Trestuhodně opomíjený slovenský top pop

02.12.2013 09:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Je to vysoké hubené děvče s kytarou a dlouhými vlasy. Pochází ze Slovenska a mezi tamějšími obyvateli si většinu času ze své deset let trvající kariéry udržuje vysokou popularitu. Že nevíte o kom je řeč? Seznamte se. Slovenská Zlatá slavice Zuzana Smatanová.
7/10

Zuzana Smatanová - Momenty 2003-2013

Skladby: Depraved, Tam, kde sa neumiera, Nech sa deje, čo sa má, Svet mi stúpil na nohu, Nekráčaj predo mnou, Pocestný, Zdá sa, že to stačí, Včely, Dnes som ti chcel napísať, Daj ruku do mojej ruky, Stačí si priať, Lietajúci cyprián, Dvere, Dnes sa mi nechce nič, Zostalo ticho, Miluj ma alebo odíď, Ženy aj muži, Pár dní (Desmod), Úsmev a čaj (IMT Smile)
Vydáno: 25.10.2013
Celkový čas: cca 70 minut
Vydavatel: Parlophone
Když před deseti lety vystoupila na soutěži Coca-Cola PopStar se svými autorskými písněmi nesmělá dívenka ze Súľova, málokdo z tehdejší poroty mohl tušit, kdo to před nimi vlastně stojí. Introvertka, která o své zálibě v psaní písní ani neřekla rodičům, však celou soutěž vyhrála a těžko si mohla představit, jakou hráz tím uvolnila. Najednou ji zaplavila vlna úspěchů, nejrůznějších hudebních cen, spousta fanoušků a také tlak, který do té doby nepoznala. Jak se s ním vypořádala, dokazuje i toto výběrové album, kterým se rozhodla uzavřít první desetiletou kapitolu své kariéry a vrhnout se do nové.

Smatanová brzy poznala, že anglické písně z alba "Entirely Good" nejsou to pravé orechové, proto zde dostala prostor pouze úvodní skladba "Depraved". Interpretka přišla na to, jak je ráda, když si fanoušci na koncertech broukají texty písní s ní, a proto od tohoto jazyka upustila a dala přednost rodné slovenčině.

Na tuto kompilaci se rozhodla dát prakticky ryze rádiové singly snad se dvěma výjimkami. To pochopitelně ocení posluchači rádií, kteří mají rádi jednoduché, tři a půl minuty trvající popěvky. Kdo však čeká něco víc, může být zklamán. Jasně, na výběru nechybí nový singl "Ženy aj muži", který ovšem naprosto přesně zapadá do kolonky oněch líbivých, pozitivních a melodických skladeb. V jejich záplavě by však neuškodilo uhodit občas i na jinou strunku, například v podobě méně známých a odlišných písní. Tuto kategorii zde zastupuje pouze singl "Dnes som ti chcel napísať", který se snaží vykreslit pocity muže po rozchodu s milovanou osobou.

Jako zjevení zde i proto může působit filmová skladba "Lietajúci cyprián" s nádherně klenutým flétnovým motivem a hlavně velmi osobní a smutná "Zostalo ticho". Tuto píseň napsala Zuzana Smatanová po smrti svého otce a je tou nejemotivnější na celém disku. Ten uzavírají dva duety s nejúspěšnějšími kapelami na Slovensku Desmod a IMT Smile.

Limitovaná edice

Zuzana Smatanová 2
Limitovaná edice obsahuje bonusový disk, na němž jsou písně, které Zuzana Smatanová interpretuje společně s někým. I když má za sebou zatím jen deset let kariéry, mohla už vybírat z poměrně velkého množství singlů. Nakonec se dostalo na jedenáct z nich, a ty dodávají celému kompletu to, co chybí úvodnímu CD. Spolupráce s Polemicem, Chinaski, IMT Smile, Čechomorem či Peterem Cmorikem dodávají barevnosti, rozmanitosti, košatosti celému projektu po hrstech. A komu by to stále bylo málo, toho může uspokojit zhruba dvacetiminutový videorozhovor se Zuzanou a jejími nejbližšími, který ukazuje osobnost Smatanové i z jiných stránek, než z jakých ji fanoušci do této doby poznali.

Navzdory určité kritice fádnosti a jednostrannosti této výběrovky je celkový dojem určitě kladný. Zpěvaček, jež dokážou opakovaně napsat nosný, melodický a přitom nevlezlý materiál a k němu udělat text, který je o něčem, u nás mnoho není. Většina těch popových skladby přebírá a stylově více inklinuje k r’n’b a hip hopu, s kytarou a tímto jednodušším stylem u nás zatím nikdo neprorazil. Proto máme našim východním sousedům se Zuzanou Smatanovou, Katarínou Knechtovou a dříve i třeba s Janou Kirschner co závidět.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY