Akustická nádhera bez zbytečných příkras

11.11.2013 10:48 - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Jihoafričané Seether se v neděli poprvé představili svým českým fanouškům. Stalo se tak na kompletně akustickém koncertu, který nabídl i dva podařené covery. Zamrzela ale absence dalších vystupujících, dlouhé čekání na start a nezrealizovaná elektrifikovaná část koncertního programu.

Live: Seether

místo: Roxy, Praha
datum: 10. listopadu 2013

Seether
© Fource Entertainment
Tento koncert byl v jistém smyslu svátkem. Původem jihoafrická trojice Seether patří mezi přední zástupce amerického alternativního metalu, který se vyrojil na přelomu tisíciletí a doma ve Státech vyprodává stadiony, zatímco v Evropě (a potažmo v České republice) hrají v menších klubech, nebo se na starý kontinent nevydávají pro jistotu vůbec.

Řeč je kromě Seether o kapelách jako Staind, Godsmack, Shinedown, Three Days Grace, popřípadě spřízněných nu-metalových spolcích Disturbed, Mudvayne nebo třeba Drowning Pool. I proto byla vůbec první česká zastávka Seether bez nutnosti cestovat do okolních německy hovořících zemí pro českého fanouška něčím výjimečným.

Začátek celé akce byl naplánován na osmou hodinu a přesně v ten moment začala do Roxy proudit přece jen početnější návštěva, než se čekalo, a kromě zavřeného balkónu byla celá plocha klubu plně zaplněna. Seether s sebou na toto speciální turné nevzali žádnou předkapelu, o to nepříjemnější bylo čekání na start jejich vystoupení až do půl desáté. V ten moment aspoň všem dosud neinformovaným došlo, že policejní desátá hodina konce živé produkce je už zřejmě v Roxy minulostí.

Seether
© facebook interpreta
Předkoncertní zvěsti naznačovaly komponovaný večer s jednou polovinou akustickou a jednou plně elekrtifkovanou, což slibovalo nevídaný zážitek. Nakonec se však jednalo regulérní unplugged koncert, což je sice samo o sobě zajímavé, slibovaný jedinečný kontrast ale přesto mnohým chyběl.

Kapela, jak sama přiznala, byla sice ještě trošku přešlá z párty do ranních hodin, ale na jejím výkonu se to nikterak nepodepsalo a naopak po nestálém doplňování hladinky se uvolnila do velmi příjemné nálady. Všechno pochopitelně stálo na uhrančivém hlasovém projevu čerstvě ostříhaného frontmana Shauna Morgana, a to v kombinaci se sváteční scénou posetou včetně celých bicích malými žárovkami a zajímavými světelnými efekty s promítáním na stěny, takže ve výsledku jste se cítili pomalu jako na Štědrý den pod vánočním stromečkem.

Skladby Seether jsou poměrně přímočaré a postavené na výrazné vokální melodii, tudíž skvěle fungují v unplugged provedení. Týká se to kromě vlastních věcí, s vrcholy v hitech "Broken" a "Remedy", také podařených coverů Neila Younga ("The Needle And The Damage Done") a především kultovní Nirvany ("Polly"), která vyvolala v sále bouřlivé nadšení a sborové zpěvy. Ostatně, Seether na odkaz Nirvany přímo navazují/parazitují na něm (zde už je to na pohledu každého). Překvapilo ale obecně zpívání textů u většiny skladeb, opravdu jsem nečekal, že písničky u nás poměrně neznámé kapely bude mít publikum až tak nastudované.

Seether odehráli v Praze netradiční a hodně povedený devadesátiminutový koncert, který svým akustickým založením výrazně vybočoval z běžného rockového stereotypu, kam by možná částečně sklouzl při plně elektrifikované verzi. Zamrzela ale absence slíbené hybridní verze představení, stejně jako nepříjemně dlouhé čekání na start už tak velmi krátkého hudebního programu večera.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY