Mercury Prize za rok 2013 získal James Blake a jeho "Overgrown"

31.10.2013 10:48 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

James Blake - Overgrown
© facebook interpreta
Od včerejšího večera už známe jméno interpreta, který si se svým albem vysloužil prestižní ocenění Mercury Prize. V konkurenci dalších muzikantů irského a britského původu ocenění připadlo do rukou Jamese Blakea a jeho druhé studiové desky "Overgrown".

Pětadvacetiletý hudebník zvítězil nad jedenácti dalšími, jejichž nominace byly oznámena v půli minulého měsíce. Soupeře mu tak třeba dělal nováček Jake Bugg s eponymním debutem, v minulosti již cenou obdaření Arctic Monkeys a "AM", ale také zástupce starší generace David Bowie se svým nejnovějším počinem "The Next Day". Neuspěla ani favoritka bookmakerů, soulová zpěvačka Laura Mvula a její prvotina "Sing To The Moon".

Pětadvacetiletý písničkář, který si umně rozumí s elektronikou, ve své stručné děkovací řeči pronesl: "Děkuji svým rodičům, že mi ukázali, jak je důležité být nezávislým." Nebylo to přitom poprvé, co se hudebního klání zúčastnil. Už v roce 2011 porota složená ze žurnalistů, umělců samotných a dalších významných osobnostní muzikálního průmyslu do užšího výběru dostala jeho debut.

Co říkáte na konečný výsledek vy? Ocenili byste také Blakea, nebo si nejvyšší uznání zasloužilo dle vašeho názoru úplně jiné album?



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY