Tvrdé jádro ryzích emocí

13.10.2013 10:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Třetí a nejlepší. Tak by se dalo v kostce oznámkovat eponymní album nedávno vydané newyorskými Moving Mountains. Kapela vychází z hardcoru nebo post-rocku, přesto stojí poněkud stranou těchto žánrů. Stejně jako v minulosti i tady vsadila na vkusné emotivní písničky.
8/10

Moving Mountains - Moving Mountains

Skladby: Swing Set, Burn Pie, Hands, Seasonal, Eastern Leaves, Hudson, Under A Falling Sky, Chords, Apsides
Vydáno: 10.9.2013
Celkový čas: 38:57
Žánr: post-rock
Vydavatel: Triple Crown Records
Stalo se již pravidlem, že kapely vzešlé z hardcorové scény začínají s tvrdým zvukem. Jak jde čas a diskografie se plní dalšími nahrávkami, tvorba ztrácí ostré hrany a postupně zvolňuje. Je otázkou, zda za to může přibývající věk muzikantů, nebo spíš ochota jít na ruku většinovému posluchači. Moving Mountains taková pravidla nedodržují. Když před šesti lety vydali debutovou desku "Pneuma", vsadili na tichý, skoro intimní zvuk. Na letošní eponymní nahrávce v započaté cestě pokračují, přesto je něco trochu jinak.

Newyorčané již na své albové prvotině kombinovali hardcore, post-rock a indie. Je pochopitelné, že pro někoho se jedná o poněkud intelektuální směs. Ovšem v podání téhle party má podobu vkusných procítěných písniček s chytlavými refrény. Emotivní zpěv Gregoryho Dunna celkovou náladu jen podtrhuje. Výbuchy energie charakteristické pro předchozí dvě desky tady ustoupily do pozadí a přenechaly své místo akustickým nástrojům. Kapela dále zpomalila a knoflíkem "volume" otočila více doleva. Přesto, nebo možná právě proto se dá mluvit o nejdospělejším a současně nejpovedenějším albu.

Skladba "Swing Set" kolekci otevírá kolébavými riffy akustické kytary kombinovanými s úspornými klavírními motivy. Dá se říct, že tenhle singl udává tempo všem devíti položkám, které jsou na desce k nalezení. Naopak "Eastern Leaves" má velmi pomalý úvod, kdy Dunne zpívá pouze za doprovodu akustické kytary. Píseň postupně sbírá síly, zvuk mohutní a graduje. Následující "Hudson" je vyloženě smršť postavená ze stěn nabuzených kytar. Současně dává vzpomenout na spřízněné post-rockery This Will Destroy You nebo God Is An Astronaut.

Při povrchním poslechu může letošní nahrávka částečně splývat s předchozí "Waves". S tím souvisí i pocit opakování již řečeného. Teprve při soustředěném vnímání hudby vynikne skok, jaký kapela od té doby udělala. I když se to na první poslech nezdá, přesto jsou Moving Mountains hardcorovou kapelou. Z žánru ovšem mistrně vypreparovali jádro nejryzejších emocí a na něj navlékli post-rockový kabát. Pravdou je, že jim sluší skvěle.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY