Fanfare Ciocarlia vystoupí ve čtvrtek 7. března v Akropoli

26.02.2002 18:27 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Fanfare Ciocarlia
© facebook interpreta
Dechovka? A ještě k tomu z Rumunska? Zatímco u nás jsou ansámbly hrající na tuby a další plechové nástroje považovány za symbol hudební tuposti, na východě Evropy hýří tento žánr úplně jinými rytmy, barvami i temperamentem. Balkánské dechovky hrají v závratném tempu - a jejich hudba je intoxikovaná ohnivým vínem, po domácku pálenou rakijí i romským hudebním koloritem.

Kořeny balkánských dechovek sahají až do osmanské říše a čerpají ze stylu tureckých vojenských kapel. Dominantním nástrojem těchto "tureckých muzik" byla původně zurna, hoboji podobná píšťala, která svým ostrým zvukem pronikla i tou nejhlasitější bitevní vřavou. V 18. století vyměnily vojenské kapely dosavadní orientální nástroje za evropské, ale původní turecký způsob hry si naštěstí ponechaly. Mezinárodnímu publiku představil tuto svéráznou hudbu roku 1995 film "Underground" bosenského režiséra Emira Kusturici.

Rumunská kapela Fanfare Cioacarlia představuje ve svém žánru nejen poslední objev, ale také tu nejrychlejší kapelu. Novinářům skýtá efektní přirovnání k Sex Pistols, věhlasné kapele anglického punk rocku, která nejenže hrála značně zběsile a rychle - a navíc žádné jiné tempo neuznávala. Skupina pochází z vesnice Zece Prajini ("Deset Polí"), která leží na severovýchodním okraji Rumunska, u samých hranic s Moldávií. Rumunsko je díky jazykové spřízněnosti častým cílem návštěvníků z frankofonních zemí - a slovo Fanfare ve jménu skupiny je francouzské označení pro dechovku. O něco větším tajemstvím je zahalena druhá část názvu. Ciocarlia znamená rumunsky skřivánek, ale zároveň je to jméno jedné z nejhranějších rumunských lidových melodií, na níž po desetiletí dokazovali svoji virtuozitu oficiální folklorní ansámbly. Původně idylický evergreen nakonec neunikl jízlivé pozornosti Emira Kusturici a jeho hudebního partnera Gorana Bregoviče, kteří jej ve zmíněném filmu Underground použili pod názvem "Kalašnikov." Fanfare Ciocarlia skladbu hrají v původní, nepřikrášlené podobě, jak ji dodnes můžete dodnes slyšet na divokých svatebních tancovačkách východní Evropy.

Fanfare Ciocarlia vystoupí ve čtvrtek 7. března v Paláci Akropolis na Žižkově coby předzvěst letošního festivalu Respect, který proběhne 25. května a 15. - 16. června na terasách Pražského hradu.

(Tisková zpráva agentury Rachot, autor Petr Dorůžka)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY