Nové desky pro 38. týden

15.09.2013 11:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Příští týden bude v novinkách nabito těžkým kalibrem. Posuďte sami - novinky vydávají takové hvězdy jako Elton John, Placebo, Janelle Monáe nebo Manic Street Preachers. Sheryl Crow navíc debutuje v country a celý svět čeká, jaká bude prvotina Aviciiho. K tomu se přidá ještě Jack Johnson, tvrďáci Ministry a naším tipem je neobvyklé spojení Elvise Costella a hiphopových The Roots.
Pokud se v pondělí 16. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Placebo - Loud Like Love (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Placebo - Loud Like Love
Britská kapela Placebo své fanoušky od poslední, čtyři roky staré desky "Battle For The Sun" vlastně ani moc nenapínala. V jednom roce stihla vydat jak kompilaci b-stran singlů, tak i živé DVD a loni pak EP "B3". Nyní se nicméně hlásí s novým řadovým studiovým albem nazvaným "Loud Like Love". Deset písní, které pánové ve finále vybrali, vzniklo v průběhu loňského a na počátku letošního roku v RAK Studios v Londýně pod producentským dohledeem uznávaného Adama Nobla, který pomáhal s nahráváním desky například pro George Michaela, Paula McCartneyho nebo Red Hot Chili Peppers. Album vyjde hned ve čtyřech různých verzích, kde vedle standardního CD a barevného dvojvinylu bude lákat na deluxovou edici s přiloženým DVD obsahujícím sedm skladeb nahraných živě v RAK Studios. Pro skalní fanoušky kapely bude ovšem jedinou volbou 3D Lenticular Super Deluxe Box Set, který rozšíří předchozí edici ještě o tři vinyly a jedno DVD, knihu, pohlednici a download link. Pilotní singlem se stala píseň "Too Many Friends", kterou společně s dalšími novinkami uslyšíte i v rámci koncertu 13. listopadu ve Velkém sále pražské Lucerny.


Elton John - The Diving Board (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Elton John - The Diving Board
Sir Elton John překvapil loni své fanoušky spoluprací s duem Pnau na desce "Good Morning To The Night", která remixovala jeho starší i nikdy nevydané písničky. Nyní se ovšem vrací zpět s novinkou, která bude klasicky eltonovská. Interpret album pojmenoval "The Diving Board" a opět na něm spolupracoval s dlouholetým kolegou Berniem Taupinem. Následnou produkci nahrávky točené v Los Angeles si na bedra vzal osvědčený americký hudebník T-Bone Burnett, jenž stál u zrodu desek Diany Krall, Elvise Costella i cenou Grammy oceněné "Raising Sand" Roberta Planta a Alison Krauss. Pro Eltona Johna produkoval již desku "The Union", natočenou společně s Leonem Russellem. Ve studiu se britský zpěvák obklopil muzikanty, jako je kytarista Doyle Bramhall, r’n’b zpěvák a kytarista Raphael Saadiq, který se chopil basy, Keefus Ciancia, je,ž se ujal kláves, a bubeník Jay Bellerose. Většina písní vznikla během prvních tří dnů natáčení v roce 2012, s kapelou je pak nahrával dalších pět dnů a do studia se všichni vrátili ještě letos. "The Diving Board" vyjde v několika různých formátech. Základní edice na CD a vinylu budou obsahovat celkem patnáct písní, deluxe verze bude obohacena o čtyři další songy. Největší fanoušci pak jistě sáhnou po limitovaném super deluxe boxu, který krom rozšířené verze CD bude obsahovat vinyl, knihu a bonusové DVD poodkrývající zákulisí vzniku celé desky. První ochutnávky jsou k dispozici na webu Eltona Johna


Manic Street Preachers - Rewind The Film (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Manic Street Preachers - Rewind The Film
A už je to tady! Fandové Manic Street Preachers se po třech letech dočkali nové desky "Rewind The Wind". Už během příprav nahrávky se osazenstvo formace shodlo na tom, že si nepřipraví materiál jen pro jednu, ale hned pro dvě řadovky. Ta další se bude honosit titulem "Futurology" a oproti letošní desce má být ostřejší a temperamentnější. Zatím ale nepředbíhejme. Jedenáctá studiovka "Rewind The Wind" přinese ve dvanácti skladbách hned trojici hostujících umělců: v úvodní "This Sullen Welsh Heart" uslyšíte Lucy Rose, v titulním kousku Richarda Hawleyho a při nahrávání kousku "4 Lonely Roads" se ve studiu mihla Cate Le Bon. Ke zmíněné titulní skladbě vznikl také videoklip, jenž můžete zhlédnout zde.


Avicii - True (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: house / country house

Avicii - True
O tom, že se country začalo přelévat do ostatních žánrů, už není třeba vést spory. Koneckonců jeden z největších hitů současné doby "Wake Me Up" od švédského producenta Avicii to potvrzuje měrou vrchovatou. Tenhle mix house music, country a folku šplhá na vrcholky hitparád snad na všech kontinentech, a tak není divu, že debutová deska "True" je napjatě očekávaná. Avicii pro ni připravil celkem dvanáct skladeb a že to s mixováním žánrů opravdu vážně, svědčí seznam spolupracovníků. Jsou mezi nimi Adam Lambert, americký kytarista Nile Rodgers, country zpěvák Mac Davis, Mike Einziger z Incubus, Dan Reynolds z Imagine Dragons, americký soulový zpěvák Aloe Blacc a dokonce Dan Tyminsky, člen doprovodné skupiny Alison Krauss Union Station. Jak jeho spolupráce s takovýmto týmem lidí dopadla, můžete zjišťovat z audioklipů na Aviciiho VEVU.


Sheryl Crow - Feels Like Home (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: country / country rock

Sheryl Crow - Feels Like Home
Zatímco Kelly Clarkson své debutové country album teprve chystá, Sheryl Crow už je o krok dál. Právě ho uvedla na trh a nese jméno "Feels Like Home". Pochopitelně jej natáčela v Nashvillu a ke spolupráci si přizvala řadu na slovo, respektive na country vzatých lidí. Za mikrofonem ji ve dvou písničkách doplnili Zac Brown a Vince Gill společně s Ashley Monroe a autorsky pak její písničky dotvořili například John Shanks, country guru Luke Laird nebo další countryová hvězda Brad Paisley. Nicméně produkci všech dvanácti songů, které na standardní edici najdete, si ponechala sama pro sebe, s výpomocí v poslední době velmi vyhledávaného Justina Neibanka, který produkoval alba prakticky všech zpěvaččiných hostů a dále třeba LeAnn Rimes nebo Patty Loveless. Novinku Sheryl Crow uvedla singlem "Easy", který sdílí jak ve video, tak i v audio podobě na svých stránkách.


Tip týdne

Elvis Costello & The Roots - Wise Up Ghost (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: progresivní hip hop / alternativní rock

Elvis Costello & The Roots - Wise Up Ghost
Už víme, jak dopadne spojení house a country, tak proč se nepodívat na další poněkud neobvyklou spolupráci. Hiphopoví The Roots a americký písničkář Elvis Costello, řazený obvykle ke stylům jako je americana nebo post punk, se poprvé potkali v Late Night Show Jimmyho Fallona, kde The Roots působí jako domácí kapela. Spolupráce jim tam zachutnala natolik, že se rozhodli natočit celé společné album. To dostalo název "Wise Up Ghost", přinese celkem dvanáct písniček a sám Costello si jejich vznik velmi pochvaloval: "Neměli jsme žádné deadliny, žádné labely se nám do toho nepletly. Prostě jsme jen dělali, co jsme chtěli.". Nakonec album vychází na slavném labelu Blue Note a skupina s Costellem na něj láká singlem "Wake Us Uptown" na svém webu


Janelle Monáe - The Electric Lady (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: r'n'b / neo soul / psychedelický soul

Janelle Monáe - The Electric Lady
Americká soulová zpěvačka Janelle Monáe se po obrovském hitu "We Are Young", který v roce 2011 nahrála se skupinou fun., bude opět prezentovat sólově. Na tři roky starý počin "The ArchAndroid" navazuje novinkou "The Electric Lady", pro kterou připravila celkem devatenáct skladeb různé délky, v nichž se opět pohybuje na pomezí neo soulu, r'n'b, funku, jazzu, gospelu, pop-punku a psychedelie. Zopakovala si na něm spolupráci s Deep Cotton a Romanem GianArthurem, ovšem těm šéfovali ještě Big Boi a Sean 'Diddy' Combs. Neméně zajímavé lidi se jí povedlo dostat i přímo za mikrofon, kde jí vokály přispěli Erykah Badu, Solange, Miguel, pomohla i Esperanza Spalding, a dokonce i samotný Prince. Několik písniček již sdílí zpěvačka na svém kanálu na YouTube.


The Temperance Movement - The Temperance Movement (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

The Temperance Movement - The Temperance Movement
Pokud se řadíte spíš k fanouškům rockové hudby, neměli byste tento týden kromě Manic Street Preachers vynechat ani The Temperance Movement. Tato britská formace totiž vydává svou debutovou a zároveň stejnojmennou desku. Mladé kapele z Glasgow inspirace nechybí, což dokládá i fakt, že debut vznikl během pouhých čtyř dní ve studiích Fish Factory. Dvanáct písní si můžete koupit ve třech formátech: na CD, kazetě a na vinylu. V poslední uvedené mutaci vychází také limitovaný počet bílých a modrých LP (standardní barva je černá). Jak prozradil kytarista Luke Potashnick, nahrávka "je o přátelství, dobrých časech a sebereflexi. Sem tam sejdete ze své cesty, pak ji znova najdete a pořád dokola." Že v tom vidíte prvoplánovitý komerční úspěch? "V žádném případě," hájí se hudebník.


Jack Johnson - From Here To Now To You (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk rock / soft rock

Jack Johnson - From Here To Now To You
Americký folk rockový zpěvák Jack Johnson si dal po řadovce "To The Sea" na tři roky volno a vrací se nyní s albem "From Here To Now To You". V podstatě na něm nepřináší nic nového - pouze svůj folk-rock a soft-rock načichnutý Havají ve dvanácti písničkách, které natočil se stejnými muzikanty jako v případě předchozího alba. Opět tak uslyšíme bubny Adama Topola, piano či basu Merla Podlewskiho a Zacha Gilla na sedm dalších nástrojů. Speciálním hostem je tentokrát Ben Harper ve skladbě "Change". Prvním singlem se ovšem stala skladba "I Got You", jejíž videoklip sdílí na svém webu.


The Naked & Famous - In Rolling Waves (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

The Naked & Famous - In Rolling Waves
Novozélandská formace The Naked And Famous uvádí na trh své druhé alternativně rockové album "In Rolling Waves". Kapela na něm začala pracovat poté, co v polovině roku 2012 vyměnila rodišta za Los Angeles. Hudebníci se zde usadili po náročném turné k debutu "Passive Me, Aggressive You", v rámci kterého odehráli dvě stovky koncertů ve čtyřiadvaceti zemích. Poté, co byli muzikanti hotovi s nahráváním, odebrali se do Londýna. Žezlo předali Alanu Moulderovi, který následující měsíc strávil mixováním připraveného materiálu. Výsledkem je dvanáct písní a některé z nich můžete již ohodnotit po poslechu a zhlédnutí příslušných snímků na YouTube.com.


2 Chainz - B.O.A.T.S. II Me Time (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jižanský hip hop

2 Chainz - B.O.A.T.S. II Me Time
Americký rapper 2 Chainz si za své loňské album "Based On A TRU Story" vysloužil hned tři nominace na cenu Grammy, včetně prestižního gramofonku za nejlepší rapové album. Není tedy divu, že se rozhodl na něj přímo navázat. Aby to bylo všem dostatečně jasné, nazval novinku "B.O.A.T.S. II Me Time" a, stejně jako v případě předchůdce, si k jejímu nahrávání pozval řadu kamarádů a hostů. Mezi těmi nejznámějšími je například T-Pain, Lil Wayne, Drake, Pharrell, Fergie nebo Wiz Khalifa. Podobné je to i v případě producentů, mezi kterými najdete jména jako Diplo, Drumma Boy, Mike Will Made It, nebo Streetrunner. Celkově najdete na desce patnáct písniček a první dvě už v podobě videoklipů uvidíte na 2 Chainzově kanálu na YouTube.


Katatonia - Dethroned & Uncrowned (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: doom metal

Katatonia - Dethroned & Uncrowned
Švédské rocková formace Katatonia se skoro přesně před rokem přihlásila o slovo s doposud poslední řadovkou "Dead End Kings". Nyní se na pultech blýskne "Dethroned & Uncrowned", která premiérové vychází u labelu Kscope. Už na poslední desce bylo jasně znát, že se osazenstvo Katatonie vydává progresivnější cestou. To je nyní jasně hmatatelné: na novince vytváří osazenstvo Katatonie nové nálady a melodické postupy, přičemž nadále zůstávají věrni svému typickému feelingu. Jedenáctiskladbový počin bude k dostání na dvojalbu, ve verzi ke stažení a také v digibooku o dvou discích (CD a DVD-AV), který se navíc pyšní zvukem 5.1. Otestovat ho můžete už teď na webovkách Metalinjection.net, kde najdete stream celé desky.


Thomas Dybdahl - What's Left Is Forever (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie pop / folk

Thomas Dybdahl - What's Left Is Forever
Z Norska se k nám dostávají především dámy. Nyní ale ke zpěvačkám jako Susanne Sundfør, Lene Marlin, Annie či Marit Larsen přibude i jeden muž - indie-popový písničkář Thomas Dybdhal. Čtyřiatřicetiletý multiinstrumentalista ovládající deset nástrojů ale rozhodně není žádným nováčkem. Na norské scéně působí již od roku 2000 a za tu dobu stačil spolupracovat s Jaga Jazzist, Tori Amos nebo s Morcheebou. Jeho nové album "What's Left Is Forever" je již šestým v pořadí. Servíruje na něm hned třináct písniček, které uvedly dva singly - "Man On A Wire" a "But We Did". Videoklipy obou uvidíte na zpěvákově YouTube.


Carcass - Surgical Steel (Mystic Production) + limitka
web / facebook.com / psali jsme
žánr: extrémní metal / heavy metal

Carcass - Surgical Steel
Navrátivší se metalová formace Carcass ohlašuje novou studiovku. Comebackové album britských rebelů dostalo do vínku název "Surgical Steel" a fanouškům přináší na jedenáct kousků poctivého řinčivého metalu. Přesto se, alespoň podle dosavadních recenzí, nachází na desce i několik hodnotných melodických pasáží s chytlavými riffy. "Možná to nebude zrovna vaše nejoblíbenější album, které Carcass kdy vydali, ale rozhodně uznáte, že se jedná o nejlepší možnou realizaci zvukového projevu kapely," uvedl jeden z recenzentů. Názory jiných nás ale nezajímají, jsou to jen ty vaše: navštivte proto stránky YouTube.com, poslechněte si ukázku a sdělte nám své dojmy! A abychom nezapomněli, nahrávku si můžete koupit také v limitované edici doplněné o několik fanouškovských artiklů.


Štefan Margita - Melancholie (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: muzikálová hudba / klasický crossover

Štefan Margita - Melancholie
Slovenský operní zpěvák již nějaký čas žijící v Česku, Štefan Margita, se po delším čase vrací s novým hudebním nosičem. Jeho novinkové album "Melancholie" se nezaměřuje čistě na operu, ale naopak míří na pomezí žánrů. Vedle stěžejních témat z muzikálů "Bídníci", "West Side Story" nebo "Notre-Dame de Paris" tu najdete také takovou klasiku jako "Ave Maria", "Caruso" v české podobě "Jaká to nádhera" nebo "Lux Aeterna". Dostalo se i na šansony jako "La chanson des vieux amants" nebo "Avec le temps" coby "Ten zlodej čas". A nezpívá je stále sám - vedle jeho hlasu tak uslyšíte i Lucii Bílou, Martu Kubišovou, Evu Urbanovou, Karla Gotta, Daniela Hůlku a pochopitelně i jeho manželku Hanu Zagorovou. O hudební podklad se navíc postaral symfonický Epoque Orchestra a v pozadí uslyšíte i Kühnův smíšený sbor. Album, které produkoval Dan Hádl, si můžete v ukázkách poslechnout v internetovém obchodě supraphonline.cz, kde je k dispozici také ve formátech mp3 a flac.


Dále vychází:

65Daysofstatic - Wild Lights (Universal)
Arven - Black Is The Colour (Mystic Production)
Benjamin Britten - Britten The Performer (Universal)
Blut Aus Nord - What Once Was... Liber I (Mystic Production)
Born Of Osiris - Tomorrow We Die Alive (Mystic Production)
Dark Age - A Matter Of Trust (Mystic Production)
Gavin Harrison - Drop (Mystic Production)
Hudba Praha - All The Best (Parlophone)
Jason Derulo - Talk Dirty (Feat. 2 Chainz) (singl) (Supraphon/Warner Music)
Lady Gaga - Applause (singl) (Universal)
Legion - Woke (Mystic Production)
Messenger - Starwolf (Mystic Production)
Nathan Haines - The Poet's Embrace (Supraphon/Warner Music)
Protector - Reanimated Homunculus (Mystic Production)
The Devil Wears Prada - 8:18 (Supraphon/Warner Music)

Vychází na vinylu:
65Daysofstatic - Wild Light (Universal)
Avicii - True (Universal)
Elton John - The Diving Board (Universal)
Elvis Costello & The Roots - Wise Up Ghost (Universal)
Jack Johnson - From Here To Now To You (Universal)
Placebo - Loud Like Love (Universal)
Různí - Inside Llewyn Davis (soundtrack) (Supraphon/Warner Music)
The Naked & Famous - In Rolling Waves (Universal)

Reedice:
The Gaslight Anthem - Handwritten (CD+DVD) (Universal)
Us3 - Hand On The Torch (20th Anniversary) (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY