Hezčí, sebevědomější, prostě nová Dominika Mirgová

01.10.2013 08:46 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Dominika Mirgová si svoji druhou desku opravdu poctivě vyčekala. Po eponymním debutovém albu, které vydala v roce 2008 jako poražená finalistka třetí řady soutěže Slovensko hľadá SuperStar, přichází s albem "Nová". Zocelená, pevnější v kramflecích a také připravená prorazit na český trh.
6/10

Dominika Mirgová - Nová

Skladby: Jedna z tých, Swing feat. Mafia Corner, L.A.S.K.A. feat. Rakby, Nová, Kruté leto, Kto je on? feat. Robert Burian, Prvá (cover Mira Žbirky), Je koniec feat. Kali, Potetuj ma feat. Peter Pann, Prostredník, Labuť, Poslednýkrát
Vydáno: 20. 9. 2013
Celkový čas: 44:17
Vydavatel: Galgan Music
Na novém albu si jako producenta zvolila Dominika Mirgová Mira Jaroše, který obstaral mimo rapových vsuvek všechny texty původních písní. Zpěvačka sama přiznala, že Jaroš byl jakýsi její zpovědník, takže mu vyložila své myšlenky a on je pak sepsal na papír ve formě textů.

Výpovědi to jsou leckdy emotivní (skladba "Nová" je na Slovensku neoficiální hymnou čerstvě opuštěných děvčat), ale také radostné (hit "L.A.S.K.A.", který nazpívala Mirgová společně s Rakbym). Filosofií alba je jednoznačně láska. Láska k partnerovi, k bližním, k rodině.

Hudebně se deska nachází přesně tam, kde většina dnešní moderní taneční produkce. Spousta featuringů album rozmělňuje a obzvlášť skladba "Swing", na které se podílela formace Mafia Corner (cover hitu Františka Krištofa Veselého "Zuzulienka" už rotuje i v českém éteru) zní naprosto příšerně. Nemá nic společného ani se starou, ani současnou podobou swingu a text "daj mi trochu oh oh/ potom eště uh uh" vše dotahuje do toho nejhoršího konce tak, že by píseň v našem audio jukeboxu hravě aspirovala na hodnocení 1/10.

Naštěstí jsou tu písně, u kterých si člověk hodně zlepší náladu. Pohodová "Kruté leto" a spolupráce s Robertem Burianem "Kto je on?!" působí jako rozjezd k vrcholu alba, jímž se celkem překvapivě stává jediný cover desky. Skladbu "Prvá" napsal Miro Žbirka s Jánem Štrasserem na přelomu osmdesátých a devadesátých let a zde je podána tak, jak se od atraktivní zpěvačky sluší a patří. Křehce romanticky, její hlas se jemně prohání jako vánek mezi záclonami ložnice a člověk má při té interpretaci až zimomriavky.

Romantické balady jsou silnou stránkou Dominiky a je trošku škoda, že alespoň u nich nevyužil producent Miro Jaroš více živých nástrojů, které by byly i slyšet, aniž by si o nich člověk musel přečíst až ve velmi vkusně pojatém bookletu.

Ani při volbě singlů jako by neměla zpěvačka vždy šťastnou ruku. Titulní "Nová" si tento status samozřejmě zaslouží, ale je škoda, že třeba místo "Swingu" neukázala Mirgová prstem na spolupráci s Kalim "Je koniec". Rytmicky a melodicky pohodová, i když textově bolavá skladba, by byla určitě stravitelnější pro rádia i diskotéky. Dalším slabším songem je "Potetuj ma". Snad až příliš jednoduchá píseň, jejímž jediným kladem jsou tematické fotky v bookletu, na kterých ukazuje Dominika své tetování, jež má na velmi zajímavých místech.

Skladbě "Prostredník" jsme věnovali samostatný video jukebox a přes ni se dostáváme k posledním dvěma trackům alba. Jsou vedeny v pomalejším tempu, v písni "Labuť" působí zpěvaččin hlas až étericky a závěrečná "Poslednýkrát" píše tečku za touto deskou ve smutné a teskné náladě.

Celkově je na albu vidět dlouhá příprava a spousta zajímavých zkušeností, jak hudebních, tak životních. Pop v balení Mirgové zní mladě, ale většinou ne tak diletantsky, jak je mnohokrát z diskoték slyšet. Tato zpěvačka nám ještě může v budoucnu nadělit pár příjemných překvapení. Má totiž celou kariéru před sebou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY