Kouzlo nalezeného

28.12.2013 15:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Mili Janotková vydala jemnou a éterickou desku, která je postavena na improvizaci a latinských rytmech. Je to příjemná náladovka, jejíž kouzlo je právě v zabarvení atmosféry do velmi křehkých odstínů. Janatková si ulítává na kouzlu improvizace, díky níž často objevuje svět z pohledů, které byste normálně nepoznali.
6/10

Mili Janatková - Proměna

Skladby: Život / Vida / Life, Světlo / Luz / Light, Touha / Desejo / Desire, Proměnlivá / Variável / Changing, Vyznání / Confissão / Confession, Hlasy / Vozes / Voices, Samota / Solidão / Loneliness, Monolog / Monólogo / Monologue, Začátek / Início / Beginning, Jemně / Suavemente / Softly, Nebojsa / Não receies / Don’t worry, Blízkost / Intimidade / Intimacy (orig. O barquinho), Zambujeiro / Zambujeiro
Vydáno: 6.3.2013
Celkový čas: 49:30
Vydavatel: Indies MG Records
"Proměna" je deska o hledání, poznávání sebe sama, neustálém vývoji a proměně. Sama autorka uvádí, že jde o autentický záznam jejího života. Svým posluchačům nabízí do něj nahlédnout a poznat jej. Tak jak jej vnímala v době nahrávky alba. Ale protože jde o proměnu a transformaci, ani toto album neznamanalo zakonzervování písní do konečných podob, ony žijí dále a vyvíjejí se spolu s dalšími nabývanými zkušenostmi. S dalším hraním.

Všech třináct písniček je výsledkem improvizace. Často v nich dochází k opakování úvodního nápadu, nabalování dalších vjemů, nástrojů či zvuků a nezřídka vše vygraduje do úžasného, silného tvaru (nejlépe asi "Proměnlivá" nebo závěrečná "Zambujeiro").

Většina písní je proto na první poslech nekonkrétních a intuitivních. Tomu pomáhá i střídání jazyků, v nichž jsou skladby zpívané, ať až jde o češtinu, portugalštinu nebo jakousi svahilštinu. I tak ale nechá Mili Janatková nahlédnout hodně otevřeně do svého nitra. Naplno a bez skrývání se za podobenství, ať už zvuková či slovní ("Vyznání").

Album Mili Janatkové je postavené na hře a intuitivním hledání výsledku. Písničky se samy vyklubávají z opakovaných experimentů. Ty sice někdy končí slepou uličkou nebo příkrým srázem za trnitou houštinou, nezřídka ale najdou tvar krásný a zajímavý. Takový, pro nějž stojí za to podstoupit cestu trním. Nesedět doma a hledat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY