Čechomor vydává koncertní DVD a vyráží na vánoční tour

04.12.2013 16:58 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Čechomor - 25 let Český Krumlov live
© facebook interpreta
V letošním roce si formace Čechomor užívala oslavy svých pětadvacetin, a to letním turné, jehož součástí byl i koncert v Českém Krumlově. Sestříhanou verzi mohli zájemci vidět nedávno na ČT Art a 9. prosince vyjde živé CD i DVD právě z tohoto vystoupení. Navíc kapela vyjíždí i na vánoční koncertní šňůru s názvem "Vánoční Kooperativa Tour".

Album dostalo název "Čechomor 25 - Český Krumlov live". Na koncertě nechyběla řada hostů, pro Čechomor tak typických. Zazpívali a zahráli Lenka Dusilová, americký kytarista a producent Gerry Leonard a japonský zpěvák, producent, bubeník a hráč na flétnu šakuhači Joji Hirota. Čechomor hrál ve vyprodané Pivovarské zahradě za doprovodu Smíchovské komorní filharmonie pod vedením Josefa Vondráčka a hlasově jej podpořil Kühnův smíšený sbor pod vedením sbormistra Marka Vorlíčka.

"Koncert Čechomor 25 v rámci Mezinárodníhu hudebního festivalu v Českém Krumlově byl pro nás natolik unikátní, že jsme ani na chvilku nepochybovali o tom, že jej musíme natočit," říká jeden ze zakládajících členů Čechomoru František Černý. "Byl to jeden z nejnáročnějších projektů v historii Čechomoru. Za těch pětadvacet let nás na pódiu nikdy nebylo tolik pohromadě. Všichni dohromady jsme si opravdu společně zahráli až odpoledne před koncertem na zkoušce pro televizní kamery. Byl to ovšem neskutečný zážitek slyšet na pódiu některé naše písničky v nových aranžmá," dodává Černý.

Čechomor má nejen díky albu "Sváteční Čechomor" ve svém repertoáru i vánoční písničky, není proto divu, že je chce připomenout na sérii koncertů v době čekání na nejkrásnější svátky roku.

"Celý rok jsme si připomínali pětadvacet let Čechomoru také tím, že jsme se na koncertech vraceli spíš k akustickému zvuku, který znali fanoušci Čechomoru z počátků existence skupiny. Proto i letošní vánoční koncerty budou v tomto duchu. Vracíme se trochu proti proudu času a k podstatě samotných písniček," říká houslista a zpěvák skupiny Karel Holas.

Jako již tradičně bude kapela propagovat během turné činnost o.p.s. Pomocné tlapky, která se již třináct let zabývá chovem, předvýchovou a výcvikem asistenčních psů. Vycvičené psy následně předává zdarma do dlouhodobého užívání tělesně postiženým.

"Mottem celého společného projektu 'Podpořte s námi pomocné tlapky' vyzývá Čechomor již sedm let své fanoušky, aby formou dárcovských SMS přispěli na provoz o.p.s. Pomocné tlapky a umožnili tak výcvik asistenčních psů pro handicapované osoby, který je financován převážně formou darů jednotlivců, firem a nadací," upřesňuje artist manager skupiny Čechomor Petr Tolar.

Čechomor - Vánoční Kooperativa Tour:

5. 12. Hranice na Moravě
7. 12. Zlín
10. 12. Praha
14. 12. Prostějov
15. 12. Brno
16. 12. Hradec Králové
17. 12. Červený Kostelec
18. 12. Jablonec nad Nisou



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY