Z úst Paula Simona volně plynou písničkové příběhy

22.03.2002 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

"You're The One In Concert" je název DVD se záznamem vystoupení Paula Simona v pařížské Olympii. Na koncertě zazněly klasické Simonovy hity z šedesátých let, kdy hrál v nezapomenutelném duetu s Artem Garfunkelem, i spousta jeho písní z třicetileté sólové dráhy.
7/10

Paul Simon - You're The One In Concert

Skladby: That's Where I Belong, Graceland, One Man's Ceiling Is Another Man's Floor, You're the One, 50 Ways to Leave Your Lover, That Was Your Mother, Me and Julio Down by the Schoolyard, The Teacher, Diamonds on the Soles of Her Shoes, You Can Call Me Al, Old Friends, Homeward Bound, I Am a Rock, Darling Lorraine, Old, The Boy in the Bubble, Pledging My Love, The Late Great Johnny Ace, The Coast, Late in the Evening, American Tune, Hurricane Eye, Kodachrome, Bridge Over Troubled Water, Still Crazy After All These Years, The Boxer
Celkový čas: 120 min.
Na DVD, jakým je "You’re The One In Concert", je radost se dívat a radost poslouchat. Nejen proto, že nám tvůrci disku nabízejí bezpochyby kvalitní a inteligentní muziku, která v pohodě odolá módním vlnám a neúprosnému zubu času. Výborný obraz a zejména zvuk v Digital Theatre Sound je lahůdkou pro hudební požitkáře. Na decentní a krásně osvětlené scéně vládne pomenší chlapík Paul Simon jinými zbraněmi než siláckými gesty, thymolinovým úsměvem nebo megalomanskými manýrami. Může se také spolehnout na celou jedenáctku hudebníků za zády, mezi nimiž je například i bubeník Steve Gadd, známý též třeba z angažmá u Erica Claptona.

Na Simonovi se mi nejvíce líbí dvě věci, jež jsou průzračně patrné i ze sledování tohoto záznamu z pařížské Olympie. První je zcela přirozená práce s mnoha hudebními vlivy a žánry - ve svých písních a na albech již dlouhá léta vstřebává latinskoamerickou a africkou hudbu, čistě technicky vzato to na koncertech například vede k bohatému používání perkusí a dechů. Vedle toho ale fungují křehké folkrockové kousky z šedesátých let, kdy Simon tvořil legendární dvojici s Artem Garfunkelem ("Homeward Bound", "Bridge Over Troubled Water" atd.) nebo bluesová "One Man's Ceiling Is Another Man's Floor", bluegrass/rockabilly "That Was Your Mother" a dalo by se pokračovat, těch hudebních odstínů je mnoho.

Druhou pro mne největší Simonovou devizou je lehké plynutí jeho zpěvu. To, že si můžete texty písní na DVD číst v titulcích, bylo vskutku moudré rozhodnutí, tady to sedí jako vosa na sirupu. Je obdivuhodné, jaké epické příběhy dokáže Paul Simon vyzpívat. Typickým příkladem je mnohovrstevná tragikomedie "Darling Lorraine", nad níž jsem plesal už při recenzi poslední Simonovy řadovky "You’re The One" z roku 2000. A pokud laskavý čtenář dovolí, mým osobním vrcholem koncertu je mrazivka "I Am A Rock", další prastarý klenot z šedesátek.

Nějaké bodíky musím strhnout za to, že kromě zmíněných titulků disk neobsahuje žádné bonusy. Jinak ale samé klady - výborný zvuk v DTS, ostrý obraz, skvělá hudba, krásné texty. Simon není žádný pódiový buldozer, ale poctivý zpěvák s moudrými nadčasovými písničkami. Žádný umělý prefabrikát z pitomého televizního konkurzu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY