Vangelisův pohled k Marsu

15.03.2002 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Vangelis je hvězdou, která nekoncertuje zrovna každý den. Jeho koncerty jsou vždy pompézní a náročné. Jeho zatím poslední album "Mythodea (Music For The NASA Mission: 2001 Mars Odyssey)" si odbylo světovou premiéru poblíž Diova chrámu v Athénách. Záznam nyní vychází i na DVD, podrobnosti hledejte v naší dnešní recenzi.
5/10

Vangelis - Mythodea (Music For The NASA Mission: 2001 Mars Odyssey)

Skladby: Introduction, Movement 1, Movement 2, Movement 3, Movement 4, Movement 5, Movement 6, Movement 7, Movement 8, Movement 9, Movement 10, Chariots Of Fire
Celkový čas: cca 76 minut
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Vesmírné putovaní NASA k Marsu je velkou událostí, která se neobešla bez novinářského povyku. Celou akci podpořila hudba řeckého klávesového mága Vangelise, který natočil album plné historie a řecké mytologie. Projekt nesoucí název "Mythodea (Music For The NASA Mission: 2001 Mars Odyssey)" jsme podrobně probádali tady. Jelikož Vangelis má rád své rodné Řecko, rozhodl se nejenom napsat hudbu pro zahajující ceremoniál letních Olympijských her v Athénách v roce 2004, to bude asi i nejbližší možnost vidět opět Vangelise naživo, ale i koncert situoval do Řecka. Tento člověk žije hodně v ústraní a koncerty pořádá velmi zřídka. "Mythodea", jak již název napovídá, je věnována řecké mytologii, premiéra alba se nemohla konat někde jinde než v Diově chrámu v Athénách. Kromě Vangelise se onoho večera představili tělesa The London Metropolitan Orchestra (dirigování se ujal Blake Neely), The National Opera Of Greece Choir, soubor bubeníků Seistron & Typana, Percussion Ensembles a sopranistky Kathleen Battle a Jessye Norman.

Nevím, jestli si místní památkáři stěžovali na ruch a chtěli tento koncert zakázat, ale vystoupení mezi ruinami je doopravdy emotivní záležitostí. Když vidíte, jak zde bylo postaveno a napnuto obrovské promítací plátno, byl vytvořen prostor pro zhruba dvě stovky účinkujících a mnoho kusů nejenom audio techniky, máte strach, jestli se něco nezbortí. Koncert zahajuje stručný úvod o misi na Mars. Pak již jen majestátní příchod Vangelise a hudba může začít hrát. Oproti albu, kde jsou jednotlivé skladby propojeny v jeden celek, zde až na výjimky zní každá zvlášť. Videoprojekce, která představuje hvězdnou oblohu, modely Marsu a ukázky z řecké mytologie, je příjemným doplňkem hudby pána emocí Vangelise. Sopranistky Kathleen Battle a Jessye Norman hlasově excelují a vše je sehrané k úplné dokonalosti. Mistr Vangelis je po koncertu spokojený. Po závěrečném aplausu zaznívá asi nejznámější Vangelisova kompozice "Chariots Of Fire". Koncert nabitý symfonickými kompozicemi a výtečnou videoprojekcí je doopravdickou podívanou, na kterou jsme právě u Vangelise zvyklí, zklamání se nekoná.

DVD si můžete přehrát v PCM Stereu nebo v systému 5.1 Dolby Digital Surround. Volba titulků zde není, můžete být rádi, že se titulky objevují tehdy, když se mluví řecky. Jako každé DVD i toto má své bonusy. Kromě přepsaných proslovů, nejenom Vangelise, které naleznete i v bookletu CD, zde může shlédnout dvacetiminutový dokument o přípravách této show a potom jakési promovideo k celému projektu. Dokument přináší z velké části záznam tiskové konference, kde většina aktérů přednáší velké pochvaly na hudbu Vangelise. Pak je zde mnoho záběrů ze stavby pódia a zvukové zkoušky. Promovideo je čtyřminutový klip, kde se mísí záběry z koncertu se záběry z kosmu, modely Marsu a trajektorie letu sondy k Marsu. Ani jeden z bonusů však nevybočuje z průměru podobně laděných dokumentů. Samotné promovideo je v dnešní době hodně jednoduché a primitivní, je poznat, že vznikalo ve spěchu.

Vůči samotnému koncertu Vangelise nemám žádné výhrady, možnost vidět tuto legendu nemáte každý den. Show je to vydařená a je doopravdy na co koukat. Zbytek výbavy DVD nosiče je hodně chudý a myslím, že i částečně odfláknutý. Ani samotný design menu není moc vydařený, skoro až amatérský. Snad se příště dočkáme hodnotnějšího nosiče s ikonou Vangelis.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY