Beata Hlavenková vydává autorské sólové album "Theodoros"

15.10.2013 15:50 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Beata Hlavenková
© Johana Pošová
Jméno Beaty Hlavenkové vešlo do širšího povědomí hudebních posluchačů v souvislosti s její spoluprací s Lenkou Dusilovou nejprve v souboru Eternal Seekers a posléze na albu "Baromantika". Nyní se ale tato skladatelka a interpretka rozhodla připomenout svým sólovým počinem "Theodoros". Deska vyjde pouhý den předtím, než ona sama bude mít svátek. Pod hlavičkou Animal Music ji bude distribuovat vydavatelství Supraphon na pulty obchodů 24. října.

Novinka je na rozdíl od debutového alba "Joy For Joel" pojata velice komorně a je složena výlučně z klavírních skladeb.

"Moje první album se jmenuje 'Joy For Joel' a je pojmenováno podle mého prvního syna Mathiase Joela - úžasní hosté, velký zvuk a aranže, muzika ovlivněná moderním jazzem. Po narození druhého syna Theodora Eliho jsem v hlavě nosila nápad, že se mé druhé album bude nějakým způsobem vztahovat k němu. Řecké jméno Theodoros znamená 'Boží dar', stejně jako Mathias v hebrejštině. Když jsem začala skládat, uvědomila jsem si, že Boží dar je pro mne život. Ten se skládá z let, z měsíců, z dnů. Bylo tedy naprosto přirozené, že skladby budou pojmenovány stejně jako kalendářní měsíce. Hudební okolnosti vedoucí k tomuto albu však byly jiné. Vycházejí z fascinace písně a její jednoduchosti. Protipól k prvnímu hudebnímu světu. Theodoros čerpá z obou a vstřebává obě tyto cesty skrze mé hudební vnímání," říká k filosofii desky Hlavenková.

S kapelou Baromantika Hlavenková nedávno vydala živé CD a DVD "Live at Café v lese", a navíc spolupracovala na orchestrální nahrávce Ivy Bittové "Zvon". "V minulém roce jsem měla za sebou docela intenzivní práci na orchestrální desce Ivy Bittové, dále natáčení DVD s Lenkou Dusilovou a Baromantikou. Zatoužila jsem proto po něčem komorním - odtud tedy vedla cesta k sólovému klavíru."

Deska "Theodoros" byla natáčena v sále Janáčkovy filharmonie Ostrava. Zvukovým mistrem byl Radek Roubal, mixu se ujal zkušený Milan Cimfe ve studiu Sono a masteringu dokonce věhlasný Tony Cousins v londýnském studiu Metropolis. I graficky je album zpracováno na motivy kalendáře. Autorkou designu je Zuzana Lednická a za fotoaparátem stála Johana Pošová.

Křest samotné nahrávky proběhne až v první polovině příštího roku, kdy má Hlavenková v plánu zahájit koncertní turné k tomuto albu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY