Yo La Tengo budou hrát při své české premiéře přes dvě a půl hodiny

04.11.2013 20:38 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Yo La Tengo
© Artsmarketing.cz
Kapela Yo La Tengo, legenda americké indie scény, pro svoji tuzemskou premiéru 6. listopadu v pražském Paláci Akropolis připravila koncertní program, který bude mít dvě poloviny (první akustická, druhá elektrická) s jednou přestávkou a potrvá přes dvě a půl hodiny. Yo La Tengo proto začnou hrát již v devatenáct hodin, dveře klubu jsou otevřeny od osmnácti hodin. Vstupenky na tuto událost, která je takřka povinností nejen pro všechny obdivovatele tamější nezávislé scény, budou kromě sítě Ticketpro k dostání i na místě před koncertem.

Yo La Tengo, jedna z nejrespektovanějších a nejdéle existujících kapel americké indie scény, představí kromě starších písní také své nejnovější, celkově již osmnácté album "Fade", které řada kritiků označuje jako jedno z nejlepších v jejich historii. Trio ve složení Ira Kaplan (kytary, klavír, zpěv), Georgia Hubley (bubny, klavír, zpěv) a James McNew (baskytara, zpěv) dokázalo za téměř třicet let existence úspěšně koncertovat v nejlepších halách i muzeích, ovládnout žebříčky hodnocení, nahrát melodii ze seriálu "Simpsonovi", představovat Velvet Underground ve filmu "I Shot Andy Warhol", vystupovat s nejvýznamnějšími jmény hudební historie i založit prosincovou tradici osmi koncertů v Hobokenu, New Jersey, odkud pocházejí.

Yo La Tengo založili manželé Ira Kaplan a Georgia Hubley v roce 1984 v New Jersey. Jejich jméno znamená ve španělštině "Mám to" a pochází z jedné příhody z prostředí baseballu. S dalšími hudebníky, které vybrali v konkurzu, o dva roky později vydali první desku "Ride The Tiger". V roce 1987 přicházejí s dalším počinem "New Wave Hot Dogs", o další dva roky později s deskou "President Yo La Tengo", kterou si získali první přízeň kritiků. Album "Fakebook" z roku 1990 je zajímavé tím, že jde o soubor akustických coververzí oblíbených skladeb obou zakladatelů, nových písní i předělaných z minulosti.

Další nahrávky pak přicházely v rytmu jednoho až tří let, až se celkové číslo včetně zatím posledního "Fade" ustálilo na osmnácti. Podíleli se také na hudbě k několika filmům. Od roku 1992 hrají Yo La Tengo v současné sestavě Ira Kaplan, Georgia Hubley a James McNew. Jsou známi také svojí schopností hrát nejrůznější coververze, které vydali na desce "Yo La Tengo Is Murdering The Classics". Album "Fade" kapela nahrála s producentem Johnem McEntirem v Chicagu, jinak známým jako člen kapely Tortoise a vyhledávaným studiovým producentem. Sami výsledek nazývají jako své nejpřímější, nejosobnější a nejsoudržnější album s tématy, které se týkají života i stárnutí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY