Nad Ostravou opět září barevné slunce

19.07.2013 13:27 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

"Čas letí jako bláznivý, já nechytím ho, ani vy," zpívá festivalový mlíčňák Karel Gott a nám nezbývá než souhlasit. Vždyť je tu už dvanáctý ročník Colours Of Ostrava! Vítejte podruhé v areálu Dolní oblasti Vítkovice, vítejte na čtyřdenní oslavě hudby, radosti a tolerance.

Live: Colours Of Ostrava

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 18. července 2013
vystoupili: Mama Marjas, Fanfara Tirana Meets Transglobal Underground, Kumbia Queers, Girls Against Boys, The Bots, Tata Bojs, Sigur Rós, Baskery, Sunflower Caravan, Irie Révoltés a další
Fotogalerie I. / Fotogalerie II. / Reportáž z koncertu Sigur Rós

Na počátku bylo slovo - a to znělo "budeme ještě lepší". Na první pohled se zlepšil povrch, který je jemnější, přibyly nové scény i nové prostory, kde se dá posedět. Jsou tu nové cesty, jež omezí srážky protichůdných lidských hadů plížících se od scény ke scéně, pohodlnější je VIP zóna. I přes vysokou návštěvnost hned od prvního dne člověk nemusel mít pocit narvanosti: celý prostor je evidentně vzdušnější.

Fanfara Tirana Meets Transglobal Underground, Colours Of Ostrava, 18.7.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
Oficiální zahájení proběhlo na velkolepé hlavní scéně s malebným názvem Česká spořitelna stage, a jak už je zvykem při úvodních koncertech, bylo to velmi netypické a vymykající se obecné představě o hudebním festivalu: spojení albánské dechovky Fanfara Tirana s průkopníky globální taneční fúze Transglobal Underground. Ale to jsou prostě Colours - tady se objevují nové chutě a necháváte se unášet na fantasticky pestré řece někam do překvapivých končin.

The Bots, Colours Of Ostrava, 18.7.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
Sourozenecké duo The Bots z Kalifornie je hezkou ukázkou toho, když dospělí dětem řeknou "jděte si hrát" (a nejlépe do garáže). Kluci to pojali po svém: místo autíček vzal jeden do ruky elektrickou kytaru, druhý začal mlátit do bicích. Výsledkem jsou mimo jiné prázdniny v Evropě, týden před Ostravou hráli i na trenčínské Pohodě. Teenagerští afroameričtí punkeři jsou zajisté hudební atrakcí, ale jejich vystoupení na Colours trochu utrpělo neustálými technickými výpadky, toho kytarového vazbení už bylo příliš, pak stávkovaly klávesy a ke všemu ještě vypadávaly texty. Nakonec to všichni naštěstí brali s úsměvem.

Tatabojs, Colours Of Ostrava, 18.7.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
Tata Bojs na stejné scéně o pár hodin později začali svůj narozeninový set symbolickým odpočítáváním zpět do roku 1988. Tehdy mi došlo, že Mardoša s Bublajsem počali svou hudební kariéru přibližně ve stejném věku jako The Bots. Vystoupení Tatáčů mělo jen jednu chybu, související s tím, že se jednalo o festivalový koncert: bylo to příliš krátké a ani na přídavek nedošlo. Hodina byla pro jejich skvělý večer prostě málo. Sympatické čtveřici (a místy pětici díky hostujícímu bubeníkovi) nadšené publikum vytvořilo parádní kotel, ba došlo i na téměř punkové pogování při "2031".

Vrcholným momentem byli recyklovaní "Pěšáci". Milan nejprve představil podomácku vyrobené nástroje, a pak se během písně samotné řádně zapotil kvůli ukázkovému výpadku textu. Kapela každopádně totální okno svého zpěváka ustála se ctí. I když se jednalo o koncert rekapitulační, setlist byl zhusta postaven na písních z "Ležaté osmičky" a bohužel nedošlo na mnoho pecek. Ale i tak si Tata Bojs mohli zaknihovat již několikátý festivalový triumf - na Colours jsou vždy vítáni a milováni.

Samostatný report z vystoupení Sigur Rós si přečtěte zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY