Sen noci telčské

07.08.2013 10:41 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Letitý festival Prázdniny v Telči pokračoval v pondělí 5.8. dalšími vystoupeními. Hlavní scéna patřila od půl osmé večer formaci Njorek, kterou následoval zdejšími fanoušky a hlavně fanynkami hojně oblíbený Pavel Žalman Lohonka se svým trojčlenným doprovodem.

Live: Žalman a spol. - Prázdniny v Telči 2013

místo: nádvoří zámku, Telč
datum: 5. srpna 2013
Předkapela: Njorek

Jaroslav
© prazdninyvtelci.cz
Njorek je trio, které není mezi mainstreamovými posluchači příliš známo i přesto, že existuje už víc jak deset let. Jeho zakladatel Jaroslav "Olin" Nejezchleba (na fotografii) byl v mládí členem cimbálové muziky Písečan a proto se rozhodl oprášit moravskou lidovou hudbu. Společně s Michalem Müllerem, který hrál na citeru a kytaristou Stanislavem Markem během přidělené třičtvrtě hodiny rozhodně nenudili.

Naopak dokázali během svého setu naladit diváky do atmosféry valčíkové Vídně (Müller zde hru na citeru studoval), prvorepublikové hospody (parodování Oldřicha Nového Nejezchlebovi šlo více než dobře) a na závěr nemohla chybět ani troška toho bigbítu, protože všichni tři členové formace s ním více či méně koketují a jsou jím pořádně nasáklí. Celá jejich produkce i když byla na moravskou lidovou notu, tak z ní bylo cítit i hodně rocku a blues. Všechnu tu křehkost a něhu si nechali na nádherný závěrečný cover od Erica Claptona "Wonderful Tonight".

Přestávka na přestavbu pódia nezabrala ani pět minut a již na pódium kráčeli pravidelní návštěvníci tohoto festivalu Žalman a spol. Jak samotný frontman během koncertu potvrdil, na těchto Prázdninách chyběli snad jenom jednou a jejich publikum jim nedalo košem ani tentokrát.

Žalman a spol.
© prazdninyvtelci.cz
Žalman tak ze svého přebohatého repertoáru vytahoval jak osvědčené kusy typu "Jantarová země", "Rána v trávě" či "Dej mi tón", tak písně novější, zbrusu nové či starší a málo hrané. Loni obměněná sestava doznala změn na dvou místech, kdy manžele Brožovy nahradil Pavel Malina a Michaela Hálková. Malinova kytarová virtuozita dodávala písním na pestrosti, obzvláště společná sóla s flétnou byla uchu lahodící. Míša Hálková je zase element, který do formace přinaší drajv. Sám vedoucí se uprostřed jednoho z proslovů přiznal, že má ráda spíše rychlejší věci a proto i jí napsal na tělo jednu dá se říci rokenrolovou vypalovačku, kterou během koncertu formace neváhala předvést.

Zhruba v polovině setu došlo na zajímavou událost. Minulý rok na tomto festivalu Žalman a spol natočili živé CD a DVD "Živě v Telči" (ukázku z něj můžete vidět na konci článku v podobě videa písně "Všech vandráků múza", kterou zde Žalman a spol. zpívají společně s formací Marien) a letos se ho jali na tom samém místě i pokřtít. Kmotrem nemohl být nikdo jiný než guru tohoto festivalu Milan "Medvěd" Kolář. Žalman si dovolil ho také poprosit o to, aby tento festival stále držel při životě a Kolář při své odpovědi odkázal na svého syna Vojtu, který by podle něj měl být zárukou pohodového pokračování festivalu i za pár let, až jeho táta s tímto šéfováním skončí. Lohonka mu pak ještě navíc věnoval píseň "Až mně bude".

Posledním songem základního setu byl "Divokej horskej tymián". V přídavcích se diváci dočkali oblíbených písní "Jdem zpátky do lesů", "Všech vandráků můza" a na úplný závěr muzikanti odpojili své kytary a přišli ještě blíže k divákům. Společně s nimi vystřihli lidovku "Nezacházej slunce". Lepší tečku tento krásný večer v prostředí malebného zámeckého nádvoří nemohl mít.

V konkurenci mnoha velkých rockových festivalů tento nabízí jinou alternativu. Útulnost, možnost navázání opravdu velmi úzkého kontaktu s vystupujícími a díky poměrně omezeným prostorám i jistou pospolitost s ostatními. Takřka rodinná pohoda už tuto akci provází desítky let a věřme, že ještě dlouho bude.

Letošní festival tímto koncertem ale ještě nekončí. Kompletní program si můžete prohlédnout a lístky zarezervovat na serveru prazdninyvtelci.cz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY