Francouzské srdce tepající česky

19.08.2013 06:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

České srdce sice není kapela, kterou by znaly masy lidí, to ale neznamená, že nestojí za řeč její ohlédnutí za první etapou kariéry, které nabízí aktuální reedice prvních tří alb. To je doplněno pěkným bookletem a hlavně výrazně lepším digitálně remasterovaným zvukem.
7/10

České srdce - První tři

Skladby: CD1: To nechce klid, České srdce, Rytíři z Blaníku, Dívka snů, Svatozář, Iluze písní, Druhý dech, Nemusíš mě šetřit, Z očí do očí, Vítr, Zaslíbenej kraj (Stonehenge), Kdo jiný / CD2: Poselství věků, Kočka s myší, Holčičko neplač, Irská suita, Zůstaň mladá, Zrádný řeči, Nechtěj mi lhát, Já musím, Srdce z Avalonu, Nechtěj mi lhát II. / CD3: I Still Haven't Found What I'm Looking For, Dirty Old Town, Stairway To Heaven, All Along The Watchtower, Strakonice, With Or Without You, Belfast Child, Tri Martolod
Vydáno: 21.6.2013
Celkový čas: 49:45 + 41:48 + 50:28
Vydavatel: Supraphon
Náš národ od nepaměti miluje lidovou muziku a její prolínání s odlišnými hudebními styly. České srdce ale do své hudby začlenilo hlavně prvky a vlivy francouzského a irského folkloru. Rozhodně se také nedá říci, že samo by do těchto stylů míchalo pop. Hned první eponymní album, které vyšlo rok po založení kapely v roce 1990, naopak nabízí pěkně zemitou rockovou muziku s texty Vladimíra Merty a Pavla Kučery. Nechybějí zde ani velmi zajímaví hosté v podobě kytaristy Michala Pavlíčka, který si zasóloval v písni "Zaslíbenej kraj" (patrně nejlepším snímku prvního alba) či Jana Kalouska. Houslová virtuozita Karla Holase ještě na prvním disku nedostala takový prostor.

Svoji náklonnost k anglosaské lidové muzice, kraji kolem francouzské Bretaně, nová poznání, nové vlivy i přátele, to vše kapela vtiskla jako razítko na opus magnum ve své diskografii - album "Srdce z Avalonu", které vyšlo o dva roky později. Na něm už nezpívá Pavel Kučera, který po vydání první desky z kapely odešel, ale Michal Šenbauer. Jako zásadní mezník se zde jeví navázaná spolupráce s keltským harfenistou Alanem Stivellem. Tento Francouz vystoupil nejprve s Českým srdcem na festivalu "Keltské Vánoce" v pražské Lucerně, aby vzájemnou náklonnost stvrdili společným nahráváním několika písní na toto album.

České srdce posléze dělalo Stivellovi doprovodnou kapelu na jeho evropském turné v letech 1993-94 a toto turné mohlo posloužit jako podklad k třetímu disku z tohoto kompletu, který byl z valné části nahrán v různých bretaňských hospodách. Původní album "Pohřebiště hitů" vyšlo v roce 1994 a deska obsahuje coververze známých zahraničních písní a jedné české. Takto například dostala pecka "I Still Haven't Found What I'm Looking For" od U2 v podstatě countryový kabát. Zazní zde i píseň "Dirty Old Town" od Ewana MacColla (tu nedávno u nás proslavily Tři sestry, které ji umístily na album "Lázničky" pod názvem "Zůstal jsem sám"). Rytmika Veselý-Zelenka dodává písním patřičný důraz a náboj obzvláště v živých nahrávkách, kterých je na tomto disku většina. V předlouhých, i více jak desetiminutových verzích písní "Stairway To Heaven", "All Along The Watchtower" či "Belfast Child" se kapela častokrát dotýká téměř psychedelie, proto u této sestavy písní působí jako pěst na oko půl druhé minuty trvající tradicionál "Strakonice".

České srdce nedosahovalo nikdy ve své historii věhlasu první ligy českých pop-rockových kapel devadesátých let typu Buty či Lucie. To asi ani nebyl jeho záměr. Vždy si ale dokázalo najít svoji cestu i své příznivce, kterým nabídlo a nabízí vždy kvalitní a nikoli lacině podbízivou muziku. Občas by sice neuškodila větší učesanost aranží některých písniček, ale na druhou stranu kvalitní jádro písní v mnoha případech ani tuto úlitbu prostě nepotřebuje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY