Táhněte do kostela!

02.10.2013 15:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

"No religious connotation, just thought it sounded cool," vysvětlují skotští CHVRCHES svoje jméno. A stejně cool zní i jejich tvorba. Synthpopová trojice z Glasgow se loni dostala do hledáčku redaktorů z ankety BBC Sound Of..., na jejich debut "The Bones Of What You Believe" se tak docela čekalo.
7/10

CHVRCHES - The Bones Of What You Believe

Skladby: The Mother We Share, We Sink, Gun, Tether, Lies, Under The Tide, Recover, Night Sky, Science/Visions, Lungs, By The Throat, You Caught The Light
Vydáno: 23.09.2013
Celkový čas: 48:01
Žánr: electronic, synthpop
Vydavatel: Universal
Příběh CHVRCHES je vlastně docela obyčejný. Dva kluci - kámoši z Glasgow. Chodí spolu na univerzitu a mají rádi muziku. Hrajou v různých kapelách a nakonec se rozhodnou, že zkusí něco spolu. Přizvou si do studia další kámošku, novinářku na volné noze, aby jim něco nazpívala. Výsledek se jim líbí, kapela je na světě a tak se jí daří, až si jí všimnou v BBC a zahrnou ji do svého listu nejnadějnějších talentů pro letošní rok. Tjadadý tjadadá, happily ever after.

"Lies", "The Mother We Share" a následně umístění v BBC Sound Of... pochopitelně otevřely trojici velké možnosti. Předskakovali Passion Pit a pak i Depeche Mode, do studia si je pozvali Jimmy Fallon a pak i Jools Holland. Na festivalu SXSW vyhráli Grulke Prize, cenu pro talentované neamerické skupiny, a jejich "Gun" bude hrát z beden všech pařanů hry "FIFA 14". A přitom jejich hudba neboří hranice. Nerevoltuje v žánrech, neexperimentuje a nešokuje. Zároveň to ale není ani odpad plácající se v retro zvuku. Dokázalo to už ípíčko "Recover" a dokazuje to i debut "The Bones Of What You Believe".

CHVRCHES dělají poslechově velmi příjemný electropop nebo synthpop, chcete-li. Wikipedia do měšce vlivů zahrnula neuvěřitelně pestrou směsku umělců od zmíněných Depeche Mode přes Robyn, Cyndi Lauper, Kate Bush a Prince až po Whitney Houston. A možná právě proto je jejich tvorba, kterou na labelu Neon Gold charakterizovali jako "a godless hurricane of kinetic pop energy", svým způsobem i svébytná a rozpoznatelná.

Stojí totiž na několika pevných a skoro neměnných pilířích. Tím prvním a nejdůležitějším je hlas andělské (sic!) Lauren Mayberry. Bez ní by CHVRCHES nebyli CHVRCHES, což slyšíte vždycky, když nezpívá ona ("Under The Tide"). Druhým pilířem jsou ty retro synťáky. Dlouhé basové tóny, kolem kterých bzučivě poletují harmonické výšky. A přitom to zní tak nějak současně, ne zpátečnicky. Třetím a neméně důležitým pilířem jsou písničky a melodie. "The Mother We Share" je prostě synthpopová hymna loňského roku, ať chcete nebo ne, a třeba takovou "Recover" taky z hlavy jen tak nedostanete.

Na BBC Sound Of... se už roky spíš nadává, než aby se brala vážně, ale čas od času redaktoři vyhmátnou něco, co vážně není špatné. CHVRCHES jsou jedním z těch šťastnějších vyhmátnutí a album "The Bones Of What You Believe" je tohoto vyhmátnutí důkazem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY