Překvapivě kvalitní épéčko zlínských rap-rockerů Szkrat

01.11.2013 15:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Ze Zlína přiváží nové EP s názvem "Truth Behind The Message" rap-rocková formace Szkrat. Na něm se prezentuje pěti skladbami na ploše osmnácti minut. Ačkoliv je žánr, který si skupina vzala do vínku, již pár let mimo širší zájem, rozhodla se tento deficit vyrovnat přívalem energie a neotřelých nápadů.
7/10

Szkrat - Truth Behind The Message EP

Skladby: Therapy, We Will Never Fall Again, White Lies, Open, Waterguru
Vydáno: září 2013
Celkový čas: 18:13
Vydavatel: vlastní náklad
Zlínští Szkrat nejsou žádnou čerstvě vyrobenou kapelou. Na scéně se již nějaký ten pátek pohybují a mají za sebou několik svéprávných plnohodnotných počinů a koncertů. Nové EP by tak nemělo trpět amatérismem ani přehnanými ambicemi mnohdy jalových debutů, kterými je tuzemská scéna přeplněná.

Novinka "Truth Behind The Message" hned zaujme svým profesionálním a velmi dobře technicky vypilovaným zvukem, kterým se skupina patrně chtěla přiblížit světovým ikonám jako Linkin Park či Limp Bizkit. Vokál zpěváka, který si říká Mc B.High, zase připomíná mainstreamovou rapovou, dnes snad už legendu Eminema.

Největším hitem épéčka je hned úvodní pecka "Therapy", která má skvělý drajv, náboj a úderný hymnický refrén. Ostatní skladby však rozhodně pozadu nezůstávají a nefungují pouze jako výplň. Za vypíchnutí ještě stojí melancholická melodická "White Lies".

Hudebně je celá kolekce velmi podobná světové rap-rockové scéně a díky množství nápadů není vůči ní kvalitativně o mnoho pozadu. Střídáním melodických a drsnějších rapových pasáží připomíná počiny amerických floutků Kottonmouth Kings, rapového dua Insane Clown Posse či drsňáků Hollywood Undead.

Szkrat předvedli výbornou práci a zaskvěli se vysoce energickou a dravou nahrávkou, byť na pouhé ploše osmnácti minut. Škoda, že nepřichystali plnohodnotné album a nepřispěli větším množstvím dalších zajímavých nápadů, kde by bylo patrné, kam tento hudební um sahá. I tak se posluchačům do ruky dostává u nás ne tolik tradiční žánr kombinující rap s rockovými kytarami a k tomu na poměrně vysoké úrovni. Kvalitní nahrávka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY