Mercury Prize 2013 zná nominace. Nechybí David Bowie nebo Arctic Monkeys

12.09.2013 11:26 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Mercury Prize
© mercuryprize.com
Prestižní hudební ocenění Barclaycard Mercury Prize přibude také letos na poličce autora či autorů nejlepšího britského a irského alba roku. Od tohoto týdne už víme, kteří šťastlivci se dostali do finální nominované dvanáctky. Nechybí mezi nimi jak zajetí interpreti, tak debutanti.

Z nováčků porotu, složenou mimo jiné z muzikantů samotných nebo hudebních žurnalistů, nejvíce očarovalo houseové duo Disclosure s deskou "Settle", písničkář Jake Bugg s eponymním počinem nebo Londýňané Rudimental a jejich "Home". Tip bookmakerů na nejlepší debutanty v podobě kapely London Grammar nakonec nevyšel.

Už podruhé se na vyhlašovací večer dostaví Foals nebo například Arctic Monkeys. První formace si letošní pozici v Top 12 obhájila "Holy Fire", vítězové z roku 2006 Arctic Monkeys s čerstvou "AM". Shůry na všechny pak dohlíží "The Next Day" z dílny o několik dekád staršího Davida Bowieho.

Které album by na postu nejvyšším chtěli vidět někteří z umělců, se podívejte ve videu pod článkem. Kompletní seznam nominovaných vypadá následovně:
Arctic Monkeys - "AM"
David Bowie - "The Next Day"
Disclosure - "Settle"
Foals - "Holy Fire"
James Blake - "Overgrown"
Jake Bugg - "Jake Bugg"
Jon Hopkins - "Immunity"
Laura Marling - "Once I Was An Eagle"
Laura Mvula - "Sing To The Moon"
Rudimental - "Home"
Savages - "Silence Yourself"
Villagers - "{Awayland}"



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY