" s Natem Ruessem rebelka Pink. Dařilo se také Katy Perry, jejíž "Roar" (7,6 milionu) se prosadil na šestou příčku.

Nejsledovanějším interpretem roku byla na YouTube Miley Cyrus, prodeje již však pro jednadvacetiletou rebelku dopadly o něco střízlivěji. Balada "Wrecking Ball" skončila v singlovém žebříčku roku devatenáctá (4,2 milionu), její předchůdce "We Can't Stop" (3,9 milionu) zakotvil o tři místa níže.

Pro pořádek dodejme, že loni si vítězství mezi alby odnesla Adele s prodejem 9,2 milionu kopií alba "21", téměř 11 milionů bodů vyneslo singlový triumf hitu "Somebody That I Used To Know", o nějž se postarali Gotye a Kimbra.

Top 10 nejprodávanějších singlů roku 2013 podle Mediatraffic:
1. Robin Thicke feat. T.I. and Pharell Williams - Blurred Lines (11,6 milionu)
2. Daft Punk feat. Pharrell Williams - Get Lucky (9,1 milionu)
3. Macklemore and Ryan Lewis feat. Wanz - Thrift Shop (8,6 milionu)
4. Avicii - Wake Me Up (8,6 milionu)
5. Pink feat. Nate Ruess - Just Give Me A Reason (8 milionů)
6. Katy Perry - Roar (7,6 milionu)
7. Macklemore and Ryan Lewis feat. Ray Dalton - Can't Hold Us (6,7 milionu)
8. Rihanna feat. Mikky Ekko - Stay (6,1 milionu)
9. Imagine Dragons - Radioactive (6,1 milionu)
10. will.i.am feat. Britney Spears - Scream And Shout (6 milionů)

Kompletní seznam čtyřiceti nejprodávanějších alb světa si prostudujte zde, pořad singlů najdete tady.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY