Poslechněte si celé album Norah Jones a Billieho Joe Armstronga "Foreverly"

20.11.2013 11:25 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Billy Joe + Norah - Foreverly
© facebook interpreta
Deska "Foreverly" může aspirovat na titul jednoho z nejméně očekávaných projektů letošního roku. Přece jen, kdo by dal dohromady rockera s jazzmankou, aby společně natočili album hitů z padesátých let? V případě Billieho Joe Armstronga, Norah Jones a alba "Foreverly" ovšem tomu tak skutečně je. Na desce totiž jsou předělávky písní slavných Everly Brothers, přičemž pro nedočkavce je již celé album pár dnů před svým vydáním uvolněno k poslechu.

Everly Brothers by se dali stylově zaškatulkovat na pomezí country a folku. Pro jejich muziku byly typické zvonivé kytary a vícehlasé vokály. Stali se vzorem pro mnoho tehdy začínajících kapel, jako byli The Beatles, Rolling Stones či duo Simon And Garfunkel. Do Rokenrolové síně slávy vstoupili v osmdesátých letech a zahostovali si ve slavné písni "Graceland", za kterou dostal Paul Simon v roce 1988 Grammy.

Inspirací pro společný projekt Norah Jones a Billyho Joe Armstronga se stalo jejich album z roku 1958 "Songs Our Daddy Taught Us", na kterém se nacházely tradiční americké písně. Nápad vzešel právě od frontmana Green Day a o tom, kdo mu s nahrávkou pomůže, měl brzy jasno.

"Ona dokáže zazpívat snad cokoli od rocku k jazzu a blues, má úžasný cit pro melodii," říká o Norah Jones Billie Joe. Několikanásobná držitelka Grammy se navíc podobným experimentům nebrání. V roce 2008 participovala na albu písní Hanka Williamse, které dával dohromady Bob Dylan, pro poslední studiovku "Little Broken Hearts" zase angažovala producenta Danger Mouse, jenž je znám zálibou hledat a vytvářet netradiční zvuk nahrávek.

"Byla to úžasná zábava," řekla o spolupráci Norah Jones. Album "Foreverly" se točilo pouhých devět dní a zahráli si na něm i baskytarista Tim Luntzel, bubeník Dan Rieser, na housle hrál Charlie Burnham a na steel kytaru Johnny Lam.

Celý výsledek si posluchači mohou ještě před oficiálním vydáním vychutnat například zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY