Starý Cimrman v novém kabátu

09.01.2014 14:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Tak se legendární Jára Cimrman dostal i na naše stránky. To proto, že se objevila jeho zapomenutá opereta "Proso". V rámci této význačné události se sešli cimrmanologové Svěrák, Čepelka a Brukner, aby uspořádali koncert na počest slavného českého mistra.
7/10

Jára Cimrman - Proso

Skladby: Předehra (Netopýr), Cimrmanova cesta k operetě, Dobrou noc píseň tuláka (Bratránek z Batávie), Ty české panenky (Perly panny Serafínky), To je směšné, cha cha cha Mein Herr Marquis (Netopýr), Cimrmanův rýmový aparát, Blondýnky něžné (Polská krev), Umělecká loupež, To jediné nemohu odpustit (Vídeňská krev), Pravděpodobný obsah operety Proso, Frustrační kompozice, Předehra (Proso), Cimrmanův notový zápis, Na krásném modrém Dunaji
Vydáno: 11.10.2013
Celkový čas: 109:05 + 76:87
Vydavatel: Supraphon
Ono to bylo tak. Jára Cimrman jakožto škudlil neposlal do jisté soutěže do Vídně své dílo doporučeně, a tak si slovutná porota v čele s Johannem Straussem či Oskarem Nedbalem, fascinována mistrovým umem, celou fresku rozebrala. Až nyní si může posluchač užít operetní melodie s vědomím, že nepatří těmto velikánům, nýbrž Járovi Cimrmanovi. Hudební stránku si vzal pod záštitu Český národní symfonický orchestr v čele s dirigentem Liborem Peškem a průvodní přednášky již zmínění cimrmanologové. "Proso" se skládá nejen z jednoho zvukového disku, ale i z obrazového, na DVD.

I přes krásnou formu, kterou Zdeněk Svěrák spolu s dalšími kolegy z Divadla Járy Cimrmana pro "Proso" připravili, nelze nezasmutnit nad tím, že přednášky nejsou originální, ale přejaté z již známé hry "Hospoda na mýtince". Nejde tedy o nový počin žižkovského divadla, ale o novou formu staršího díla. Kdo však mýtinku nezná, bude pro něj "Proso" velmi zábavným a i uměleckým zážitkem. Vždyť kdo jiný než Český národní symfonický orchestr by zpracoval hudební stránku lépe. Technicky jde o velmi precizní záležitost a milovníci klasiky si jistě přijdou na své. Je nutné vyzdvihnout i vokální výkony Adriany Kohútkové a Tomáše Černého, kteří předvedli strhující výkon, a nelze nežasnout nad hlasovými kvalitami, jimiž vynikají.

Ze skladeb nechybí Straussův "Netopýr", Piskáčkovy "Perly panny Serafínky", Nedbalova "Polská krev" či Lehárova "Veselá vdova". Z přednášek lze vypíchnout skvělou Svěrákovu "Frustrační kompozici" (lépe řečeno Cimrmanovu), ale i slavný Cimrmanův rýmový aparát v podání Miloně Čepelky. Toho zde mimo jiné uslyšíme i párkrát zazpívat některé počiny mistrových děl. Vysvětlení této umělecké loupeže pak uslyšíte v podání Zdeňka Svěráka přibližně v polovině stopáže CD i DVD.

Samozřejmě zamrzí absence nových poznatků i alespoň upravených částí původních přednášek. "Proso" je tak vhodným dílem buď pro zaryté fanoušky, tak i pro posluchače, kteří dosud neznali původní hru "Hospoda na mýtince". Vzhledem k tomu, že Ladislav Smoljak, jeden z otců Cimrmanova odkazu, nedávno zemřel, nové hry už zřejmě nebudou. I proto může být "Proso" takovou malou záplatou na velkou kulturní jámu, která bude nyní v divadelním světě zet.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY