London Grammar - Strong

09.07.2013 11:28 - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Hannah Reid, Daniel Rothman a Dot Major spolu v loňském roce založili kapelu a mají natolik rádi Londýn a jazykovědu, že je dokonce zahrnuli do svého názvu. Zpěvačka Hannah a kytarista Dan se potkali v roce 2009 na nottinghamské univerzitě a až později se k nim připojil multiinstrumentalista Dot. Poměrně dlouho hledali svůj sound a minulý rok se jim podařilo prolomit ledy atmosférickou skladbou "Hey Now", kterou můžete najít na jejich prvním EP "Metal & Dust", jež dokonce dosáhlo pěkného umístění v Top 5 australského iTunes chartu. Povzbuzeni tak nečekaným úspěchem se London Grammar vytasili v květnu s dalším, zatím jejich nejúspěšnějším singlem "Wasting My Young Years". Z dosud vydaných písní je patrné, jakým směrem se tahle nadějná trojka ubírá. Stačí smíchat The xx a Florence And The Machine (a můžete je i trochu okořenit Lanou Del Rey) a dostanete londýnskou gramatiku. Ovlivnění těmito umělci Hannah a její chlapci ani neskrývají, s The xx měli nedávno i společné vystoupení.

Na novince "Strong" dosahují London Grammar takřka čiré dokonalosti. Když ponecháme stranou i poměrně pěkné doprovodné video, zbyde nám do poslední nanosekundy dotažený song se silnou melodickou linkou a charakteristickým hlasem Hannah, která se snad napila z flašky Florence Welch, ale i tak si tyto dva hlasy nikdy nespletete. Tichý beat je podpořen kytarou s echovým efektem a během refrénu se přidá i údernější klavír, jenž tak vytváří dojem graduálnosti. Navzdory působivé vokální lince ale žádný z použitých nástrojů není zastíněn, a společně tak splývají do neochvějné harmonie, při jejímž poslechu vám sluchátka seskočí z hlavy a požádají vás o zasněný tanec.

"Strong" je ochutnávkou z debutového alba, která by mělo vyjít v září. A jestli i ostatní skladby budou znít podobně, možná se London Grammar stanou objevem roku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY